Kváskový chleba v provázkové ošatce

Před časem jsme vám na blogu daly návod, jak si ušít provázkovou misku. Mně samotné miska nápadně připomínala misku na kynutí chleba, tak jsem ji k tomuto účelu taky využila a skvěle se osvědčila. Chtěli jste po nás taky recept na chleba, a tak plním co jsem slíbila a zde je i s postupem, jak chlebík pěkně napoprvé zvládnout na jedničku.

Jedná se o kváskový chleba takže k jeho pečení budete potřebovat kvásek. Používám kvásek žitný, který jsem si vypěstovala, tuším že podle tohoto postupu. Na netu najdete postupů více, ale tenhle je prima jednoduchý a srozumitelný. Až budete mít ve skleničce lžíci vypěstovaného kvásku bude další postup dle popisu níže.

Večer před pečením (cca ve 20 hod.): (Toto je jeden z nejtěžších bodů pečení. Vzpomenout si večer, že chci druhý den péct a připravit si kvásek.:-))

  • lžíce žitného kvásku – od někoho získaný nebo vypěstovaný podle návodů na netu. Např. tady.
  • 200 g žitné mouky
  • 200 g vody

Vše smíchat a nechat do rána rozkvasit kvásek. Míchám lžící v nádobě od robota, přikryju poklicí a nechám do rána v nejteplejší místnosti, což je u nás koupelna. Ráno v zrcadle vidím na skříni nádobu s kváskem a nezapomenu, že peču chleba.:-)

Večer po smíchání mouky, vody a kvásku to bude vypadat nějak takto.

Ráno kvásek nabude a bude vypadat nějak takto.

Ráno (cca 8 hod, tedy po zhruba 12 hodinách):

Z rozkvašeného kvásku vrátit lžíci do skleničky a ke zbytku přidat:

  • 150 g vody
  • 100 g žitné mouky
  • 275 g pšeničné hladké mouky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli

Vše mám v míse od robota, tak ho nechám asi 10 min. pracovat a smíchat všechny suroviny. (Kdo nemá robota míchá v ruce, ale doufám, že ho máte.:-)) Zamíchané těsto setřu plastovou stěrkou ze stěn mísy do kompaktního balíčku a nechám v té samé míse pod pokličkou cca 1 hod. kynout.

Těsto se trošku zvedne viz foto.

Pak přendáme na vál nebo větší desku těsto trochu propracujeme nebo-li popřekládáme, jak jsem se dočetla na netu. Já dělám vše plastovou stěrku, protože chlebové těsto je skvělé lepidlo a nechtějí se mi od něj špinit ruce. 🙂 Z mísy těsto vyklopíme na pomoučenou desku a stěrkou podebíráme a překlápíme do středu bochánku. Trochu deskou nebo těstě pootočíme a znova až je z těsta kompaktní bochánek.

Ten pak oběma rukama trochu naformujeme. Tam kde mám jednu ruku si naproti představte ještě tu druhou, držím v ní foťák a tak nemůžu drže chleba. Chlebík mačkáte a točíte s ním, ať je z něj pěkný bochánek a ten přendáme do provázovkové ošatky. Je dobře pomoučená.

Teď necháme chleba 2 až 3 hod. kynout. Já nechávám kynout 2 hod. v troubě, pak jej vyndám a pustím si troubu na 230°C (nově: peču jen na 180°C), to je dalších cca 30 min. Do trouby si dám nahřát i plech, na kterém se bude chlebe péct.(nově: plech nenahřívám a zdá se, že to ničemu nevadí 🙂)

Až nám takto krásně naroste.

Máme-li rozpálenou troubu, chleba opatrně vyklopíme z ošatky na horký plech, postříkáme vodou, můžeme naříznout ostrým nožem a šoupneme do trouby.

Pečeme na 230°C 10 min., pak teplotu snížíme na 200°C a pečeme dalších cca 20 min. (nově: peču na 180°C 45 min.)Musíte vyzkoušet, jak to bude u vás, každá trouba peče trochu jinak.

Upečený chleba necháme vychladnou na mřížce.

To co bude následovat už popisovat nemusím. Radost nad prvním vlastnoručně upečeným chlebem je stejná, jako nad prvníma ušitýma tepláčkama.:-)

Na netu najdete jistě spoustu sofistikovanějších postupů a receptů. O tom, jak chleba 5x překládat a nechat kynout, že je potřeba troubu zapařit horkou vodou apod. Neříkám, že je to špatně, já sama jsem těmito fázemi prošla, ale mezi složitými a mým, značně ořezaným postupem, jsem ve výsledném chlebu nenašla žádný rozdíl, takže proč to dělat složitě, když to jde i jednoduše. 🙂

TIP: Abych zajistila konstantní podmínky přípravy v létě i v zimě, nechávám chleba kynout v troubě. Když se míchá těsto v robotu, pustím troubu na nejmíň co jde, u nás 50°C, aby se trochu nahřála. Pak vypnu a chlebík do ní v jednotlivých fázích ukládám. Vyndám ho až před tím, než jdu rozehřívat troubu na pečení. 

Díky, že jste dočetli až sem náš dnešní nešicí článek a dejte vědět, jak se vám chlebíky daří.

Bára

P.S. Včera jsem poprvé zkusila kváskovou vánočku. Je skvělá.:-) Takže pokud to nebyl jen náhodně zdařilý pokus začátečníka, přihodím vám sem časem i recept na vánočku. 🙂

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)