Jak špendlit?

Zdá se to být banální otázka, ale víte opravdu jak na to? Moje maminka vždy špendlila v trase šití. Tak jsem to u ní viděla a odkoukala, a tak jsem to taky dlouho dělala. Pak jsem někde zahlédla, že špendlíky lze dávat i kolmo k trase šití a začal zmatek. Jak se to tedy má správně dělat?

005 Jak špendlit_t

Trochu jsem pátrala a výsledek je, jako už mnohokrát ve světě šití, že na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Je dobré znát všechny možnosti a použít tu, která je v dané situaci nejlepší.

Špendlení ve směru švu

Znamená špendlit v trase, ve které poté budeme šít. Výhodou je, že látka nám drží u sebe přesně v místech, kde pak budeme šít. Je to také metoda, která se používá v oděvnictví, protože takto sešpendlené kusy nám umožní si oděv vyzkoušet před finálním sešitím. Pokud bychom si chtěli vyzkoušet oděv sešpendlený kolmo na šev, došly bychom pravděpodobně ke zdravotní újmě.

007 Jak špendlit

Tento způsob špendlení má ovšem i své nevýhody. Při špendlení silnějších látek nebo většího počtu vrstev se látka kopírující rovný tvar špendlíku kroutí a mohou vznikat nepřesnosti. Na fotografiích níže vidíte rozdíl v našpendlení stejného počtu vrstev látky metodou ve směru a kolmo na šev. Při špendlení kolmo je kraj látky pěkně rovný a při špendlení ve směru je zvlněný. Velmi patrné je to např. při špendlení zipu.

010 Jak špendlit

011 Jak špendlit

Další nevýhodou této metody je její pravostrannost. Pokud jste levák, víte o čem mluvím. Pícháte-li špendlík do švu levou rukou, zapíchnete ho přirozeně tak, že máte hlavičku vlevo. Když pak dáte látku do stroje a chcete před patkou špendlík vyndat, zjistíte, že na vás kouká špička a hlavička zalézá pod patku a vy nemáte na vytažení špendlíku dost prostoru. Takže už při špendlení je potřeba přemýšlet nad tím, jak půjde látka do stroje, aby se nám pak špendlíky dobře vytahovaly.

Špendlení kolmo na šev

Při této technice se špendlíky zapichují kolmo na šev. Hlavičky špendlíků trčí pěkně mimo látku, takže je můžete pohodlně vyndat, ať šijete z jakékoliv strany. Někdo při šití takto umístěné špendlíky ani nevyndává, protože patka stroje je lehce překoná a jehla se jim vyhne nebo po nich sjede. Vyndat je pak můžete až na konci, a to všechny najednou. Já se snažím i takto umístěné špendlíky vyndat před patkou, protože mám svůj stroj docela ráda a zdá se mi to pro něj bezpečnější. 🙂

008 Jak špendlit

Nedoporučuji takto špendlit v případě, že šijete na overlocku. Zatímco přejetí špendlíku klasickým strojem ani jednomu neublíží, ale pokud byste nestihli vyndat špendlík před břitem overlocku, tak si ho dozajista zničíte. Pro šití overlockem je tedy lepší špendlit ve směru šití nebo kolmo, ale z druhé strany, aby hlavičky netrčely ven z látky, ale do látky.

Jaké používat špendlíky by vydalo na další samostatný článek, takže jen ve stručnosti. Na jemné látky slabší, na silnější látky pevnější, protože slabé by vám silná látka ohnula. Špendlíky se skleněnou hlavičkou jsou sice dražší, ale můžete je bez obav přejet žehličkou. Ty s plastovou hlavičkou by se vám mohly přilepit. Ať máte špendlíky jakékoliv, tak pamatujte, že když narazíte na nějaký poničený špendlík (je tupý, má zářez apod.), tak ho bez milosti vyhoďte, protože by vám mohl poničit látku. A dle Murphyho zákona ho navíc budete brát stále dokola do ruky i kdybyste si ho píchli třeba z druhé strany jehelníčku.:-)

Jak špendlíte vy? Co se vám osvědčilo a co ne? Napište nám do komentářů.

Mějte krásné a naplněné dny.

Bára

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Helena napsal:

    Dobrý den, vrátila jsem se po letech k šití pro vnoučky, když jsem dříve šila vlastním dětem. Byla jsem absolutní samouk, nakoupila jsem si knihy o šití, internet v té době neexistoval. A tak pozvolna podle učebnic a za pomoci střihů z Burdy jsem šila. Všimla jsem si změny, která po letech nastala. Připadá mi, že jsem asi jedna z mála, kdo používá ještě kličkování, aby se střih přesně přenesl na látku, a kdo místo špendlení sestehovává díly dohromady. I když uznávám, že je to způsob poměrně zdlouhavý a může odradit. Ale u vašich střihů je super, že už mají přídavky na švy, což věci zjednodušuje. Přiznávám však, že když šiji něco jednoduššího, už také špendlím a to po směru šití, a jediným problémem je, že občas zapíchnu špendlíky obráceně.

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Heleno, je skvělé, že jste se naučila šít sama podle knih a ještě tak „poctivě“. Já, i přesto, že mě šití naučilo velké trpělivosti, jsem ke kličkování nikdy nedošla. Ale možná je to i tím, že mám ráda rychlé a snadné projekty. Kdybych se pustila třeba do šití saka, tak bych se k tomu asi taky dopracovala. 🙂 Ať sešpendleno nebo nastehováno, hlavně ať nám to dělá radost. Každopádně díky za názor. Bára

  2. Polly napsal:

    Zajimavy clanek, take kombinuji, ale muj stroj naprosto nesnese ponechani spendliku pod patkou – okamzite lame jehly, jen za toto leto jsem jich zlamala nejmin jeden balicek, takze si hllidam, abych je vyndala jeste pred prositim 🙂

  3. Zdeňka napsal:

    taky špendlím kombinovaně. Začátek a konec kolmo, a zbytek „po čáře“. a někdy na přeskáčku – některý kolmo a některý podél (hlavně abych to udržela lépe).
    druhů špendlíků mám několik – od tenounkých na satén a hedvábí až po silné na těžší látky, bohužel jak na potvoru jsou dva druhy (střední a silnější) neustále namíchány dohromady (to když jedny dojdou a začnu využívat i jiné) – asi nějaký šotek :-p

    • mamas napsal:

      Dobrý den, také mám od jisté doby namíchány dvě tloušťky špendlíků v jednom jehelníčku a vždy vytahuji ty co se zrovna nehodí :o). Dáša

  4. Naděnka napsal:

    používám obě varianty a před přejetím patkou špendlíky vyndavám v obou variantách 🙂

  5. Eva napsal:

    Špendlím kombinovaně. Na začátku a konci švu kolmo, ve švu po směru. Ale pokud mám vzorovanou látku a ve švu chci mít ve vzoru návaznost, tak vždy špendlím kolmo.

  6. Adéla napsal:

    Já taky špendlím nejvíc kolmo, su levačka, takže když špendlím podélně s látkou musím si dát pozor, abych si to našpendlila dobře, aby byly špendlíky správným směrem ve stroji. Každopádně zajímavý článek, protože jsem ve špendlení opravdu neměla jasno…

  7. Marta napsal:

    Dobrý den, na kolmé jsem jeden čas rezignovala, protože mi stroj tak každý třetí kolmý špendlík „zamotal“ dolů ke člunku. A kdo tahal pokroucený a zlomený špendlík ze stroje asi ví…:). Ale viděla jsem video jak šili chanelovský kabátek, originál, a tam projížděli velkou rychostí kolmo napíchané špendlíky… Takže jsem tomu dala ještě jednu šanci (když jim to funguje, proč mě ne;) a řeším tak, jak píšete, buĎ vyndám, než přes něho přejede jehla, nebo projíždím velmi pomalu a hlídím si.
    To kolmo má taky výhodu, že když je najednou víc vrstev, např. se kříží švy třeba v rozkroku kalhot, tak za ten kolmý špendlík -za čouhající hlavičku se dá látka jakoby popotáhnout. Nebo popotažení na začátku švu, když by mi podavač zadupával látku dolů do stroje, nebo třeba sešívám širší gumu.
    Taky kolmo špendlím klouzavé látky – viskozu, podšívku, jemnější uplet, špendlení po směru mi dělaly právě boule.
    Ale třeba plátno (tenčí), nebo i normální uplet špendlím po směru. Příjde mi, že potřebuju míň špendlíků (a tím taky míň vytahování) na stejnou délku než když je tam nastrkam kolmo. A taky se mi s tím kusem co šiju líp manipuluje, než když trčí ze švu. A někdy v jednom švu kombinuju kolmo i v trase..:).

    • mamas napsal:

      Dobrý den, osobně špendlím kolmo na šev, přejíždím strojem, vyndavám až po šití a nemám žádný problém :o). Dáša

    • jitka napsal:

      já raději také vyndavám kolmo zapíchnuté špendlíky předem, protože už jsem několikrát na tom zlomila šicí jehlu, když jsem „trefila“ špendlík
      ale teď naposledy se mi taky zamotal špendlík do člunku, docela síla… trvalo, než jsem ho dostala ven
      musím poznamenat, že to asi dělaj šicí jehly s kulatou špičkou, univerzální s ostrou špičkou to asi nedělají, ty používám výjimečně

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)