Adventní kalendář s filcovýma kapsama

Za chvilku je tady advent a k němu patří adventní kalendáře. Otvírání okýnek, rozbalování balíčků nebo lovení v kapsičce. Kdo by to nemiloval. U náš už třetím rokem budou viset šité adventní kalendáře, které na Mikuláše neplním dobrotami a dětem ani nepřijde zvláštní, že celý rok visí prázdné v komoře. 🙂

adventni-kalendar_text

Jenže ušít takový kalendář… to máte 24 kapes krát dvě nebo i tři a více dětí… to už je pořádná kupa kapes. Sešívání, protáčení, našívání kapsiček, uf. Dřina, takže nic pro mě.:-) Proto jsem si práci zjednodušila a kapsičky střihla z filcu. Odpadá tedy sešívání kapsiček a jejich protáčení na lícovou stranu. To nemluvím o tom, máme-li kapsy ze dvou vrstev látky, tak je potřeba střihnout dvakrát tolik dílů. Prostě s filcovými kapsičkami je šitý adventní kalendář snesitelným dílem i pro mámu s více dětmi. 🙂

017-adventni-kalendar

Tak si s námi pojďte taky takový ušít. Ten můj je velký 45 x 60 cm. Kapsičky začínají až číslem 6, protože ho děti dostávají na Mikuláše a přišlo mi zbytečné, aby zpětně dojídali pět kapes. 🙂 Kapsy jsou různě velké a podle velikosti vkládám sladkosti, které se vejdou. Lipo, lízátko, bonbón, Fidorka, Deli a do velké 24 se vejde i vajíčko s překvapením. Zkoušela jsem i různé zdravé pamlsky, ale ty mi většinou děti s láskou věnují. 🙂

Návod níže není přesně krok po kroku, jak jste u nás zvyklí. Rozměry si můžete přizpůsobit vaším potřebám, třeba místu, kde budou kalendáře viset, látce, jakou máte k dispozici, apod.  Kapsy můžete umísťovat ledabyle anebo třeba i do spirály. Nechejte se naším kalendářem jen inspirovat a vytvořte své vlastní originální dílo. I v klasické červené vánoční barvě, by mu to slušelo.;-)

Co je potřeba:

  • Látku na základnu kalendáře – přední i zadní stranu, plus kousek na poutka – spotřeba podle toho jak velký kalendář chcete ušít. Nezapomeňte, že díly budeme sešívat, tak je potřeba mít něco i na švy. Třeba na můj kalendář rozměrů 45 x 60 cm jsem vyšla ze dvou obdélníků 50 x 65 cm.
  • Výztuhu základny – ideálně nažehlovací (např. ronofix 80), protože kapsy budeme přišívat na přední díl s výztuhou, ale když si výztuhu našpendlíte, zvládnete to i bez nažehlovací výztuhy. Pak dobře poslouží i vatelín.
  • Barevný filc – v metráži nebo i přířezy.  Na kapsy, rampouchy i dekorace.

024-adventni-kalendar

  • Barvu na textil
  • Moosggumi a kus kartonu na výrobu razítek s čísly.
  • Filcová písmenka na jména.

022-adventni-kalendar

Jak na to:

Základní postup sešití kalendáře je stejný, jako u kapsáře v tomto článku. Pokud potřebujete podrobný postup, tak tam koukněte.

Pokud vám stačí jen jednoduchý popis, tak čtěte. Na látku předního dílu nažehlíme nebo našpendlíme výztuhu a přední díl ozdobíme kapsičkami, aplikacemi a vším co tam chceme mít. Až to máme hotovo, umístíme na horní stranu kalendáře pruhy látky přehnuté na poloviny na budoucí zavěšovací oka. Já jsem jen střihla širší pruhy látky, ani jsem je nezačišťovala a nechala je přírodní. 🙂

015-adventni-kalendar

Místo poutek, můžete vytvořit tkaničky nebo závěsy se suchým zipem. Záleží, jaké možnosti zavěšení doma máte. Nezapomeňte, že to, co chcete mít pak venku, musí nyní směřovat do kalendáře. Vše překryjeme látkou na zadní díl (její líc kouká na kapsy) a po obvodu ji přišijeme. Necháme nesešitý prostor na protočení do líce, sestřihneme rožky, protočíme na lícovou stranu, vyrovnáme, otvor na protočení podhrneme a ručně zašijeme. Nebo ještě lépe, celý kalendář po obvodu obšijeme a tím zašijeme i protáčecí otvor.

Celý postup máme za sebou a teď se mrkneme na detaily.

Kapsy jsou střiženy do tvaru lichoběžníku, aby v nich byl prostor na dobroty. Základní rozměr kapes (třeba kapsy 9 nebo 14 z mého kalendáře) je tento:

026-adventni-kalendar_t

Při stříhání kapes vycházíme z pásu filcu. Ne, že je budete stříhat po kusech. To byste na mě nadávali.:-) Ustřihnete pás široký 10 cm, na něj si odměříte rozměry dle schéma níže a stříháte kapsy z pásu.

026-adventni-kalendar_kapsy

Horní hrany kapes a i celého kalendáře jsou ozdobeny rampouchy či sněhovými závějemi. Nazvěte si to jak chcete. Položte rampouchy na horní hranu a střihněte si potřebnou délku. Můžete rampouchy na kapsu přilepit nebo přišít. Já jsem lepila obyč tyčinkovým lepidlem, ať tam drží, aspoň něž kapsu přišiju. Teď už lepidlo nefunguje a když se rampouchy posunou, tak je prostě jen srovnám a ony drží tam kde mají.

025-adventni-kalendar

Při stříhání rampouchů vycházíme z pásu bílého filcu širokého cca 7 cm. Stříháme cik cak zuby, jak nám nůžky padnou a dostaneme tak hned dva pruhy rampouchů. Jeden nahoře (na obr. ten bílý) a jeden bude jakoby dole. Střih je na obrázku naznačen černou vlnitou linkou podél bílého rampouchu.

025-adventni-kalendar_t

Před našitím kapes je dobré na ně natisknout čísla. Na moosggumi jsem si napsala čísla od 0 do 9 a vystřihla. Výhodou je, že nemusíte čísla psát zrcadlově, jen je pak zrcadlově nalepíte na karton. Pomocí barvy na textil jsem na jednotlivé kapsy natiskla čísla.

020-adventni-kalendar

U dvojciferných čísel použijete prostě dvě číslice vedle sebe.

021-adventni-kalendar

Kapsičky, včetně rampouchů na horní hraně jsou k základně přišity jen obyčejným cika cak stehem.

013-adventni-kalendar

Kalendář jsem ještě pomocí aplikací z filcu vánočně dozdobila a z filcových písmenek jsem dolepila jména.

016-adventni-kalendar

 Filcová písmena, dekorace i rampouchy můžete nahradit třeba jen barvičkami. Záleží na vás, co máte doma a s čím rádi tvoříte.

014-adventni-kalendar

Tak co, dáte se do toho? Budou mít letos Vaše děti šitý adventní kalendář s filcovými kapsami?

A pokud jste přece jenom na šitou klasiku. Tak si můžete v našem obchůdku koupit podrobný návod na šitý adventní kalendář.

2

Těšíme se na fotky Vašich nápaditých adventních kalendářů.

Šijte s námi, ať můžete šít doma sami! 🙂

Bára


adventni-kalendar

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Pavla napsal:

    Dobrý den, moc děkuji za výborný nápad. Myslíte, že by podkladová látka (základna) mohla být také filc? Vystřižený třeba do tvaru hvězdy nebo stromečku. Nejsem si jistá, jestli by na něj šly takhle pěkně přišít ty kapsičky.. Děkuji

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, našít kapsy půjdou. To můžete vyzkoušet na kousku filcu. Ale záleží jak bude kalendář zavěšený a na velikosti. Pokud nebude vyztužený, tak strom nebo hvězda zavěšený za špičku, se může bortit. Dáša

  2. Monika napsal:

    To je geniálně jednodnuchý nápad :). Děkuji za návod.
    Jen mám dotazy 😉 – netrhá se časem ten filc? Jakou tloušťku jste použila, alespoň cca? A jakou barvu na textil?

    • mamas napsal:

      Díky Moni.:-) Kalendáře jsme používali dva roky a zatím vše drží. Děti si z kapsy jen vyndají sladkost a jinak se s nimi nic nedělají, tak ani moc nemají šanci něco potrhat. Filc, ten modrý a bílý je kupovaný v metráži. Odhaduji, že je to tak 1 mm.
      Barvy na textil mám pebeo setacolor, ale asi poslouží jakékoliv, co se dají nanést štětcem. Možná by stačili i tempery, protože s praním se nepočítá.:-) Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)