Potah na žehlící prkno – návod zdarma

Kdo doma nežehli, ať se přihlásí! Nikdo se nehlásí, takže všichni dnes dávají pozor, protože dřív nebo později, se jim dnešní návod bude hodit. Vypozorovala jsem, že mi potah na žehlícím prkně vydrží v použitelném stavu průměrně jeden rok. Pak, hlavně v místě, kam odkládám žehličku, ztratí na své kráse a prodře se. Letos jsem se rozhodla si nový potah ušít sama a vy můžete se mnou.

001 Potah na zehlici prkno - navod

Co budeme potřebovat:

Látku na žehlící plochu – já používám Zaro s jednostranným zátěrem, šíře 145 cm. Je to speciální textilie s AL zátěrem odrážející teplo, určená právě na žehlící prkna, do chňapek apod. Použít můžete samozřejmě i jakoukoliv jinou vyšším teplotám odolnou látku, pokud chcete mít vaše žehlící prkno krásně designově „vystajlované“. – při šířce 145 cm bude stačit délka 50 cm.

Šikmý proužek – cca 3 m (Jak si vyrobit dlouhý šikmý proužek si můžete přečíst v našem článku na blogu.)

Pevný provázek – cca 4 m

Šlový závěs – 2 ks (Přemýšlím, jestli bych věděla, co je to šlový závěs, kdybych si to tady přečetla. Tak jestli jste jako já, tak vězte, že je to ten cvok dole na kšandách.)

Kousek prádlové gumy široké 2 cm – 20 cm

POZN: Předpokládám, že na vašem žehlícím prkně už nějaký starší, klidně i děravý potah máte. Ty kupované na sobě totiž mívají i spodní vrstvu z molitanu nebo jinou změkčující vrstvu. My nový potah umístíme rovnou na ten starý a tím tuto změkčovací vrstvu použijeme. Pokud tento potah nemáte, nebo už změkčovací vrstva vašeho starého potahu není to, co bývala, je potřeba přidat si do seznamu potřebností ještě tento materiál.  Pokud budete Zaro kupovat u Polytexu, můžete do košíku přihodit na spodní vrstvu třeba kousek Arachné. 

Až budete mít hotov tvar horní vrstvy potahu, tak si jej položte na změkčovací vrstvu a při krajíčku ji (horní vrstvu) přišijte. Přesahy odstřihněte a dejte se do našití šikmého proužku, jak je popsáno dále v návodu.

002 Potah na žehlicí prkno návod

Jak na to:

005 Potah na žehlicí prkno návod

1. Vezmeme Zaro či jinou látku a přehneme ho podélně na polovinu. Pokud jsme měli látku širokou 50 cm, leží před námi tedy obdélník nyní široký 25 cm a dlouhý jak je široký látka. V mém případě tedy 145 cm.

Na pravou stanu obdélníku si naznačíme čtvrtkruh. Pokud máte starý potah, můžete ho obkreslit nebo prostě jen mrkněte na tvar vašeho žehlícího prkna a oblouk tak nějak okopírujte.

006 Potah na žehlicí prkno návod

2. Teď upravíme celkovou délku potahu. Na malém obdélníčku uprostřed fotky je napsaný výpočet, ale není skoro vidět, takže ho přepíšu. 🙂 Je tam nakreslené prkno, moje měří 120 cm. Ke zúženému kraji přidáme 10 cm a na druhé straně, kde je držák na žehličku přidáme jen 5 cm. Rozměry sečteme, u mě to dělá 135 cm. Od konce, kde jsme kreslili oblouček odměříme vypočtených 135 cm a zbytek odstřihneme. Já jsem odstřihla ten kousek, na kterém je výpočet. 🙂

Na horní rožek si naznačíme zase čtvrtoblouk, tak cca 10 cm v průměru nebo podle tvaru vašeho prkna.

Obloučky na obou stranách odstřihneme.

007 Potah na žehlicí prkno návod

 3. Na straně, kde není oblouk, ale je rovinka zahneme 1 cm hrany do rubu a prošijeme.

008 Potah na žehlicí prkno návod

4. Teď na obvod našijeme šikmý proužek. Rozložíme si jej a z rubové strany přiložíme ke hraně potahu. Začneme přišívat v místě, kde jsme před chvílí zahnuli kraj do rubu. Abychom měli pěkně začištěný konec šikmého proužku, tak jeho začátek zahneme 1 cm nahoru. Přišpendlíme nebo přichytíme svorkami a v místě drážky po skladu proužek k hraně přišijeme. Jak našívat šikmý proužek si můžete přečíst v našem dalším článku na blogu.

009 Potah na žehlicí prkno návod

5. Šijeme až zase k hraně, kterou jsme zahnuli do rubu. Tam přebytečný proužek odstřihneme, konec zahneme nahoru, stejně jako na začátku a došijeme do konce.

010 Potah na žehlicí prkno návod

6. Proužek zase složíme, do jeho středu vsuneme provázek (necháme si dost dlouhý konec, ať nám při manipulaci nevyjede) a… viz dále bod 7.

011 Potah na žehlicí prkno návod

7. A přehneme proužek přes hranu do líce. Provázek je schovaný uvnitř.

012 Potah na žehlicí prkno návod

8. Postupně si takhle pěkně urovnáme celý šikmý proužek s provázkem uvnitř, sešpendlíme a přišijeme. Nebo můžete urovnávat a sešívat postupně až u šicího stroje a odpadne vám špendlení.

016 Potah na žehlicí prkno návod

9. A když přišijete celý šikmý proužek zjistíte, že váš nový potah na žehlící prkno je hotový. Teď už ho jen umístíte na žehlící prkno, hranu kde není šikmý proužek zasunete do mezery mezi prknem a držákem na žehličku a zatáhnete za oba konce provázku. Potah se pěkně obalí kolem prkna a vy se můžete dát vesele do žehlení těch košů prádla, které se vám doma jistě někde válí.

017 Potah na žehlicí prkno návod

A k čemu že jsou ty šlové závěsy? Ty přišijeme na konce gumičky a zespodu prkna připevníme přibližně ve středu délky na potah. Budou nám tak držet potah pěkně napnutý i ve střední části prkna. Možná vám zbyla tato gumička z nějakého kupovaného potahu jako mi, tak pak máte ušetřenou práci.

Ještě prohlídka, jak to vypadá ze spodní strany.

003 Potah

Vpravo zavázaný provázek.

002 Potah

Ve střední části přicvaknuta gumička.

004 Potah

Na konci pěkně stažený potah a dokonce tam vidíte i ten původní, co mi tvoří změkčovací vrstvu.

Tak se nám pak pochlubte, na jakých kráskách teď žehlíte.

Pěkné dny a ať máme všechny málo žehlení!!!

Bára

PS: Chvilka nehlídání foťáku během našívání šikmého proužku a mám vyfocený i starý děravý potah. No uznejte, že na tom už se fakt nedalo žehlit. 🙂

015 Potah na žehlicí prkno návod

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Marie napsal:

    Dobrý den Báro,zaujal mě Váš návod na ušití potahu na žehlící prkno. Vše jsem úspěšně nakoupila a zjistila, že se mě ta lesklá strana chytá na žehličku. Nevím jestli není problém v tom parním generátoru…ale to je asi nesmysl.Rozpárala jsem tudíž kousek ze starého potahu a tam to mají tou lesklou stranou vevnitř. Tak teď jsem z toho jelen. Jak to má být prosím??? plátnem na rub a nebo nahoru? Moc děkuji za odpověď. A jste šikulka.Moc se těším až něco od Vás vyzkouším. Marie

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Maruško. Jak jsem psala už v komentáři níže, ze začátku se mi na látku žehlička taky jakoby chytala a špatně klouzala, ale jedno, dvě žehlení a bylo to v pohodě. Na žehlící plochu se mi nic nepřilepilo, jen to byl takový pocit, že se to lepí. Žehlím tou stříbrnou vrstvou nahoru a myslím, že to tak patří. 🙂 Aspoň u kupovaných potahů, když nejsou barevné, ale ty stříbrné, má být ta stříbrná vrstva taky nahoře. Jestli to máte u starého potahu jinak, tak to tedy teď nevím, jak to má být :-). Možná jestli to byl barevný potah, tak na to Zaro hodili ještě tu barevnou vrstvu, ale nevím. Každopádně já žehlím na té stříbrné vrstvě a vše je v pohodě.:-) Ať se daří. Bára

  2. Alžběta napsal:

    Našla jsem tento návod a moc se mi zalíbil. Objednala jsem tedy zaro látku a zjistila, že mi po ní vůbec neklouže žehlička. Vám se na tom žehlí stejně jako na normálním potahu?
    Děkuji za odpověď.

    • Bára (mamas) napsal:

      Ze začátku mi po ní žehlička taky hůř jezdila, ale pak se to asi nějak ošoupalo a už je to v pohodě. Bála jsem se, aby se mi něco z toho zara nepřipeklo na oblečení, ale naštěstí se nic takového nekonalo. 🙂

  3. marketa napsal:

    prosim prosim, kde je mozne koupit latku na zehlici prkno? dekuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)