Dnes to bude z trochu jiného, než šicího soudku. Ale když vidím všechny ty Bezinky rozkvetlé všude okolo, tak mi to nedá a musím se s Vámi podělit o náš osvědčený rodinný recept na bezinkový sirup. Je to jednoduché a přitom výborné.
Budete potřebovat:
30 květů Bezu
2l vody
1 citrón
2kg cukru
30g kyseliny citrónové
Postup:
Převaříme vodu a necháme ji zchladit. U květů ustřihneme stonky těsně u květů, aby zelených stonků zbylo co nejméně (Tenhle krok není úplně nutný, ale mám pocit, že ustřižení stonků eliminuje pachuť v sirupu, k vůli které bezinkový sirup lidem často nechutná.). Do lahve nebo hrnce dáme ustřižené květy, na kolečka nakrájený oloupaný citrón, kyselinu citrónovou a vše zalijeme převařenou a zchlazenou vodou. Tuto směs necháme 24h luhovat. Pak nálev přecedíme přes hadřík (ideální je dětská plena), mírně zahřejeme (není třeba vařit, ať nezničíme vyluhované dobroty) a přidáme cukr. Po rozpuštění cukru ještě teplé nalijeme do lahví a je hotovo.
Ať Vám chutná!
b.
Děkuji za inspiraci, rada vyzkouším . Bezinky miluji ale vždy mě zaraželo to množství cukru, ale asi je to nutné, vždyť je to přeci jenom sirup. Maminka dělávala šumivé víno a bylo super jenom z toho “ lezlo” trochu droždí.
Dělala jsem prně je dost sladky.
Já ho také dělám,jednou se mi také zkazil,ale nejlepší je koupit ,,bio ,,citron,, oni ty citr. plody jsou nastříkané,aby vydržely tu cestu sem.I tak se to.musí pořádně kartáčkem umýt.Mohu říct, že od té doby se to nezažilo. také z toho dělám likér, je výborný.S mátou to nedělám,i když jsem ho ochutnala kupovaný,ale nechutnal mi.
Také ho dělám, je super. Cukr nechávám rozpustit bez zahřívání, jen se musí prostě asi víc míchat 🙂 A někdy přidám i skořicový cukr. 🙂 Jen ještě přidávám pomůcku ke konzervování a láhve vypláchnu alkoholem a vždy vydrží.
Až naplníte sklenice hotovým sirupem tak to zakápněte trochu slivovicí a nebude se kazit.
Slivovice dobrá, já dávám rum.
robievam ho presne takto len vzdy do dvoch tyzdnov skysne 🙁
nejake rady ?
Zuzko, tak to netuším kde je chyba. Děláme vice várek a vydrží až do dalšího vaření, tedy rok. Sem tam nějaká lahev chytne plíseň, ale že by zkvasil, to se nestává. Bohužel nevím co poradit. B.
Ve starých receptech je vždy na 1 litr vody 1,5 kg cukru a 20 g kyseliny citronové.
Vypláchnout sklenice alkoholem, včetně víčka -prostě zavřít a protřepat 🙂 A já přidávám pomůcku ke konzervování 🙂
Mám ten stejný recept,jenom cukr nakonec nechám volně rozpustit,vůbec nezahřívám.Letos jsem ještě přidávala zázvor /nestrouhaný/ ke květům bezu a je to taky moc dobré.
Tento recept používám i na rybízovou šťávu a poměr mám 2kg ovoce a 2l vody,jinak postup úplně stejný.
Já ale nakonec šťávu dám do zavařovacích sklenic a zavaří chvilku jen aby chytlo víčko a mám jistotu,že se mi nezkazí
Zázvor? Taky zajímavá kombinace. Letos už máme uvařeno, ale zkusím příště.:-) Díky. B.
Bezinkový sirup je výborný, dají se s ním dělat různé zdravé věci😉. Například, do litru hruškovice tak 0,25l sirupu. Chutné, jemné a pitné😄👌
Hmm, to zní celkem dobře.:-) Díky za tip Jirko. Bára
Už mám hotový. Je výborný. Přemýšlela jsem jaký by byl, kdybych přidala ještě mátu.
Přidat mátu k bezinkám by mohlo být dobré. Ale my si ji dáváme do sklenice rovnou ze zahrádky.:-) Dělala jsem jednou i akátový, že ten akát tak krásně voní, myslela jsem, že i sirup bude skvělý, ale nebyl.:-) Ani čistě mátový nebyl ono. Bez zatím vede.:-) Bára
Skúšala som kombináciu s mätou a je veľmi dobrý, odporúčam.
U nás je ho právě mraky i kolem polí a jak ho vidím, nemůžu ho tam nechat.:-) Ještě budu zkoušet šumivý nápoj. Loni nějak nešuměl, tak uvidíme co letos.:-)
Dřív jsem ho taky dělávala, ale nějak toho bezu ubylo, najdu ho jen u silnice:-))<br />Ajka