Nahřívací polštářek s peckami

Tento článek píši s vědomím, že lotos projekt nahřívacího polštářku vyplněného peckami asi nezrealizujete, protože hlavní sezóna třešní je již na námi. Ale co se neudělá hned, tak se neudělá nikdy. My však článek příští rok „vytáhneme“ a upozorníme na něj, třeba na sociálních sítích, takže letos se seznamte a příští rok realizujte.

Byl konec července, já a děti jsme byli na víkend u Barči. Mají před domem krásnou a bohatou třešeň. Letos byla úroda bez masitých nájemníků – červů. Tak jsem si domů odvezla kyblíček třešní. Jedna bublanina, druhá bublanina no a zbytek je uložen v mrazáku na třetí a další bublaninu. Nevím jak jste na tom vy, ale u nás bublanina jedině bez pecek. Tak jsem vypeckovala i dávku do mrazáku. Jak jsem si tak vypeckovávala, už jsem si říkala, že z pecek udělám nahřívací polštářek.

K vypeckování používám ruční vypeckovávač, žádný super stroj. Funguje stejně jako lis na česnek, jen vám hrot vytlačí pecku. A doporučuji rukavice, ať nemáte růžové ruce a nehty.

 

Myslela jsem si, kolik nebudu mít pecek. No opět špatný odhad. Množství pecek se vůbec nedá srovnat s objemem třešní a délkou vypeckovávání.  Nakonec jich bylo něco málo přes 100 g v odměrce to bylo cca 300 ml. Takže hrneček.

No ale to mě neodradilo. O tři týdny později u nás dozrály mirabelky (špendlíky) odborně slivoň mirabelka. Sice je to poddruh švestky, ale vypadá jako žlutá třešeň a má i podobnou pecku. Takže jsem se pustila při zpracování do uchování pecek. Pecek jsem získala zhruba stejně jako od třeští, a tak jsem je smíchala a vtvořila jeden menší nahřívací polštářek.

Jak jsem postupovala – příprava pecek.

Ručním vypeckovávačem jsem oddělila pecky od dužiny. Je vidět, že i tak je na peckách trocha dužiny.

Pecky jsem propláchla. Vložila do hrnce a zalila vodou.

Povařila. Nesmí se odvařit voda. Postačí cca 10 minut.

Scedila a propláchla. Tak vypadají čisté ještě mokré pecky.

Pecky necháme uschnout, ideálně na sluníčku.

Pokud se stane, že na peckách ještě po povaření něco zůstalo, tak po uschnutí postačí pecky zamíchat a vše se oddrolí.

Pecky od mirabelek jsou menší a tmavší, ale myslím, že na nahřívání jsou stejně vhodné. Já jsem žádné rozdíly v použití nepozorovala.

Celkem jsem tedy měla cca 500 ml (220 g) pecek.

Jak na polštářek:

Co potřebujeme: pecky, látku, trychtýř + špejli.

Trychtýř musí být tak veliký, aby pecka prošla!

Potřebujeme plátno. Já jsem použila bavlněné plátno s potiskem. Dva kusy o rozměru 20 x 20 cm.

Čtverce položíme lícem na sebe, vyrovnáme.   

Po obvodu na šířku patky sešijeme. Šijeme přímým stehem. Já použila „hustší“ steh délky 2,5 mm. Na jedné straně necháme otvor cca 5 cm pro protočení. Já mám otvor menší, ale hůře se protáčí.

Protočíme lícem ven a vyrovnáme. V tomto případě jsem nestříhala rožky. Polštářek bude vyplněný, takže není potřeba mít „placatý“ roh. A roh se švovým přídavkem bude pevnější proti protržení.

Naplníme peckami. Já jsem použila trychtýř, který má dostatečně velký otvor, aby prošly pecky.

Pecky vsypávejte postupně. Pokud se stane, že se pecky v hrdle trychtýře zaseknou, použila jsem pro jejich uvolnění špejli.

Plnící otvor zašijeme skrytým stehem.

 A je hotovo. Nahříváme v mikrovlnné troubě nebo na topení. Nevystavujeme přímému zdroji tepla – ohni!

Ještě jeden malý tip – při ohřívání v mikrovlnné troubě dávám polštářek na talířek, je to podle mě nejlepší ochrana proti umazání. Naše mikrovlnka opravdu není stále čistá a krásná :o).

Tak co, láká vás nahřívací polštářek hand made? Těšíme se na komentáře a fotky třeba až příští letní sezónu.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Veronika napsal:

    Nahřívací polštářek jsem šila letos v únoru pro praneteřinku. Ségra vloni poctivě hromadila třešňové pecky, a bylo jich nakonec tak na čtyři polštářky 😀 Ušila jsem polštářek kulatý a se svlékacím potahem, aby se dal vyprat. Povláček je bez zapínání, má něco jako „hotelový“ uzávěr. Vložila bych i fotku, ale sem to nejde…
    Je to moc fajn dárek pro novopečenou maminku a její miminko. A když se trefíte s designem povláčku do vkusu obdarovaných, radost je několikanásobná 🙂

    • Bára (mamas) napsal:

      Skvělé Veru, díky za tip se sundávacím obalem, to se může hodit. Hlavně maminkám malých dětí.;-) Foto do komentářů vkládat nejde, ale můžete vložit fotku do galerii tady >> Díky moc a ať to šije. Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů