Baňky s vlastním portrétem

Je to už nějaký pátek, kdy jsem někde na netu zahlédla průhledné baňky s černobílým profilem. Přišlo mi to geniální, takže jsem si myšlenku uložila do kategorie – vyzkoušet.

Máme doma již několik let takovou tradici – každý rok si na stromeček pořídíme novou ozdobu. Někdy si ji koupíme na vánočních trzích, někdy nás v průběhu roku cvrnkne do nosu (třeba jako jmenovky ve tvaru srdíček ze svatby apod.) a někdy je si ji vyrobíme. Ke každé napíšu rok, kdy k nám přibyla a když je pak dáváme na stromeček vzpomínáme, jak se k nám dostala.

Loni profilové baňky nevyšly, ale letos jsem měla tvořivou náladu, a tak jsem se do toho dala.

A Vy se můžete přidat a tu Vaši tradici s ozdobami zahájit třeba letos profilovými baňkami.

Pořídila jsem si průhledné skleněné baňky. Dají se koupit třeba zde. Jenže dostat obrázek profilu přes tenounké hrdlo tak, aby se v baňce krásně rozvinul a dělal parádu se mi nepodařilo. Baňky jsou krásné a určitě s nimi něco vymyslím, ale k tomuto účelu vhodné bohužel nejsou.:-(

Pátrala jsem tedy dál a narazila u stoklasy na rozdělávací koule. Jsou sice plastové, ale krásně průhledné a pro tento účel geniální. Dají se sehnat tady. Zvolila jsem průměr 7 cm a je to tak akorát. (Jen pozor. Jsou velmi náchylné na odření, tak žádné drsné leštění nebo jejich průhlednost zmizí. :-))

Co tedy budeme potřebovat:

  • Plastové koule průměr 7 cm (k sehnání třeba zde),
  • foťák a členy rodiny pro pořízení jejich profilových fotografií,
  • počítač a tiskárnu,
  • papír a nůžky,
  • stužku a háček na zavěšení.

Jak na to:

Dnes vynecháme šicí stroj a pohrajeme si trochu u PC. Ukážu Vám, jak si v programu Autoclipping vytvořit černobílé profily. Program je on-line, nemusíte si do PC tedy nic instalovat. Jen to po Vás bude chtít založit si účet pomocí e-mailu, jinak si fotky nebudete moci stáhnout. Program není úplně precizní, ale pro naše účely to stačí a je zdarma.

Začneme tím, že vyfotíme z profilu na jednobarevném pozadí členy Vaší rodiny a požádáte někoho, aby vyfotil i Vás. Ideální je bílá stěna. Nemusíte mít fotky extra kvality, stejně z nich moc nezbude.:-) Až budeme mít fotky, přejděte do programu Autoclipping.

Přes tlačítko Browse computer nahrajete fotku v profilu.

Vypneme si nápovědu, která neustále překáží, protože jak na to, se dozvíte tady. 🙂

Nahoře na liště jsou dva nástroje. Zelená a červená tečka. Zelenou pokreslíte to, co chcete aby v obrázku zůstalo, tedy Vás a červenou to, co chceme odstřihnout. Tedy pozadí. Intuitivně se žlutou linkou ohraničí oříznutá oblast. Pokud se Vám zdá, že Vás program oříznul nějak divně, můžete kreslící linku zúžit výběrem menších pixelů vedle teček v listě a detaily si ještě dokreslit. Žlutá linka se bude posouvat, ale příliš precizní tento program není, tak nečekejte zázraky.

Až se budete sami sobě líbit, tak dole vlevo kliknete na backgroung (pozadí) a vyberete bílou barvu. První fáze je hotová.

Nahoře zvolíte tlačítko download (stáhnout) a obrázek si uložíme do PC. Bude to po Vás chtít zaplatit, abyste si obrázek mohli stáhnout, ale vy nic neplaťte, založte si účet vložením e-mailu a hesla a pod velkým zeleným tlačítkem se objeví malý nápis Free Low Quality Download. Na ten kliknete…

A zvolíte stáhnout jako JPEG. Obrázek se Vám uloží do počítače. Nejspíš do složky download.

Dostanete takovýto, už pěkně ořezaný obrázek.

Znova jej nahrajete do Autocloppingu. A teď necháme bílé pozadí a vyřízneme hlavu.

Červená linka tedy půjde do hlavy a zelenou pokreslíme pozadí.

Hlava nám zmizí, tak zvolíme opět vlevo dole pozadí a tentokrát černé.

Zopakujeme stáhnutí obrázku. Jen s tím rozdílem, že tentokrát zvolíme formát PNG. Při uložení do JPEGu se do fotky vkládá stále bílé pozadí a to nechceme.

A rázem máme obrázek naší černé hlavy. Tyto operace zopakujeme se všemi členy rodiny.  🙂

Až fotky budeme mít, dáme si je vytisknout rovnou ze správce souborů. Označíme si všechny fotky (třeba tažením myši) a zmáčkneme pravé tlačítko myši. Objeví se nám dialogové okno kde zvolíme tisk.

Opět zafajfkujeme všechny fotky a dáme další…

U volby vybrat rozvržení zvolíme variantu do peněženky a dáme tisknout. Ta se mi osvědčila jako ideální velikost pro baňky s průměrem 7 cm. Jinak si obrázky můžete samozřejmě vytisknout jak chcete. Já jen ukazuji variantu vyzkoušenou.:-)

Práce s PC je u konce a teď si vytvoříme konečně ty baňky.:-)

Baňku rozpůlíme a polokouli, která má u zavírání zub (falc) z vnější strany, položíme na profil. (Je to ta část baňky, která se zasouvá do té druhé.) Těsně u stěny polokoule si obrázek obkreslíme.

Obkreslený obrázek vystřihneme. Stříháme těsně z vnitřní strany kružnice. Možná budete muset párkrát ještě dostřihnout, než Vám obrázek do polokoule pěkně sedne. Záleží na tom, jak těsně jste polokouli obkreslili. Než obrázek vložíme do baňky, můžeme si teď na zadní stranu napsat nějaké přáníčko, vzkaz nebo jen rok Vánoc, kdy baňka vzniká.

Připravenou fotku vložíme do polokoule. Do té druhé, než podle které jsme obkreslovali. Ta má zub (falc) totiž zevnitř baňky a obrázek se nám o něj pěkně opře. Při vkládání obrázku se ujistěte, že je správným směrem vůči očku na baňce, ať pak nevisíte na stromečku hlavou dolů. Kouličku uzavřeme a druhá půlka nám pěkně zafixuje obrázek. Obrázek zůstane přiskřípnutý ve falcu.

Do očka navlékneme šňůrku nebo mašličku, připojíme háček a můžeme věšet.

Srdečně Vás z fotek zdravím a mávám, protože vyfotit baňky tak, abych se v každé neodrážela jako v zrcadle, bylo nad mé schopnosti. 🙂

A pokud jsem Vás neinspirovala k baňkám nebo už nemáte chuť nikde nic shánět a objednávat, připojuji ještě jednu inspiraci.

Je to vločkový závěs. Originální inspirace je z pinterestu ZDE. Koukám, že oproti originálu vypadá náš závěs nějak uboze. Ale ve skutečnosti je vypadá moc pěkně a stále se prouděním vzduch jemně vlní. 🙂

Ideální papír na stříhání vloček je průklepový nebo hedvábný. Mám vyzkoušeno. Klasická A4 je moc tuhá.

Do čeho jste se letos pustili vy? Nebo se necháte inspirovat našim dnešním článkem a přibudou u Vás na stromečku nové osobité baňky nebo vločkový závěs na lustru? Napište nám do komentářů.

Mějte krásné a tvořivé dny.

Bára

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů