Jak šít knoflíkové dírky

Dnes se spolu mrkneme, jak pomocí šicího stroje udělat knoflíkovou dírku. Je to jeden z nejčastějších druhů zapínání na oděvu, tak by bylo fajn ji umět ušít. Jde to i ručně a mnoho lidí tento způsob používá, aby se strojovému šití vyhnulo, ale strojem je to rychlejší a s trochou cviku i přesnější, tak si ukážeme jak na to.

Podle toho, jaký máte doma šicí stroj, se můžete potkat s dvěma způsoby šití knoflíkové dírky –  jednokrokové šití knoflíkové dírky nebo čtyřkrokové šití knoflíkové dírky.

Jednokrokové šití knoflíkové dírky

Jak název napovídá, jde o ušití dírky v jednom kroku. Tento způsob je k dispozici u strojů vyšší třídy a dírka se vám automaticky ušije na jedno zmáčknutí pedálu nebo knoflíku. Stačí jen vše správně nastavit a dírky budou jedna jako druhá.

Pro šití tohoto druhu dírky je u stroje k dispozici patka na automatické šití knoflíkové dírky. Vypadá takto:

Jak postupujeme…

Na látce si vyznačíme místo, kam chceme knoflíkovou dírku vyšít.

Vzadu na patce je prostor, který se dá rozevřít. Vsuneme do něj knoflík, pro který plánujeme ušít dírku a tím se nám odměří správná velikost dírky.

Patku vložíme do stroje a stáhneme dolů páčku na boku stroje.

Tato páčka se při šití pohybuje mezi výstupky na patce a určuje, kdy má stroj začít šít dopředu a dozadu pro správnou délku dírky.

Do otvůrku v patce umístíme značku pro začátek dírky…

Na stroji vybereme program pro šití knoflíkové dírky a zmáčkneme pedál nebo tlačítko pro start. Záleží, jak je to na vašem stroji. Látku necháme ve stroji volně klouzat (pozor u větších oděvů, můžou se zaseknout, patka nebude mít sílu látku posunout a dírka nebude správně ušitá) a až se jehla zastaví…

máme ušito.

Narazila jsem na youtube kanálu firmy Singer na pěkné video. Prostudovala jsem autorská práva a snad by neměl být problém sem toto video dát :-), tak koukněte, i když je v angličtině, je pěkně názorné.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

 

Od druhé minuty je na videu navíc ukázána metoda ušití dírky s vloženým provázkem, který dírku zpevní zejména u pružných materiálů. Nikdy jsem to nezkoušela, ale četla jsem o tom v návodě a je fajn to vidět i „naživo“. 🙂

Čtyřkroková knoflíková dírka

Tato dírka je k dispozici u levnějších šicích strojů a základních modelů. Šije se ve čtyřech krocích a vyžaduje trochu více spolupráce švadlenky než u dírky jednokrokové.

I v tomto případě mívá stroj v příslušenství speciální patku a vypadá přibližně takto:

Nemá vzadu prostor na vložení knoflíku, protože délku dírky musíme při šití hlídat sami.

Původně jsem chtěla vše nafotit a popsat na mém šicím stroji, ale přišel zádrhel, když jsem na youtube kanále firmy Singer narazila na několik videí o šití čtyřkrokové knoflíkové dírky. Zjistila jsem, že i jedna firma (v tomto případě Singer) vyrábí stroje, u který se tato dírky šije různými způsoby. Někdy se začíná šít vpředu, někdy vzadu. Někdy se začíná kratší stranou a někdy tou delší. Nafotit universální postup by se mi tím pádem nepodařilo.

Vkládám zde tedy toto další video, kde je hezky ukázán jeden z postupů šití čtyř krokové dírky. Jde o metodu vpředu – vlevo – vzadu – vpravo. Video je v angličtině, ale mrkněte a pochopíte. stručný popis přidám pod video.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

 

Základní patku u stroje vyměníme za patku na šití knoflíkových dírek. Část patky se značkami na stranách musí směřovat směrem k nám. Na látce si vyznačíme dírku. Měla by být o cca 3 mm delší, než je průměr knoflíku. Na stroji nastavíme ovladač do polohy, kde je číslo 1, tedy první krok. Umístíme látku pod patku. (Zde záleží, jak právě váš stroj dírku šije. Někdy je potřeba začít vzadu a mít tedy i patku posunutou dozadu a někdy v předu, jako je to na tomto videu. Mrkněte do manuálu k vašemu stroji, ten by měl napovědět. Tedy pokud je v trochu lepším provedení než ten můj, kde je jen nadpis a naprosto nenázorný obrázek.:-)) Po ušití prvního kroku přepneme ovladač na krok dvě, pak tři atd. až ušijeme celou dírku. Při šití dlouhých stran dírky si musíme hlídat konec nakreslené dírky a ve vhodnou chvíli zastavit, zvednout jehlu, přepnout ovladač na další krok a pak pokračovat. Na konci celého procesu nezapomeneme několika stehy na místě zapošít.

A zde jsou odkazy ještě na další dvě videa, kde se šije dírka v jiném pořadí, než na videu výše.

Vpravo – vpředu – vlevo – vzadu, video ZDE

Vlevo – vzadu – vpravo – vpředu, video ZDE

Asi by se našly i jiné kombinace, ale to už si dle potřeby jistě najdete sami.:-)

Na závěr pár rad

Při šití dírek na jemné látky je nutné před šitím knoflíkové dírky látku zpevnit výztuhou, např. vlizelínem a někdy při šití i podložit kouskem papíru. Ten se po ušití dírky odtrhne.

Za nezbytné považuji ušití zkušební dírky na kousku stejné látky, jako je výrobek. I když už jste před chvíli došili košili s 5 dírkami a zdá se vám, že víte jak na to, na jiném druhu látky se vše může chovat jinak a byla by škoda si skoro hotové dílo pokazit knoflíkovou dírkou. A to platí pro jedno i čtyř krokovou dírku.

Při testu si můžete doladit také šířku a hustotu stehu nebo pozici dírky. Omrknout, jak se látka pod patkou chová při pohybu dopředu i dozadu a odhadnout, zda půjde šití hladce nebo to bude trochu dřít.:-)

Tak ať vám jdou dírky od ruky a šití dělá radost.

Bára

P.S. Můžete nám napsat do komentářů, zda šijete knoflíkové dírky nebo se jim radši vyhýbáte a volíte alternativní způsoby zapínání.:-)

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře
  1. Stella napsal:

    Ďakujem za pekné video, určite vyskúšam

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)