Vak na stahování = batůžek

Všichni ho známe, všichni doma nějaký máme a všichni ho hravě zvládneme ušít doma se základním šicím vybavením. Řeč je o vaku na stahování, který díky šňůře můžeme nosit i na zádech jako batoh.

Je to náhoda, ale na konci prázdnin jsem se do vaku také pustila. Byl to neplánovaný projekt. Zbyla mi látka a potřebovala jsem zabalit malou pozornost pro neteře – šaty ZUZA.

Vak byl tedy super volba. Je to rychlý projekt a navíc jsem si říkala, že pokud nebudou sedět šaty, tak vak se bude hodit. Navíc jsou obě školou povinné, takže využití se najde.

Oproti kupovaným vakům, které většinou bývají z pevných nepromokavých materiálů, ten můj je z plátna. Je tedy prodyšný. U nás byl požadavek na bavlněné vaky na tělesnou výchovu. Také mohu doporučit vak na přezůvky. U nás ve škole se přezuvky ukládají do vaku a ten se zavěšuje na háček v šatně. Zem je volná pro úklid, takže zase je fajn prodyšnost.

Aby si holky vaky poznaly, udělala jsem tam jmenovky. Na jejich výrobu jsem použila kousek látky s motivem pírka. Jen jsem vystřihla a podšila výztuhou. Na výztuhu napsala iniciál jména. Jmenovka je přichycena na šňůře volně, aby se mohla pohybovat a nepřekážela při stahování.

Na stahovací vak nepotřebujete nic extra jen látku – a to nejen bavlněnou, ale prostě takovou, jejíž vlastnosti potřebujete pro svůj vak. Dále jen šňůru odpovídajícího provedení, barvy a délky a trochu času.

Velice jednoduše můžete upravovat rozměry a vytvářet vaky potřebné velikosti. Vak s pírky má výchozí rozměr jedné látky obdélníku 37 x 50 cm, vak zelené listy na kterém je nafocený postup 37 x 42 cm.

Na můj vak jsem použila:

  • bavlněnou látku na vak – dva obdélníky 37 x 42 cm (já mám sešité z více dílů),
  • bavlněnou látku na oka – rozměru 19 x 7 cm,
  • bavlněnou pletenou šňůru 2 x 1,6 m
  • základní šicí potřeby – klasický šicí stroj, nůžky, metr, spínací špendlík na protažení šňůry

Pokud chcete využít zbytky, sešijte je a střihněte požadovaný rozměr.

Začneme látkou na oka. Obdélník přeložíme delšími stranami k sobě lícem ven. Tím vytvoříme středovou linku. Rozevřeme a k této lince přiložíme dlouhé okraje. Můžeme přežehlit.

Poté celé ještě jednou složíme na polovinu, dlouhé hrany k sobě. Vznikne nám pásek. Nezačištěné hrany jsou uvnitř.

Po obou dlouhých stranách v kraji prošijeme přímým stehem.

Rozstřihneme na dva stejné díly. Připravili jsme si oka pro protažení šňůry.

Připravíme si dva obdélníky látky na vak. Položíme si je na podložku tak, že nahoře bude stahování, dole dno. Toto je důležité u látek se vzorem. U uni barvy je to jedno. Boční strany vaku a horní hranu (na každém díle samostatně) si začistíme entlovacím stehem nebo na ovelocku. Já mám nahoře pevný okraj, proto nemám obšito entlovacím stehem.)

Detail mého obšití cik cak stehem.

Na podložku položíme jeden díl vaku lícem nahoru. Do spodní části umístíme oka. Vezmeme jeden proužek, přeložíme jej na polovinu a umístíme ke spodnímu okraji. Na tomto vaku jsem umístila 4 cm od kraje. Na vacích s pírky 3 cm. Blíže ke dnu, je to za mě hezčí. Při umístění počítejte, že 1 cm nám vezme spodní šev.

Překlopíme druhým dílem vaku. Lícovou stranou dolu. Opět si pohlídáme vzor. Na horní hraně, kde bude stahování, si naměříme 6 cm. Uděláme značku, píchneme špendlík, nebo prostě něco, ať víte kde to je.

Od značek směrem ke dnu vak po bocích sešijeme. Šijeme přímým stehem na šířku patky. (Hrana patka kopíruje hranu látky). Na začátku i konci zapošíváme. (Pokud nemáte funkci na stroji, tak uděláte několik stehů tam a zpět.) Bočním prošitím prošijeme také oka na šňůru. V těchto místech můžete přejet ještě jednou tam a zpět.

Než sešijeme dno, boční švové přídavky rozložíme a jeden ohneme nahoru a druhý dolů směrem do vaku. Takhle to uděláme u obou bočních švů. Takto, s ohnutými přídavky, prošijeme přímým stehem dno a následně společně začistíme entlovacím stehem.

Po sešití dna zastřihneme látku postranních ok. Nechte tam cca 1 cm, ať se oko nevytrhne.

Švové boční přídavky se nám budou stáčet směrem do vaku, můžeme je ode dna sežehlit až nahoru ke stahování. (já nežehlila, jen uhladila rukou). Pak zahneme horní okraj 1 cm do rubu přes zahnuté boční švové přídavky.

Takto si připravíme horní okraj.

Horní okraj prošijeme, abychom si zafixovali zahnuté hrany. Šijeme po trase červené linky.

K šití použijeme úzké rameno stroje.

Vak tam „nasuneme“ a šijeme.

Nyní vytvoříme tunýlek pro navlečení šňůry. Horní okraj složíme na polovinu bočního rozparku. Na jedné i druhé straně.

Složený okraj v kraji prošijeme. Šijeme kolem dokola po obvodu vaku. Trasa šití je vyznačena čárou.

Protočíme lícem ven a připravíme šňůru. Šňůru rozdělíme na polovinu. Na fotce vidíte, jak navléknout do tunýlku.

Navlečte do tunýlku a vyzkoušejte stažení.

Pokud je stažení v pořádku, zavažte konce za spodní očko.

A je hotovo!

Ať vám slouží a pohodový začátek školního roku.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů