10 věcí, které by neměly chybět ve výbavě žádně švadlenky

Už jste letos napsali Ježíškovi? Od té doby, co jsem se dala na šití, nemám se sepsáním dopisu Ježíškovi žádný problém. 🙂 Stále je co pořizovat, zkoušet a vylepšovat. Vždy se najde něco, co by se ještě mohlo hodit a ulehčit práci, i když přiznávám, že s přibývajícími roky se mi kupí věci, u kterých hledám využití jen těžko, protože mi prostě nesedly a nebo je neumím správně použít. 🙂

001DSC_4418

Přinášíme Vám dnešní článek pro inspiraci. Když s šitím začínáte, je někdy obtížné se mezi těmi všemi pomůckami zorientovat a rozhodnout se, která z nich je právě teď ta pravá. Tyto níže uvedené věci u Vás doma rozhodně zahálet nebudou.

Tento seznam není definitivní a neměnný. Je to pouze můj pohled na věc a jiná švadlenka jej může mít úplně jinak, ale věřím, že i tak může být pro některé z Vás inspirací. Řazení věcí je náhodné a nevyjadřuje stupeň důležitosti dané pomůcky.

1. Šicí stroj

Tuto pomůcku považuji opravdu za esenciální. 🙂 Byť jsem se setkala s holkama, které šijí v ruce, tak věřím, že každý, kdo to se šitím myslí trochu vážně, šicí stroj prostě potřebuje. Pokud uvažujete o pořízení nového stroje můžete se inspirovat v našem článku 10 tipů, jak si vybrat správný šicí stroj. K šicímu stroji mám snad jen jednu poznámku. Pokud si nevíte rady s jeho obsluhou, nepodceňujte jeho návod. Je-li kvalitní, můžete se z něj mnohému naučit.

2. Nůžky

Ne ledajaké, ale opravdu kvalitní nůžky jsou základní pomůckou každé švadlenky. Do kvalitních nůžek budete muset investovat trochu více peněz, ale až je vyzkoušíte, určitě nebudete litovat. Síla, kterou ušetříte při stříhání látek a hladkost řezu/střihu za investici stojí. A pro jistotu, aby Vám dlouho dobře sloužily, s nimi nic jiného než látku nestříhejte. 🙂

Určitě se vám pak budou hodit ještě jedny, menší nůžky. Odstřihávání nití, růžků, nástřihy… je toho u šití na stříhání celkem dost. O jedny takové šikovné k ruce, si s námi teď můžete zahrát v naší prasátkové výzvě.

3. Metr a pravítko

Abychom naměřili přesné tělesné míry, je potřeba použít krejčovský metr. Různá jiná měření nahradíme pravítkem, ale tělesné míry bez něj prostě nevezmeme. Jsou dnes k dostání metry samonavíjecí, což se líbí hlavně dětem a nám ušetří čas při smotávání. A když jsem u toho svinování, tak metr při namotávání příliš neutahujte, můžete tak časem ovlivnit mírně jeho délku. Lepší, než metr těsně svinout, je jen lehce ho namotat na čtyři prsty a uložit do krabice k ostatním šicí pomůckám.

Při šití jistě využijete i dlouhé pravítko. Já využívám nejvíce pravítko 15 x 60 cm. Dobře se s ním řežou pruhy, chytají úhly apod. Kdo holduje patchworku, jistě využije i měřidla, kde je stupnice nejen v centimetrech, ale i v palcích.

4. Nitě

Nitě, se kterými se setkáte asi nejčastěji budou polyesterové. Na běžné domácí šití jsou dostačující a není třeba se jimi nějak více zabývat.

Jednotlivé nitě mají různou chlupatost a pevnost a každý stroj má rád jiné nitě. Je dobré vyzkoušet nitě různých značek a vybrat si tu, která Vašemu stroji bude nejvíce vyhovovat. Já osobně jsem však s nitěmi, i těmi levnějšími, v podstatě nikdy neměla žádný problém.

Víc než značkou se zabývám barvou. Je dobré mít doma nitě několika základních barev, které vždy na daný projekt nějak napasujete, a pak zásobu tzv. nitě univerzální. To je taková, která se dá použít se všemi barvami. Nabízí se barva bílá, ale lepší je používat barvu krémovou nebo světlounce šedou, která z podkladu tolik nesvítí.

V zásobě by samozřejmě neměla chybět ani barva černá.

5.  Cívky

Když mluvíme o nitích, musím zmínit také spodní cívky stroje. V základní výbavě stroje jich většinou kolem 5 ks bývá, ale není od věci, si jich pořídit více. Případně i s praktickým úložným boxem.

V ideálním případě by mohl počet cívek odpovídat počtu barev nití, které máte doma. Minimálně na nejčastěji používané barvy, si tuto kombinaci pořiďte. Odpadne Vám zdlouhavé odvíjení nitě z cívky, abyste si na ni mohli navinout aktuální barvu, čímž plýtváte nejen čas, ale hlavně samotnou nit nebo vice násobné navíjení na jednu cívku, což s oblibou dělala moje maminka. 🙂 To se pak ke spodním barvám na cívce bez odmotání těch horních stejně nedostanete.

U „univerzální“ niti, kterou používám nejčastěji, se mi osvědčilo namotat si ji při navíjení hned na dvě cívky a když dojde uprostřed šití, není třeba vyvlékat nit ze stroje, prostě se jen vymění cívka.

6. Značkovače na látku

Různých značkovačů na látky je celá řada. Od klasické křídy, přes křídu v tužce, mýdlo až po speciální samomizící fixy.

Takže pokud máte touhu rozšiřovat tento Váš kreslící arsenál, máte dost prostoru, ale celkem dobře si vystačíte i s obyčejnou měkkou tužkou.

7. Špendlíky

Špendlíků naleznete na trhu spousty druhů. Dlouhé, krátké, silné, tenké, se skleněnou nebo plastovou hlavičkou, s kytičkou…

Druh přizpůsobte Vámi šitému sortimentu. Dáte-li tenký špendlík do těžkých látek s výztuhou, tak se vám ohne a dáte-li silný špendlík do hedvábí, zbude vám po něm v látce díra.

Můj top produkt v této kategorii je 0.5 x 35 mm se skleněnou hlavičkou. Ale jsou tenké, takže trochu náchylné na ohnutí.

Ať používáte špendlíky jakékoliv, tak vždy když narazíte na špendlík poničený (má zářez, tupou špičku apod.), tak ho bez milosti vyhoďte, mohl by vám poničit látku.

8. Jehly do stroje

Měli byste mít doma zásobu aspoň tři základních typů. Jehly univerzální různých tlouštěk, jehly jeansové na silnější látky a jehly strečové na šití úpletů.

Pokud šijete často nějaké speciální látky (kůži, hedvábí…), pak je samozřejmě na místě, pořídit si také jehly k těmto látkám určené.

Více k tomuto tématu si můžete přečíst v našem článku o jehlách.

9. Podložka a kolečko

Do základní výbavy zařazuji i tyto dvě položky, protože je považuji za velké urychlovače práce. V zásadě se bez nich obejdete, ale pokud si je můžete dovolit, tak si je pořiďte. Více o jejich použití si můžete přečíst v tomto článku.

10. Žehlička

Přesto, že se šitím zdánlivě nesouvisí, neobejde se bez ní žádná švadlenka. Průběžné žehlení během šití posune vaše výsledné dílo o kus výše.

Máte-li tu možnost, nechejte si v šicím koutku při ruce nějaký váš starší model. I při opatrnosti, se sem tam lepidlu z výztuhy nalepeném na žehličce nevyhnete a časté zapínání a vypínání vaší žehličce asi taky dvakrát nedělá dobře.

Osvědčilo se mi, mezi zástrčku žehličky a zásuvku vložit „prvek“ zásuvku s vypínačem. Zapínání a vypínaní je tak mnohem jednodušší a šetříte si přívodní kabel žehličky.

Zapomněla jsem na něco důležitého co by nám doma nemělo chybět? Bez jaké pomůcky se neobejdete Vy? Napište nám do komentářů.

Krásné šití a psaní dopisu Ježíškovi!

b.

PS: Mnohé z výše uvedeného nakoupíte u Stoklasy. Výběr je veliký a máte to za jedno poštovné. 🙂

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Adéla napsal:

    Nabízím k prodeji kráčející patku Singer: inzerát mám na Modrém koníku. Tam je více info. Ale jen stručně, měla by sedět k většině novějších strojů Singer, prodávám za polovinu původní ceny, to je 300 Kč plus pošta.
    https://www.modrykonik.cz/market/nastroje-material-rucni-prace-tvorba/xqnbsy/kracejici-patka-singer/

  2. Monika napsal:

    Podložka i řezačí kolečko naježeno a jen bych dodala – podložka nebude nikdy dostatečně velká i když mám docela velkou :), Pravítko 60 cm je taky super, jakmile jsem se ho naučila efektivně používat, ale ještě jsem si dopořídila patchw. pravítko 16×16 cm. A využívám ho také tak často.
    Jo a kolečko by bodlo také menší, jako doplněk. 45 mm občas bojuju v zatáčkách. Uvidíme, za chvíli jsou zase vánoce :)). A děkuju za tipy, jak já nesnášela překreslování a pak stříhání.. Tedy ne žebych se toho úplně zbavila, ale teď už to ujde :).

  3. M. napsal:

    Zdravím, za mě bych doplnila:
    párátko, ruční jehly, dobré osvětlení (bohužel nemám svůj superosvětlený koutek, občas šiju i s čelovkou, posívítím si kam přesně potřebuju :)).
    Jak už jste někde v článku pěkně psali, tak nádobka na odstřižené nitě a jiný odpad a ke spodním cívkám souhlasím – čím víc, tím líp a nedám dopustit na úložnou krabičku na cívky.
    Žehlička se mi osvědčila malá cestovní (míň překáží, spotřeba bude asi taky lepší).
    Jsem lehce „pokročilý“ začátečník, takže možná změním časem názor, ale nůžky mám levnější z hypermarketu (až dojdou, koupím za stejnou cenu nové, ale je fakt, že lepší jsem zatím nevyzkoušela;)), jako malé nůžtičky mi stačí ty nepoužívané z manikůry a možná si nechám naježit entlovací :). (třeba u toho Vašeho střihu na sedák na židli antilop, nebo jiné oblouky, aby to pěkně vypadalo je třeba ostříhat cikcak z rubu, no málem mě s normálními nůžkami odvezli).
    Také vyzkouším časem samomizící fix a řezací kolečko s podložkou nejspíš bude naježené už tenhle rok :).
    Taky se neobejdu bez různých krabiček (na nitě, látky, cívky, výtuže, přesky, tkalouny atd.), musela jsem zlepšit organizaci práce (nůžky, pravítko, křída, svačina stále odkládat na stejné místo) a přestat být líná špendlit, žehlit a poctivě „doslova“ opisovat střih.
    Howk ;).
    Monika

    • mamas napsal:

      Super Moniko, díky za tipy. S tou organizací práce bych měla taky něco začít dělat. I kdybych měla nůžek po šicím koutku rozložených deset, tak je budu věčně hledat. 🙂
      b.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)