Lemování šikmým proužkem

Šikmý proužek se používá k začištění okraje látky. Je šikmo střižený z látky, takže je pružný a dá se použít na začištění i oblých okrajů. Proužek můžete koupit nebo si jej vyrobit. Jak si šikmý proužek vyrobit doma, se můžete insprovat v našem článku zde.

K dnešnímu článku mě inspiroval dotaz na našem blogu – zda nemáme radu, jak „hezky“ našít šikmý proužek. Myslela jsem si, že vím, jak se šikmý proužek našívá, ale hledala jsem informace k patce určené pro našívání šikmého proužku a zjistila jsem, že proužek našívám opačným postupem. Proto níže pro všechny rekapitulace, jak „správně“ lemovat šikmým proužkem.

Rada – pro perfektní výsledek šikmý proužek stříhejte z látky opravdu šikmo (pokud si jej vyrábíte) a okraj z rubu přišívejte slepým (skrytým) stehem.

Lemování šikmým proužkem_t

uvod

Lemování jedné strany

Jednu stranu proužku rozevřeme a přišpendlíme na okraj látky lícovými stranami k sobě.

1

Přišijeme přímým stehem v místě přehybu proužku.

2

Proužek složíme a přehneme přes okraj do rubu. Srovnáme a vyžehlíme.

3

Ideálně z rubové strany v ruce přišijeme skrytým stehem.

Osobně přišívám na stroji a to z lícové strany v kraji proužku. Používám polohu jehly na straně vlevo. Při šití kontrolujeme, zda šijeme proužek také z rubu. Šijeme pomalu a  pozor dáváme v zatáčkách, kde  proužek z rubu snadno utíká.

4

5

Lemování kolem dokola

Na začátku založíme proužek dovnitř.

6

Našpendlíme kolem dokola. Konec šikmo zastřihneme a překryjeme založený okraj začátku. V místě ohybu proužek po obvodu přišijeme.

7

8

Proužek složíme a protočíme do rubu. Vyžehlíme a z lícové strany prošijeme. Doporučuji šít barvou nitě v barvě proužku. Složený proužek je vhodné si před prošitím prostehovat.

9

10

11

Lemování rohu

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Postup jak začistit okraj šikmým proužkem, které je celý založený do rubu se dočtete zde.

008  Tunika bez podšívky

009  Tunika bez podšívky

Hezký den a šijte s námi.

Dáša

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Barča napsal:

    Dobrý den,
    prosím o radu kde dělám chybu:-)
    Ušila jsem si první věc, tričko z úpletu (90/5 bavlna/elastan) a všecko se povedlo až na začištění průkrčníku. Strašně odstává, úplně kolmo. Ustřihla jsem rovný proužek z téže látky, přehla napůl, po líci přišila, ohla, zažehlila a ještě prošila přímým stehem a odstává no hrůza. Jak to mám udělat? Přece když ohnu rovný proužek do kulata, tak se mě z té vnitřní strany nařasí a z druhé bude přebývat-odstávat. Jinak výstřih měl být hodně polokruhový a proužek měl být cca 1,5cm..
    Děkuji za odpověď
    Barča

    • mamas napsal:

      Dobrý den, na začištění průkrčníku u triček doporučujeme úplet s větší pružností jako je patent, náplet, rib (jedná se vroubkovaný úplet). Používá se jako pásek přehnutý na polovinu. Podle pružnosti jsou pásky kratší než začišťovaná hrana a při našívání se rovnoměrně natahují. Po našití si průkrčník hezky sedne. Možná Vám také poradí článek o pružnosti úpletu zde. Dáša

  2. Monika napsal:

    No paráda, děkuji moc Dášo, holky. I ten roh se mi (docela) podařil :).
    Ještě jsem vyhrabala na netu, třeba lemování menších věcí úpletem jako bodýček a tak, paní používala sublimační lepidlo (místo stehování, aby ta „potvora“ držela…). Příjde mi to jako dobrý nápad. Nemáte s tím zkušenosti? A ještě: stříháte ten šikmý proužek z úpletu taky šikmo? Děkuju. M.

    • mamas napsal:

      Moni, sublimační lepidlo jsem zkoušela. Když člověk není opatrný, tak po nastříkání lepí všechno okolo. 🙂 Drží pěkně, takže v tomto směru je to ok. Trochu mě od používání odradila informace, že při šití takto slepených věcí se může ušpinit stroj, ale jestli se to opravdu děje, to nevím. Protože jsem ho používala minimálně. Ale když někomu sedne, tak je s ním práce určitě rychlá. Z úpletu se šikmý proužek šikmo stříhat nemusí, protože pruží i při stříhání rovně. U tkaných látek se stříhá šikmo proto, že pruží nejlépe napříč vláken.
      Snad jsem trochu pomohla. Pěkný den, Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)