Jak zakončit úplet

Máte obavy šít z úpletu? Že nemáte stroj s několika pružnými stehy nebo overlock? Obavy nemějte a na úplet se můžete vrhnout i se základním šicím strojem. Já jsem se dříve také úpletu vyhýbala, ale s dětmi mě šití k úpletu stejně dovedlo. Pokud budete začínat nebo si to jen chcete vyzkoušet, není potřeba kupovat „drahý“ úplet. Jednak v nabídce obchodů (jak internetových i kamenných) jsou úplety za akční ceny a jednak se dá začít na „recy“ materiálu. Doma jistě najdete nenošená trička – velká bavlněný nebo dámská (ta bývají i s elastickým vláknem). Prostě pokud za tričko zataháte, cítíte jak pruží. Více o pružnosti úpletu se dočtete zde.

I náš jeden z prvních návodů už v názvu vypovídá o použitém materiálu – čepička třeba z trička.

Pro šití z úpletu není ani tak důležitý stroj, jako jehla. Vždy používejte jehly určené na úplet (jersey). Tyto jehly mají „kulatou“ špičku, která neproseká úplet. Více o jehlách zde. Při šití používejte overlock nebo pružný steh. Pokud ani jedno nemáte tak cik-cak steh. Steh, hlavně namáhaný na roztažení musí pružit, stejně jako úplet. Tedy, boční šev na tričku není natahován (směrem dolu) a pokud ho sešijete přímým stehem, až tak se nic nestane. Ale okraj výstřihu nebo spodní okraj je natahován do šířky. Pokud stahy nebudou pružit, nitě popraskají (kdo by to neznal :o).

A dostáváme se k dnešnímu tématu – jak začisti úlet.

Úplet je materiál, který se netřepí. Pokud úplet ustřihnete, nepáře se, ale většinou se stočí a snadno se vytahuje. Stočený okraj vyžehlete a uhlaďte před položením střihu.  Efektu nezačištěného okraje se mnohdy využívá, ale často potřebujeme okraje začistit – upravit. Pro úpravu okraje můžeme zvolit několik variant.

Na obrázku zleva:

  1. Skládaný šikmý proužek z úpletu
  2. Našití přeloženého  nápletu (žebrovaného úpletu, patentu) + prošití dvojjehlou
  3. Našití přeloženého šikmého proužku + prošití dvojjehlou
  4. Založení úpletu a prošití dvojjehlou

Jak udělat šikmý proužek z úpletu – pruhy látky řežeme nebo stříháme z úpletu pod úhlem 45°. Úplet může být stejný jako hlavní úplet nebo odlišný. Šířka proužku je podle vzhledu výsledného výrobku. Pro skládaný proužek volím šířku 4 cm, pro pouze přeložený proužek 2 až 3 cm. Pro šikmý proužek jsou vhodné pružnější úplety – obsahují pružnou složku lycru, spandex apod. Více o pružnosti úpletu se můžete dočíst na našem webu zde.

Způsoby zakončení úpletu od nejjednoduššího:

  • Založení a prošití dvojjehlou – způsob hodící se na rovné hrany – spodní okraj trička nebo zakončení rukávů. Úplet založíme do rubu a z lícové strany v místě konce látky prošijeme dvojjehlou. (Jak na šití dvojjehlou se můžete podívat na naše video zde.)

Úplet ve stroji pod dvojjehlou.

  • Našití přeloženého šikmého proužku nebo nápletu (patentu, žebrovaného úpletu) + prošití dvojjehlou. Na lícovou stranu úpletu položíme přeložený šikmý proužek lícem ven. V kraji prošijeme pružným stehem. Při šití proužek mírně natahujeme.

Přišitý proužek překlopíme, švový přídavek položíme na úplet. Můžeme přežehlit. Z lícové strany v místě švového přídavku prošijeme úplet dvojjehlou, který takto stabilizujeme.

Stejný postup, ale našitý přeložený náplet šířky 4 cm (složený 2 cm).

  • Skládaný šikmý proužek z úpletu někdy nazývaný skládaný na třetiny. Na rubovou stranu úpletu, položíme lícovou stranu proužku (šíře proužku 4 cm). V kraji přišijeme pružným stehem, proužek jemně natahujeme.

Švový přídavek překlopíme směrem do proužku. Proužek složíme volnou hranou směrem dovnitř. Proužek přehneme přes šev. Tím jsme proužek složili na třetiny.

V kraji  z lícové strany prošijeme dvojjehlou.

Tak toto jsou možnosti, jak zakončit úplet. v praxi využijete třeba na:

  • zakončení rukávů

 

  • výstřih

Tak co, pustíte se do zakončení úpletu? Těšíme se na komentáře.

Hezké listopadové dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)