Letní kabelka z prostírání

Je srpen, ale léto ještě zdaleka nekončí. Pokud však máte pocit, že letní kabelku již nevynosíte, tak se klidně inspirujte na sezónu příští. Tato kabelka je vyrobená z prostírání, je jedinečná a každá bude originál.

Mám ráda tento „letní vzhled“, který připomíná moře a dovolenou. Prostírání jsem měla vyhlédnuté už delší dobu. Ale až letos, a jak čtete – na poslední chvíli jsem se rozhodla vyzkoušet vyrobit tašku. Moje prostírání je umělina. Koupila jsem ho rovnou v setu po dvou kusech za cenu 70 Kč v řetězci Pepco. Průměr prostírání je 38 cm. Při výběru prostírání je důležité, aby jej bylo možné ohnout a prošít. Aby to zvládl váš stroj a nedošlo k jeho rozbití. Dále pak potřebujeme látku na dno tašky. Ideální je látka hrubšího vzhledu, která ladí s výběrem vašeho prostírání.

Na ucha potřebujeme provaz nebo si vypomůžeme látkou spletenou do copu.

Taška má praktické magnetické zapínání. Zapínání je schované pod ohybem, takže zvenku není vidět.

Uvnitř tašky je také našitá kapsa. Překvapilo mě, že prostírání se prošívá celkem snadno. Čekala jsem, že to bude pro šicí stroj větší oříšek.

Původně jsem měla v plánu použít jehlu na jeans, ale nakonec jsem šila jehlou standard 90/14.

Je vhodné také volit co nejvíce podobnou barvu nitě k barvě prostírání. Zde je vidět, že prošití kapsy není z vnější strany téměř vidět. V detailu hrot nůžek ukazuje šev. Na druhé fotce je šev z větší dálky.

Na tašku tedy potřebujeme:

  • Dvě stejně velké prostírky,
  • pruh látky,
  • magnetické zapínání,
  • a provaz na ucha.

Ještě drobnost. Do prostírky se nedá špendlit, použijeme tedy klipy nebo kolíčky.

Můžeme se tedy pustit do naší kabelky.

Podíváme se na prostírky a najdeme konec lýka z výroby. Tento detail se budeme snažit schovat uvnitř kabelky. Tuto část tedy umístíme dolu a dovnitř kabelky. Strana s koncem lýky bude rubová.

Prostírku přeložíme na polovinu. Rubová strana uvnitř. Tím si vyznačíme středovou osu.

Rozevřeme a vidíme středovou čáru. Dole na čáře je konec lýka. V horní části si vyznačíme 8 cm od vrchu – místo ohybu a začátek všití pruhu látky. Po stranách jsem si udělala značky růžovou křídou.

Změříme vzdálenost od boční značky ke středu. Já naměřila 43 cm. Hodnotu si zapíšeme. Budeme ji potřebovat při šití dna. Ještě před šitím si na prostírky umístíme magnetické zapínání.

Na rubovou stanu si vyznačíme 10 cm od vrchu na středové ose bod. Do tohoto bodu umístíme zapínání.

Na rubové – vnitřní straně máme magnetické zapínání. Z rubové stany prostrčíme pacičky zapínání. Není potřeba dělat otvory. Pacičky si najdou cestu mezi vlákny.

Z lícové strany nasadíme na pacičky plíšek.

Zapínání připravíme na obě prostírky. Na straně magnetů máme i spodní detail konce vlákna.

Jdeme na dno. Dno tašky tvoří pruh dvojité sešité látky. Pruhy budu sešívat při kraji. Budu počítat se švovým přídavkem 0,5 cm. Šířku pruhu jsem si stanovila na 10 cm. Délku určíme podle naměřené hodnoty. Tedy (43 + 0,5) x 2 = 87 cm. Pro dno tašky potřebujeme dva pruhy o rozměru 87 x 10 cm.

Pruhy položíme lícem na sebe. Po obvodu sešijeme na polovinu šířky patky. Ve středu jedné dlouhé strany necháme otvor pro protočení.

Detail šití na polovinu šířky patky. Okýnko v patce kopíruje hranu látky.

Látku protočíme lícem ven a vyžehlíme. Prošijeme přímým stehem kratší strany. (Já jsem rohy před protočením nestříhala, vyrovnala jsem je. Švový přídavek není tak velký a nechtěla jsem, aby se látka začala v rozích párat. Záleží na vás.) Máme připravené dno. Než jej sešijeme s boky, připravíme si kapsičku.

Na kapsičku potřebujeme dvojitou látku odpovídající naší potřebné kapsičce. Já mám kapsičku na telefon. Moje látka má rozměr cca 15 x 30 cm.

Látku přeložíme na polovinu, lícem k sobě. Sešijeme. Necháme otvor pro protočení. Sestřihneme rohy.

Protočíme lícem ven. Vyrovnáme, prošijeme horní hranu kapsy.

Kapsu umístíme na rubovou stranu boku. Tam kde máme magnet zapínání.

V kraji prošijeme. Šijeme nití, která co nejvíce odpovídá barvě prostírky. Klidně můžeme kapsy vytvořit na obou bocích.

Nyní ohneme horní okraj prostírání. Ohýbáme 8 cm od vrcholu na lícovou stranu. Schováme tak pacičky od magnetického zapínání. Na pomoc si vezmeme kolíčky, které nám okraj krásně podrží.

Ohnutý okraj v kraji prošijeme. Šijeme mezi červenými svorkami po obloučku prostírky. Doporučuji prošít okraj tam a zpět.

Sešito. Vznikl nám tunýlek pro protažení lana na ucho. Připravíme takto oba boky.

Mezi boky přišijeme dno. Jedna strana půjde lépe, druhá bude „přes ruku“. Ale jde to. Já mám dno z jedné látky. Pokud máte dno z vnitřní a vnější látky, tak k rubové straně boku přikládáme vnitřní díl dna. Sešití se provádí z vnější lícové strany. Dno svorkami přichytíme k boku a v kraji pomalu prošijeme. Na začátku a konci zapošíváme. Nasvorkujeme od středu směrem k bokům.

Přišitá jedna půlka.

Detail přišití v kraji.

Nasvorkovaný druhý bok.

Kabelka je sešitá. Jdeme na ucha.

Já jsem na ucha použila lano přírodního vzhledu o průměru 1 cm. Na jedno ucho délky 90 cm jsem potřebovala 180 cm, protože lano je dvakrát protažené bokem. Konce jsou sešité a schované v sešitém pásku látky.

Látka pásku musí být tak široká, aby se po sešití dalo lano dvakrát protáhnout, ale nebyla zase moc volná. Ideální je odměřit si šířku podle vašeho lana. Délka mé látky je 30 cm.

U látky zahneme kratší strany do rubu (já zahnula 2 cm) a prošijeme. Poté složíme delší strany lícem k sobě a sešijeme. Protočíme lícem ven. Můj pomocník pro protočení je delší pinzeta.

Lano provlečeme bokem a látkou a ještě jednou. Při práci s lanem doporučuji konce olepit izolepou. Konec je pevnější a lano se nerozplétá.

Konce lana ručně sešijeme a schováme pod látku.

Opakujeme ještě u druhého ucha.

Pokud na uchu nechcete mít krycí vrstvu švu z látky, třeba kdybyste použili na ucha splétanou látku do copů, můžete šev ucha schovat v tunýlku prostírky.

A máme hotovo! Už jen vyrazit do letních dnů.

Jaké budou ty vaše letní krásky!

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů