Návleky do sněnu

Celou zimu se chystám na návleky, ale teprve teď, před jejím koncem na ně přišla řada. Píšu před jejím koncem, protože dle Murphyho zákonů, by měla zima po ušití návleků skončit.:-) Nějak se nám přes léto na nohavicích kombinézy vyčvachtaly gumičky. To by nebyla taková hrůza, kdyby největší zimní zábavou nebylo lozit na hromady sněhu u silnice. Ono totiž vysypávat co deset metrů sníh z bot, už tak zábavné není. A tak vznikly tyhle praktické návleky.

Hromady sněhu třeste se! Anebo radši, roztajte, ať můžou vylézt sněženky!

Pokud by se Vám podobné návleky taky hodily, čtěte dál a můžete si je s námi ušít.

Co budeme potřebovat:

  • Šusťákovinu nebo jinou nepromokavou látku – na dětskou verzi 2krát 50x40cm.
  • Gumu – 6krát 30cm a 2krát 20cm, celkem tedy 2,2m.

 Z látky si nastříháme obdélníky a nachystáme si gumy. Ty dlouhé jsou do návleků a krátké pod podrážku. Tam by se hodila nějaká černá, ale když není, nevadí, poslouží i bílá.

Položíme si na stůl rubem nahoru obdélník látky (kratší strana je výška návleku) a cca ve 1/3 si přišpendlíme gumu.  Nechejte si kousek gumy trčet přes látku. Bude se nám to hodit, až budeme šít.

Látku s gumou dáme do stroje a při kraji si gumu k látce přišijeme. Gumu však musíme při šití maximálně natahovat a zároveň tahat i za ten kousek co nám trčí přes látku, jinak se nám látka pod patkou nepohne.  Natažená guma musí dosáhnout až na konec látky, pokud to tak není, budete muset ustřihnout delší kousek gumy.

Gumu k látce přišijeme i při druhém kraji gumy a takhle krásně se nám to zvarhánkuje.  Přečnívající kousky gumy ustřihneme.

Teď k sobě přišpendlíme kratší strany, líc máme venku a sešijeme je přímým stehem. Líc máme nelogicky venku, takže šev je vidět, ale hned to zase napravíme.

Šusťák se rád třepí a tak nezačištěné kraje úplně schováme.

Sešitý návlek obrátíme rubem ven a návlek ještě jednou sešijeme, teď už po rubu, takže na líci nic škaredého nezůstane. Švový přídavek z předchozího šití, zůstane uvězněný mezi těmito dvěma švy.

Do kolečka si sešijeme zbývající čtyři dlouhé gumky.

Návlek obrátíme rubem ven, kraj zahneme asi půl centimetru do rubu a prošijeme. Na přesnosti tolik nezáleží, bude to jen takový vymezovač při všívání gumky. Pokud máte na stroji volné rameno, určitě ho teď při šití použijte.

Na návlek si navlečeme gumu a celé to navlečeme na rameno stroje. Kraj návleku, který jsme si před chvílí začistili ohnutím, ještě jednou ohneme tak, aby nám ohnutí zakrylo celou gumu. Prošití, které na kraji máme, nám lícuje s hranou gumy. Vlevo od prošití, tak máme ještě dost místa na přišití ohybu. Vznikne, mám tak tunýlek, ve kterém je schovaná guma a odpadá dodatečné navlékání a zašívání. Při šití dávejte pozor, ať si nepřišijete i gumu. Stále ji udržujte za prošitím. To stejné uděláme se všemi konci návleku.

A teď už jen dolu přišijeme gumky pod podrážku. Nejdřív přišijeme gumu tak jak je na obrázku, pak ji ohneme směrem dolů a prošijeme ji ještě jednou. Schová se nám tak nezačištěný okraj gumky a bude směrovat logicky dolů.  Tak ještě si to 3x zopakujeme na druhém konci a u další gumky a máme HOTOVO!

Pěkné tvoření a ať jsou nožky pěkně v suchu.  
b.


Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Adela napsal:

    Děkuji za skvělý návod vč fotografií. Šila jsem dnes z letního softshellu. Zítra dítko otestuje na horách na lyžáku 🙂

  2. Míla napsal:

    Mé milé dámy, díky moc za sdílení tohohle skvělého návodu. Ušila jsem dětem návleky a o víkendu je pojedeme na hory vyzkoušet 🙂 Neměla jsem šusťák, takže jsem šila ze zbytku tenkého softshellu. Šilo se s ním dobře, tak teď ještě, aby dobře držel 🙂 Díky a mějte se, Míla

    • Bára (mamas) napsal:

      Děkujeme Mílo. Návleky ze softu budou určitě super. Užijte si hory v suchu. 😉 Myslím v botách, venku ať sníh jeee! 🙂 Bára

      • mila napsal:

        Fungovaly na jedničku. Výborný vynález a při nejbližší příležitosti si střihnu na jedny větší pro sebe 🙂 Ještě jednou díky!

        • Bára (mamas) napsal:

          Díky za zpětnou vazbu Mílo. Mám radost, že návleky plnily účel. Já na ně taky nedám dopustit. A tuhle, když se děcka válely a chodily ve sněhu po kolenách, jsem jim říkala, že jim ušiju návleky až nad kolena. 🙂 Krásné dny. Bára

  3. Zuska napsal:

    Dobrý den, prosím, myslíte, že bych mohla použít kočárkovinu? Děkuji.

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den Zusko, zkušenost s tím nemám, návleky budou pevnější a trochu těžší, ale funkci asi splní. Ale měla by tedy být jemnější, né nějaké prkno, protože i kočárkovinách je rozdíl.:-) Bára

  4. věrka napsal:

    Tak tohle jsem šila klukům, když jim bylo tak 4-6 roků a teď jim je přes 40…

    • Bára (mamas) napsal:

      Třeba by kluci uvítali nový model… 😉 I když věřím, že jsou stále funkční i ty původní…
      Já je šiju dětem ze šusťáku, ze kterého nám je šila mamka, když jsme byli malí a teď je nám s bráchou taky skoro 40, takže matroš určitě vydržel.:-) Bára

  5. Helena napsal:

    Nevěděla byste rozměry pro dospělého prosím? nebo kolik přidat na látce a na gumách? děkuji moc, je to skvělé. terpve se učím šít, tohle bych mohla zvládnout:)

    • Bára (mamas) napsal:

      Helčo, věděla bych, kdybych byla doma, mohla bych je přeměřit, ale jsme teď na týden pryč na prázdninách. Přidala bych tak 5 cm na šířku, 10 cm na délku a gumu dle pocitu. Ale nevím jestli je to úplně šití pro začátečníky, šusťák se hodně třepí, dost klouže, hlavně šusťáky zděděné po babičkách :-), ale zkuste a uvidíte. Bára

  6. Radka napsal:

    děkuji za skvělý návod

  7. Jana napsal:

    Na jak velké dítko jsou tyto návleky?
    Díky!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)