Záplaty na kolena

Také se u vás stále objevují prodřená kolena na všech dlouhých kalhotách? U nás je na to expert syn Šimon. Chodí do druhé třídy a živostnost zejména teplákových kalhot je minimální. Už po prvním dnu je vidět, jak je látka ošoupaná. S každým dalším dnem je látka tenčí a tenčí až je tam malá dírka, která se zvětšuje.

Příčinou je koberec ve třídě i v družině. Na odpolední družinu se Šimon nepřevléká, takže kalhoty procházejí testem odolnosti.

Za mě je ideálním řešením udělat z kalhot kraťasy. No to ale na podzim a v zimě není ideální, takže prodřená kolena jsou moje noční můra. Nedávno jsem si posteskla v naší FB skupině a přišla inspirace.

Dana z obchůdku sazo.cz přidala komentář s odkazem na její řešení záplat, více zde. A já jsem se tam inspirovala! Je to vlastně strašně jednoduchá inspirace – díru se nesnažíme překrýt z líce, ale podložíme jí z rubu a využijeme okraj díry. K podložení můžete použít různé materiály. Dokonce i ponožku! Já jsem černé tepláky podložila horní částí ponožky. Ponožka měl už také konec životnosti díky vychozené síťce na patách :o).

Takže přikládám svůj postup hezky krok za krokem jak to děláme vždy.

Na úvod ještě doplním, že nyní jsem opravovala teplákové kalhoty model SLIM a kupované tepláky. Všechny jsou z počesané teplákoviny (rubová strana s chloupkem). Na záplatu jsem použila tenčí nepočesanou teplákovinu, tak proto jsem záplatu udělala z dvojité látky. Pod vzorovanou jsem dala ještě jednu vrstvu počesané teplákoviny. Tuto variantu jsem také zvolila proto, protože je mi jasné, že záplata se také prodře, ale pod ní je už další vrstva, takže věřím, že kalhoty chvilku vydrží.

Na začátku je prodřené koleno. Na fotce je vidět můj pokus o látání díry, ale nic moc. Dále potřebujeme zbytek kontrastní látky na podložení.

Záplatu budu přišívat na stroji. Abych se k místu dostala, rozpárala jsem vnitřní šev nohavice v místě díry. Moje kalhoty jsou velikost 122/128. Čím menší kalhoty, tím musíte rozpárat větší část švu aby koleno bylo přístupné. Je jedno, který šev rozpářete. Já mam u vnějšího švu prošité švové přídavky v celé délce kalhot, tak proto jsem vybrala vnitřní šev.

Záplatu střihneme větší než je díra.

Záplatu jsem připravila dvojitou. Jedna vrstva vzorovaná teplákovina nepočesaná (má na rubu smyčky), pod ní ještě jedna vrstva z teplákoviny počesané. Spodní záplatu jsem orientovala rubem nahoru. Až se prodře vzor bude vidět chloupek modré teplákoviny. Navíc jsem měla modré teplákoviny pouze okraj s koncem tisku, který bude schovaný uvnitř nohavice.

Vrstvy záplaty jsem sešila k sobě. Šila jsem při okraji nejprve přímým stehem, pak cik cak stehem, rohy jsem zaoblila. Tvar jsem podle obšití vystřihla.

Lícovou stranou položíme záplatu na rubovou (vnitřní) stranu nohavice.

Přímým stehem záplatu přišijeme k nohavici. Použijeme úzké rameno stroje.

Koukneme na přišití z lícové strany kalhot.

Nyní prošijeme záplatu ještě jednou blíže ke středu.

Vystřihneme prodřenou látku.

Vykoukne na nás záplata.

Okraj podle materiálu můžeme uhladit – vytáhnout. Teplákovina se netřepí, ale po vytažení se stáčí okraj.

Sešijeme rozpáraný vnitřní šev a je hotovo!

Za mě časově i vzhledově skvělé řešení prodřených kolen.

Krásný podzim a málo zašitých kolen!

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů