Ošatka z provazu – třeba na kynutí chleba ;-)

Kdo sleduje náš blog pravidelně, tak si už určitě všiml, že máme rády spíše rychlé projekty, kdy s malým úsilím dosáhneme skvělých výsledků. Dnes pro vás jeden takový mám. Není to můj nápad, viděla jsem to někde na internetu. Dokonce jsme vám posílaly i odkaz v jednom z našich newsletterů. Odkaz se mi teď dohledávat nechce, ale stačí, když si zadáte do vyhledávače rope bowl a vyjede vám spousta inspirace.

Když jsem foto takové provázkové misky viděla poprvé, bylo jasné, že jednou to vyzkouším. Dokonce jsem si při nejbližší cestě do domácích potřeba koupila provaz – prádlovou šňůru, ale stále ležela v poličce a čekala na „až někdy“.

Už nějakou dobu si doma pečeme kváskový chleba. Používala jsem domácí pekárnu, protože to bylo téměř bez práce, ale pak nějak zájem rodiny o chleba z pekárny ochladl. Prý to není ono. Bylo tedy načase zkusit něco jiného. Chleba upéct v troubě. Prostudovala jsem nespočet blogů o pečení chleba a došla jsem k závěru, že potřebuji ošatku na kynutí chleba. Jenže dát 350,- za ošatku, o které nevím, zda ji nepoužiju jen jednou, se mi zdálo trochu moc. A pak přišel ten nápad. Vždyť mám doma provaz za padesát korun připravený na ušití misky. A provázková miska nápadně připomíná ošatku na chleba. Bylo jasné, že misku z provazu konečně vyzkouším. 🙂

A vy můžete se mnou. Budete k tomu potřebovat jen šňůru a šicí stroj, který umí cik cak steh. Já mám bavlněnou prádelní šňůru. Délka v balíčku byla 20 m a vidíte, že ještě zbylo.

Jak na to:

K sešití jsem použila cik cak steh. Bylo to mé první misko šití, tak jsem použila bílou nit, ať není steh moc vidět. Viděla jsem fotky misek i s barevným prošitím a vypadá to moc pěkně. Hodila by se i žíhaná nit, zase by to byl pěkný efekt. I přes první šití jsem byla překvapená, jak steh vypadá pěkně, tak se nemusíte bát zvolit hned na poprvé barevnou nit.:-)

Nejprve si na konci provazu uděláme na stole malou spirálku, jen dvě až tři otočky, podle toho kolik udržíme. Šupneme pod stroj a začneme prošívat. Začátek můžete prošít víckrát tam a zpět, ať to drží. A pak už jen pomalu otáčíme, přikládáme volný provaz ke vznikajícímu kolečku a sešíváme cik cakem.

Je-li hotová základna, začneme kolečko mírně naklánět, tím se pomalu mění poloha přišívaného provazu a miska začíná dostávat tvar. Velikostí náklonu určujete výsledný tvar misky.

Já jsem tu svou napoprvé úplně nezvládla. Je to tahle:

Vidíte, že stěny nejsou úplně hladké. Kdyby to byla jen miska, tak bych ji tak nechala. Ale protože mi v ní kyne chleba a na chlebu ty nerovnosti byly vidět, celou misku jsem rozpárala a ušila znova. 🙂 Podruhé už jsem nakláněla mírněji a postupně. Druhé šití jsem nafotila, ať máte představu jak naklánět a nemusíte párat. 🙂

Když už se mi zdála miska dost velká, ustřihla jsem konec provazu a zatočila do spirály. Tu jsem k misce přišila.

Vidíte, že tahle miska už má stěny hladké. 🙂

Pak už si jen umícháte těsto, dáte do ošatky, necháte vykynout, upečete a zaříznete do svého vlastnoručně upečeného chlebíku.:-)

Ze začátku jsem ošatku vykládala ještě starou plenou, kterou jsem pomoučila. Později jsem zkusila dát těsto přímo do moukou vysypané ošatky a bylo to v pohodě. Plena není potřeba. 🙂

Ať si ušijete misku na chleba nebo na jiné drobnosti, uvidíte, že je to zábava a radost, protože práce krásně přibývá pod rukama a výsledek vypadá skvěle.

Těším se na fotky vašich misek v galerii.

Užívejte zbytek prázdninových dní.

Bára

P.S. Recept na chleba

Podrobný postup na pečení kváskového chleba najdete tady.

Večer před pečením:

  • lžíce žitného kvásku – od někoho získaný nebo vypěstovaný podle návodů na netu. Např. tady.
  • 200 g žitné mouky
  • 200 g vody

Vše smíchat a nechat do rána rozkvasit kvásek.

Ráno:

Z rozkvašeného kvásku vrátit lžíci do skleničky a ke zbytku přidat:

  • 150 g vody
  • 100 g žitné mouky
  • 275 g pšeničné hladké mouky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli

Vše smíchat, nechat chvíli hníst v robotu (nebo v ruce) a nechat 1 h kynout. Pak přendat na vál, párkrát přeložit a šoupnout do ošatky. V ošatce nechat kynout 3 h. Před konce rozpálit troubu na 230 °C a péct 30 min. Úprava: Nově peču na 180°C cca 45 min. a je to lepší než vysoká teplota. 😉 

Podrobný postup pečení přidáme časem na náš blog. 🙂 U je tady >>


Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Neviem čo robím zle ale vôbec mi to nejde usit. Povraz sa mi začne hneď ukladať do akoby pohárika.. takže mám z toho kalistek a nie misku. Čo mám robit inak? (Sirka/dlzka stehu? Napatie nite?) Skúšala som to na 2 siajcich strojoch a s 2 rôznymi snurami a zakadnym to je rovnaké.

    • Bára (mamas) napsal:

      Jani, myslím, že moc brzy začnete misku naklánět a ona se pak hned tvaruje do výšky. Nejprve šijte úplně na plocho, jako byste šila gramofonovou desku, tedy kolečko leží na šicím stroji a až má základna požadovaný průměr, teprve pak začněte misku naklánět a ona se začne tvarovat. Nemyslím si, že by šířka či délka stehu měly nějaký extra vliv. Do třetice všeho dobrého, určitě se povede.:-) Bára

  2. Tereza napsal:

    Dobrý den,
    můžu se zeptat jaká to byla šňůra, mám otevřenou velkou galanterii na internetu a nevím jakou šňůru si z velkého množství druhů vybrat.
    Děkuji

    • mamas napsal:

      Dobrý den, Terko, já jsem šila z bavlněné prádelní šňůry, kupované v domácích potřebách. Tloušťka tam myslím uvedena není, ale může to být tak 7 mm. B.

  3. Jaroslava napsal:

    Dobrý den,inspirovala jste mne,chtěla bych si takovou ošatku ušít.Zajímalo by mne,jak se taková ošatka udržuje.Myslím,že musí navlhnout?Potom necháváte vyschnout a okartáčujete, Děkuji za odpověď.

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý večer, Jarko. Trochu jsem se toho bála, jak bude po čase vypadat, ale je celkem bezúdržbová. Je to jak píšete, po použití ji vyklepu a je uskladněná v šuplíku, kde má prostor „dýchat“. Říkala jsem si, že by se dala přinejhorším i vyprat, ale zatím jsem na ní nezaznamenala nic, co by mě k tomu ji prát vedlo. Mikroskopický rozbor povrchu jsem samozřejmě nedělala, ale makroskopicky vypadá ok a řekla bych, že bude mít podobné vlastnosti jako ty pedigové, které jsou většinou k sehnání. Tak ať se povede a dobře slouží.:-) Bára

  4. Monika napsal:

    Také se přidávám k prosbě o recept:). Ta šňůra prádelní je balvněná? Jestli dobře rozumím, v misce chleba rovnou pečete? To by asi PES nedělalo dobrotu..:) Děkuji.

    • Bára (mamas) napsal:

      Moni, chleba v ošatce jen kyne, peče se na plechu. Ale i tak je šňůra bavlněná.:-) Recept i s postupem hodíme na blog příští týden. B.

  5. Vendula P. napsal:

    Dobrý den Báro,
    ošatka je velmi vydařená! Jste šikulka! A ten chléb vypadá naprosto úžasně a určitě tak i chutná. Nebylo by možné poskytnout recept (teda pokud není tajný rodinný 🙂 )???
    Krásné letní dny, plné šití Vendula

    • Bára (mamas) napsal:

      Díky Vendy. 🙂 Recept není starý rodinný. 🙂 Je to metodou pokus omyl vyladěný sběr receptů z netu, ale z hlavy to nevím, tak až budu doma, připíšu to do článku. Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů