Rebarborový sirup pro velké holky

Krásný den, zrovna sedím na terase, popíjím vychlazený rebarborový sirup a píšu vám. Každý rok si vzpomenu na bezinkový sirup od Barči, ale zatím jsem si ještě nevytipovala v okolí bezinky a také je obtížné trefit se do období bezinkových květů :o). Ale každý rok dostáváme zásobu bezinkového sirupu od mamky, takže popíjet máme co.

Z kuchyně se koukám na svou rebarboru a jsem ráda, že ji mám, ale jsem jediná v rodině :o(. U nás doma se rebarbora vždy pěstovala a už jako malá jsem milovala babiččinu rebarborovou buchtu. Byla a je úžasná, ale i přesto, že mám recept, ta moje není tak dobrá. Ale pokud ji upeču, je celá moje! Rebarbora je zelenina a v poslední době se těší pozornosti, takže pokud ji nemáte na zahrádce, najdete ji mnohdy i v supermarketu v oddělení zelenina, hezky svázanou v balíčku.  Rebarbora se sklízí od května do Jána, což je 24. června, takže je již čas. V dalším období v ní stoupá obsah kyseliny šťavelové, která může mít negativní vliv na tělo. Tato látka také omezuje konzumenty, rebarbora není vhodná například pro těhotné ženy, a děti. Nikdy se nejí syrová a pro vaření se používá pouze řapík.

A tak nyní, když už byl čas rebarboru sklidit, jsem si našla recept na sirup! Vyzkoušela a skvělé, něco nového a dobrého.

Použila jsem recept z webu hodnedomaci.cz a najdete tam i jiné dobroty a krásné fotky! Odkaz na recept zde.

Suroviny:

  • rebarbora 1kg
  • voda 750ml
  • cukr třtinový 500g
  • citron 2ks/šťáva

Takto vypadá moje uříznutá rebarbora ze záhonu. Odrůdy mají barvu od červené po zelenou.

Listy se nepoužívají! Ke konzumaci jsou pouze řapíky. Běžně se loupou, ale do sirupu není třeba.

Rebarboru jsem nakrájela.

Já mám pouze 0,5 kg, takže jsem si upravila množství surovin.

Nakrájená rebarbora se podlije vodou, přidá se šťáva z citronu a rozvaří. Hustá kaše se přecedí přes husté sítko nebo plátno do čistého kastrolu. Přidá se cukr a krátce provaří.

Nalije se do lahve. Skladuje se v lednici.

Ředí se a pije!

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů