Obal na polštářek se zipem

Ženy je milují a muži nenávidí. O čem mluvím? O polštářcích na gauči.  🙂 Jsou krásné na pohled a pohodlné, ale kdo je má pořád rovnat, aby vypadaly tak pěkně, jako v žurnálech o bydlení.

001 obal na polštářek_F

Dnes přinášíme návod na rychlý a jednoduchý obal na polštářek se zapínáním na zip. Když jsem před lety šila první povlaky na polštáře do našeho obýváku, (mimochodem je stále používáme a jsou dost příšerné, ale není kdo by ušil nové :-)), o zipu se mi ani nesnilo. Takové složitosti, kdo by se s tím šil. Jenže to jsem ještě nevěděla, jak je to jednoduché. Teď už to vím a spolu si takový jednoduchý obal dnes ušijeme.

Co budeme potřebovat:

  • Obdélník látky 2x větší než je rozměr polštářku. Tedy je-li polštář 40 x 40 cm, pak obdélník bude 40 x 80 cm.
  • Zip o cca 4 cm kratší než je jedna strana polštářku. Zip může být nekonečný, nedělitelný i dělitelný. Já mám kousek nekonečného zipu s nasazeným jezdcem.

001 obal na polštářek

1. Nachystáme si látku a zip.

002 obal na polštářek

2. Kratší strany povlaku začistíme cik cakem. Látku přehneme na poloviny lícem dovnitř a kratšími stranami k sobě. Tyto kratší strany k sobě přímým stehem na šířku patky (asi 9mm od kraje) sešijeme.

003 obal na polštářek

3. Šev důkladně rozžehlíme.

017 obal na polštářek

4. V místě švu si 6 cm od krajů uděláme značku.

014 obal na polštářek

5. Stejnou značku, tedy 6 cm od krajů si uděláme i na rubové straně.

016 obal na polštářek

6. Z rubové strany si na rozžehlený šev našpendlíme zip. Jezdec kouká do látky a my ho tedy nevidíme. Zip musí přesahovat aspoň 2 cm na každé straně přes, před chvíli udělané, značky. Zoubky zipu musí pěkně lícovat se švem.

007 obal na polštářek

7. Zip si z líce přišijeme. Obdélník podél kterého šijeme začíná v místě značek. Tedy 6 cm od kraje polštářku. Cestou přes zip jedeme opatrně, radši jen pomocí ručního kolečka šicího stroje a aspoň jednou se vrátíme tam a zpět, ať si tím konec zipu na obou stranách zapošijeme.

018 obal na polštářek

8. Šijeme zipovou patkou. Hrana patky kopíruje šev.

010 obal na polštářek

9. Po přišití zipu původní steh, ten kterým jsme sešili kratší strany povlaku, mezi zapošitím zipu rozpáráme. Jak na to se můžete podívat na náš článek o párání.

019 obal na polštářek

10. Tím vysvobodíme zip, abychom mohli potah otevřít, ale zip zůstane pěkně schovaný pod látkou.

011 obal na polštářek

11. Potah si urovnáme tak, abychom dostali zip na místo, kde ho na hotovém polštářku chceme mít. Já jsem šila polštářek na spaní, tak jsem zip umístila do hrany polštářku, aby se dalo pohodlně ležet na obou stranách. Pokud šijete polštářky jen dekorativní, můžete zip umístit na střed zadního dílu nebo do jeho 2/3 nebo jak budete chtít.

020 obal na polštářek

12. Boky polštářku sešijeme přímým stehem na šířku patky a hrany začistíme cik cakem. Kdo chce, může na sešití použít tzv. francouzky steh, aby měl hrany začištěné i zevnitř.

021 obal na polštářek

13. Polštářek přetočíme do líce, vyžehlíme, povlíkneme a můžeme se jít válet.

001 obal na polštářek x_F

Ať máte domov plný krásných pohodlných polštářků a já ať už taky konečně ušiju nové!!! 🙂

Krásné dny a šijte s námi!

b.

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Pěkný návod, i když povlaky na polštářky šiju jinak (zrovna teď jich chystám ušít několik) 🙂
    Je-li to možné, šiju je ze dvou dílů (tj. dva čtverce nebo obdélníky). Ve švu, kde bude umístěný zip, vynechám potřebné místo, jinak šev sešiju, rozžehlím a začistím. Do připravené „mezery“ našpendlím nebo nastehuju zip a všiju ho tak, aby ho hrany látky kryly – tedy se šije po líci látky, máte tak kontrolu nad jezdcem. Je dobré použít na to zipovou patku.
    Máte-li v plánu opravdu parádní polštářky, určitě se hodí tzv. skrytý zip. Opravdu není při dobrém všití téměř vidět. Lze jej všít buď ručně, nebo na stroji s patkou určenou na tento typ zipů. Je s ním trochu víc práce, ale výsledek vypadá skvěle. Po všití zipu a kontrole toho, jak vypadá jej rozepnu a sešiju zbyté tři strany (pokud šiju ze dvou dílů). Ty též rozžehlím a začistím, a pak už jen stačí povlak obrátit otvorem kde je rozepnutý zip do lícu, vložit náplň a užívat si nový doplněk 🙂

  2. Jiřule napsal:

    Dobrý den. Děkuji za perfektní návod. zrovna jsem přemýšlela, že bych si nějaký ušila na vánoce. 🙂 Jdu na to 🙂

  3. Jarmilka napsal:

    Dobrý den, ani nevíte jak jste mi tímto návodem momentálně usnadnila život a ušetřila mě spousty nervu😀 diky moc.

  4. Jana napsal:

    super návod , zrovna řeším čím potáhnu podsedáky na židle

  5. Iva napsal:

    Moc děkuji za tento návod. Chvíli jsem váhala, přečetla i jiné návody, ale rozhodla jsem se pro tento a výsledek je dokonalý. Překážku jezdce jsem vyřešila všitím zipu dvěma kroky. Rozepnula jsem zip cca do poloviny a přistehovala zapnutou část i ty dvě rozepnuté, jako by byl zapnutý. Z lícu jsem nejprve obšila U kolem rozepnuté části, pak přesunula jezdec, aby mi nepřekážel a obšila zbývající část, tedy druhé U. Šití je sice na obou stranách zipu přerušené, tedy trochu zapošité, ale není to skoro vidět a určitě to vypadá líp, než kdyby mi překážející jezdec uhnul stehem o nějaké 2-3mm na každé straně.
    Měla jsem takovou radost, jak jsem to vyřešila a jak hezky to vypadá, že jsem pak málem při šití postranních švů nechala úplně zapnutý zip, takže bych pak polštář nemohla otočit na líc.

    • mamas napsal:

      Díky Ivo za tip, určitě pomůže i ostatním holkám. Je skvělé, že se Vám dílko povedlo. Ať se daří i dál.
      Bára

  6. Monika napsal:

    No tak to je luxusní návod. Zrovna jsem řešila, jak to vyřešit :).
    Během 20 – 30 minut povlak hotový i měřením, přípravou a odbíháním k plotně. A za pár minut další :). Zip je opravdu skrytý.. Jen nemáte tip, jak šikovně při šití obdelníku okolo zipu po líci objet jezdec? Nějak se mi úplně nezadařilo, ten šev je kostrbatý ale tím, že na jezdce „nevidíme“ jak píšete, nemůžu si ho z rubu posunout. Děkuju moc za návod.

    • mamas napsal:

      Dobrý den Moniko, minulý týden jsem se také pustila do šití povlaků na polštář a pro „hezké“ všití zipů doporučuji jemný zip. Osobně jsem šila tři povlaky dva se spirálovým nedělitelným zipem a jeden s ustřihnutým zipem z metráže (vzala jsem, co jsem doma našla) a ten v metráži měl nejmenší jezdec.
      Při šití je také možnost rozdělit trasu obšití zipu na dva kroky. Zip je zavřený a našpendlený jak je popsáno v postupu. Začnete šít za jezdcem a obšijete trasu tvaru U k jezdci z druhé strany. Nyní od jezdce odpáráte cca 5 cm švu směrem do obšité části. Jezdec posunete a obšijete druhou stranu zipu (také do tvaru U). Na začátku a konci stehů zapošijte nebo vtáhněte nitě dovnitř povlaku a zde udělejte uzlíky. Dáša

      • Monika napsal:

        Děkuji za odpověď, použila jsem také metráž, a na párání páratelného švu a posunutí jezdce také došlo, jen ne tak elegantně. Další zkusím jak píšete. Snad mi nedojde zip, než obšiju všechny polštáře :).

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)