Jarní dekorace – věnec na dveře

Jaro už se opravdu hlásí o slovo, a tak je třeba vyměnit zimní dekorace za nové, svěží a jarní. I můj muž už naznačil, že ten věnec se sněhovými vločkami bychom ze dveří měli sundat. To že si pak týden nevšiml, že už na dveřích visí věnec nový, je věc jiná.:-)

Odjeli jsme s dětmi na jarní prázdniny k babi a dědovi. Šicí stroj zůstal doma, takže jsme se pustili do tvoření z jiných, než látkových materiálů.

Cíl? Vyrobit věnec na dveře. Určitá představa jak bude vypadat, tady byla (pinterest je nekonečná studnice inspirace), ale jaký bude výsledek, to nikdo netušil.:-)

Pokud se vám ten náš líbí, tak se do toho taky dejte. Jde to snadno a nic jiného, než lesní materiál k tomu není potřeba. Teda ještě barvičky, ty v lese nenajdete.:-)

Vyrazili jsme s dětmi tedy do lesa. Potřebovali jsme nasbírat šišky, nejlépe malé borové a březové větývky. Z malých borových šišek nakonec byly velké šišky borovice vejmutovky, ale ukázalo se, že to byla dobrá volba. (Pokud narazíte jen na ty malé borové, natřete je barvami celé. Ze spodní strany vypadají jako květy.) S březovými větývkami jsme měli ohromné štěstí. Narazili jsme na větve pokácených mladých břízek, takže materiálu na věnec bylo dost.

Jak na to:

Březové větvičky postupně motáme do kruhu, až nám vznikne věnec požadované velikosti a tvaru. Začala jsem svázáním dvou větviček a vytvořením prvního kruhu, který mi určil průměr. Pak jsem postupně obmotávala další větvičky. Začátek větvičky zapíchnete do již vytvořeného základu a konec (ty jemné větývky na konci větve) přichytíte další větývkou, kterou opět zapíchnete mezi větve a pořád dokola. Poslední větývky zasunete někam pod předchozí větvičky, ať se věnec nerozmotá.

Z množství větviček na horní fotografii jsem udělala dva takovéto věnce. Jsou střapaté, ale to není na škodu. 🙂

Šišku borovice vejmutovky mají krásné lupeny. Když jsme šišky sbírali, byla zavřené. Ale po dvou dnech u kamen se krásně rozvinuly to tohoto tvaru.

Zahradnickými nůžkami jsem šišky rozstřihla do podoby květů. Jsou to tak 2 až 3 patra lupenů nad sebou. Tyhle šišky jsou opravdu hodně smolnaté, takže doporučuji použit rukavice nebo nasadit na ruce aspoň sáček.

Teď přišla pro děti nejlepší část.:-) „Květy“ z šišek natřely jarními barvami.

My jsme použili růžovou, oranžovou a červenou a pár jsme jich natřeli na zeleno a nechali zaschnout.

Pomocí tavné pistole jsem pak květy připevnila na věnce.

Materiál nám vystačil na dva věnce. Už stačí jen přidat mašli a doladit kočičkami.

Před časem jsem si u Mráze (látky Mráz) koupila jutu v metráži, že se bude výborně hodit na mašle a ještě ušetřím.

Ano, nápad skvělý do té doby, než jsem chtěla uvázat mašli. Pro nic za nic nemají kupované jutové mašle začištěné okraje, že. 🙂

Po několikátém pokusu uvázat slušně mašli jsem z ustřihnutého pruhu látky vytáhla několik nití a mašle se nebezpečně zužovala. 🙂 Nakonec jsem místo vázání mašle přistoupila k jejímu přišití.

No, neříkám, že to šlo lehce, ale nakonec jsem se dobrala k přijatelnému výsledku a věnec mohl putovat na dveře. 🙂

Tvoříte si doma taky jarní dekorace ze všeho možného? Napište nám do komentářů.

Zapomeňte na jarní únavu a užívejte jaro. Je to krásný čas nového zrození.

Bára

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)