Zástěrka s křížením na zádech

Krásný den. Možná se chystáte na za tvořivý kurz nebo na chalupu nebo jen tak budete doma tvořit či uklízet a třeba se vám bude hodit halena, no spíše zástěra, s křížením na zádech.

V představě to měla být víc halena, ale ve finále je to víc zástěra. No žádná super slušivá a lichotivá horní část oblečení to není, ale je praktická.:-)

Zástěrka, která vás ochrání od špíny. Je šitá z dvojité látky a je tedy oboustranná.

Původně jsem chtěla udělat uni velikost střihu, ale nakonec je v pěti velikostech (38, 42, 46, 50 a 54). Kdo máte velikost mezi, můžete si střih upravit (nakreslit linku uprostřed mezi velikostmi) nebo si ušijte velikost větší.

Nikdy jsem takovou zástěru neměla a překvapilo mě, že se dobře obléká, ale hůře svléká.  Při oblékání nejprve vsuňte hlavu do středového otvoru a pak protáhněte ruce. Urovnejte křížení. Při svlékání já nejprve vtáhnu jednu ruku „dovnitř“, pak přetáhnu přes hlavu a nakonec druhá ruka. Ale až si zástěrku ušijete, tak můžete vyzkoušet.  

Na šití nepotřebujete nic extra, jen látku, šicí stroj a základní šicí pomůcky. Já jsem původně chtěla na zástěrku upotřebit sešité zbytky plátna, ale zástěrka byla „těžká“. Tak jsem sáhla po nepoužívaném povlečení na peřinu.

Ještě ke střihu. Střih je tvořen dvěma částmi, které na sebe navazují. Ideálně zástěrku šijte z velkého kusu látky. Ale pokud nemáte můžete použít dvě části střihu a látky sešít v místě bočního švu.

Co tedy potřebujeme na zástěrku:

  • Střihovou šablonu v příslušné velikosti. Mamas model najdete zde.
  • Látku na vnější a vnitřní stranu. Já jsem použila bavlněné plátno – povlečení na peřinu. Všechny velikosti se vejdou do 1 m látky šíře 150 cm – jedna strana. Potřebujeme 1 m na vnější a 1 m na vnitřní díl.
  • Základní šicí potřeby – stroj, nůžky, špendlíky.

Začínáme:

Já šiji z povlaku na peřinu. Povlak jsem přetočila lícem dovnitř a složila na polovinu, dlouhé strany k sobě. Pokud šijete z látek. Látky položte lícem na sebe a společně je přeložte na polovinu. Díly zástěrky střihneme současně z obou látek.

Na přeloženou hranu látky jsem položila střed předního dílu. Těsně vedle předního dílu jsem položila zadní díl. Střih jsem našpendlila k látce, ke všem vrstvám.

Podle střihu vystřihneme.

Odstraníme papírový střih a rozložíme. Máme střiženou zástěrku z dvojité látky. Látky leží lícem na sebe. Sešpendlíme.

V kraji látky sešijeme, ale pozor! Po obvodu musíme nechat otvor pro protočení lícem ven. U mě je na pravé straně. Ramene nebude sešívat až do konce. Se šitím skončíme cca 5 – 7 cm od okraje. Na fotce je červeně naznačeno, kde šijeme.

Detail, kde končíme se šitím na ramenou.

Obloučky švového přídavku ve výstřihu a průramcích opatříme nástřihy. Spodní obloučky V nástřihy.

Detail výstřihu.

Detail spodního obloučku.

Bočním otvorem protočíme lícem ven.

Zástěrka protočená lícem ven. Vyrovnáme boční hranu po celém obvodu a vyžehlíme.

Ramenní švy budeme sešívat „do kříže“ a postupně, aby byly „hezké“ z obou stran.

Nachystáme si příslušné ramenní švy.

Ramena nemáme sešitá až do konce, abychom mohli postupně sešít látky předního dílu a následně látky zadního dílu. Pro názornost si pomohu vzorkem z různých látek.

Dáme lícem na sebe ramena přední látky u mě vzor. Hranu vyrovnáme. Sešijeme na šířku patky.

Švový přídavek složíme na jednu stranu. Boční švové přídavky složíme směrem dovnitř v návaznosti na sešité díly.

Lícem k sobě složíme i zadní látku, u mě šedá a opět sešijeme.

Švový přídavek složíme na druhou stranu než u vzorované látky a vyrovnáme boční švové přídavky.

Vše na sebe vyrovnáme a sešpendlíme.

Tímto postupem si připravíme obě ramena na zástěrce. Ramena vyžehlíme.

Abychom zacelili protáčecí otvor a fixovali ramena, celou zástěrku v kraji po obvodu prošijeme. Začněte na jednom místě a šijte tak „dlouho“, dokud nedojedete k počátku šití.

A je hotovo. Kdo chce může ještě doplnit kapsu nebo se rovnou vrhnout do pracovního víru.

Krásné tvořivé dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Jiřka napsal:

    Moc děkuji za tento střih. Už dlouho ho sháním pro holčičky asi 8 – 12 let, do výtvarky, viděla jsem hodně na zahraničních ukázkách, ale bez střihu.
    Jen jsou zástěrky trochu více do áčka. Určitě bych měla zájem.

    • Bára (mamas) napsal:

      Jiřinko, tento střih je pro dospělé a ten v e-shopu je zase jen pro děti do vel. 122. Tak to bude chtít pro holky asi trochu úpravu, ale věřím, že to klapne. Hezké dny. Bára

  2. Vlasta Pěnkavová napsal:

    Jů, ta je báječná. Dík moc za střih a návod. 🙂

    • Bára (mamas) napsal:

      Jé, tak to nás těší, že se líbí. Byl to jeden z takových těch „rychlých“ projektů, kdy to člověk furt ladí a furt to není ono.:-) Ale nakonec ji schválila i naše náctiletá, kdy naznala, že by se ji hodila do výtvarky, a to bylo znamení, že může do světa.:-) Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů