Levandulový smotek

Dočetla jsem se, že po světě roste zhruba 30 druhů levandule. Já mám doma druhy dva. Oba jsou krásné a voňavé. Liší se velikostí trsů i vzhledem a hustotou květů. Kvetou a jsou krásné na pohled. Bohužel po deštích mi jedna levandule více leží než vytváří trs, tak jsem se rozhodla, že ji ostříhám a z květů vyzkouším výrobu voňavého smotku.

Levandule se sklízí od června do září. Pokud levanduli sestřihnete na začátku léta, může ještě do podzimu jednou vykvést a na zimu si můžete vyrobit čerstvé smotky nebo kytičky.

Smotky jsem viděla na internetu a řekla si, že jejich výrobu vyzkouším. Přijde mi fajn, že květy jsou schované uvnitř a nebudou tedy vypadávat a dělat „nepořádek“. Podle fotky je vidět, že jsem vyzkoušela několik variant. Jedná se vždy o stejnou techniku. Květy jsou uvnitř a přes ně jsou přehnuté stonky. Stonky jsou nebo nejsou propletené stužkou, provázkem.

„Nejrychlejší“ je varianta pouze stonky ohnout a svázat. Zde však květy vykukují ven a budou vypadávat. Na proplétání jsem vyzkoušela pevný okraj látky, jutový provázek a stužku. Nejvhodnější je podle mě stužka. Látky je „tuhá“ a třepí se jí okraj. Provázek úplně nevynikne. Smotku nejvíce sluší stužka.

Smotky jsem dělala v den, kdy jsem levanduli ustřihla. Nevím, zda by manipulaci vydržela suchá levandule. Je nutné ohnout stonek, aby nepraskl a suché květy neopadaly při proplétání.

Podle velikosti svazku vám vznikne veliký smotek. Smotky je fajn opatřit očkem pro zavěšení a nechat pár dní proschnout na čerstvém vzduchu. Až suché smotky umístíme do skříně nebo zásuvky.

Vytváření smotků chce trochu cviku. Hlavně „chytit“ začátek proplétání. Můj druhý smotek se stužkou (oranžový) mi trval proplést 55 minut. To jen ať máte představu o čase :o).

Co tedy potřebujete:

  • svazek levandule s delšími stonky
  • stužku – délky 2,5 m
  • nůžky a já použila jehlu v velkým okem pro protažení konce stužky do uzlu.

Levanduli očistíme od listů. Necháme pouze květy. Listy odlomte.

Vyrovnáme květy na sebe a vytvoříme svazek. Já proplétám stužku po dvou stoncích, je tedy fajn vytvořit svazek se sudým počtem. Ale nevadí, pokud jen vezmete svazek.

Připravíme stužku. Jedním koncem svážeme svazek pod květy.

Krátký konec vtáhneme mezi květy.

Na svazku jsem si zarovnala konce. Další fotka ukazuje velikost mé levandule.

Cca 10 cm květy, 35 cm stonky.

Stonky ohneme přes květy.

Otáčíme svazkem a postupně ohneme všechny stonky kolem květů.

U ohybu stonků vytáhneme stužku.

A začneme proplétat. Já proplétám ideálně po dvou stoncích, ale né vždy mi to vyjde.

Proplétáte. Někdo používá jehlu s navlečenou stužkou. Já protahuju konec stužky.

Zaplétáme aspoň po délku květů.

Konec omotáme a protáhneme do uzlíku. Já si pomohla jehlou.

Konec stužky jsem odstřihla.

Na zbytku stužky jsem vytvořila oko.

A stužku přivázala ke smotku.

Vytvořila mašličku.

Konce sestřihla.

A je hotovo. Voňavé levandulové smotky jsou připravené.

Patříte mezi příznivce levandule nebo ne? Napište nám do komentářů.

Krásné levandulové dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů