Recy věci – houbičky na nádobí

Krásný slunný den,

tady u nás v okolí Brna je po jarních prázdninách a počasí je krásné. My jsme byli o jarních prázdninách na lyžovačce, takže bych měla psát, že jsme se vrátili plní energie, volných iontů, chuti do práce či školy a nových nápadů. No ale přesto, že já a Šimon jsme zajišťovali základní tábor v podhůří a taťka s Vandou brázdili sjezdovky Klínovce, jsme všichni „vyšťavení“, ale však to znáte, chtělo by to další týden na regeneraci po dovolené :o). Ale nových myšlenek je spousta!

K některým věcem musí člověk dospět a myšlenkově dojít sám. Já jsem ve stádiu, že jsem na hranici spokojenosti s množstvím věcí, které obklopují naší rodinu. Mám pocit, že nás to zavalí. V domě bydlíme devět let, máme dvě děti a spoustu a spoustu věcí, které se nedají udržet v přijatelném pořádku. A mnohé ani nepotřebujeme a nepoužíváme. Takže stop! Jedna věc je, jak naložit se současnými věcmi. To se mi daří, většinou posílám dál. A vím, že lidé, kteří si věci vezmou, je dále využijí. A také se ve sklepě buduje moje šicí dílna, která snad pojme můj tvořící materiál, který k uklizené domácnosti moc nepřidává. A druhá věc nehromadit, kupovat s úvahou a pokusit se snížit odpad. Naše doba je rychlá a datová. Na internetu je informací fůra, ale nejlepší je, pokud vás „nakopne“ rodina, kamarádi. U mě, světe div se to byla Barča :o). Osobně se nevídáme až tak často a tedy, když už se vidíme tváří v tvář naše toky myšlenek a řečí jsou dlouhé, přeskakující a často neudržitelné jednoho tématu. A tak tomu bylo i u voskovaných ubrousků (článek zde). Chlubila jsem se, že výrobou domácích jogurtů jsem nadchla i svojí mamku a ta je už dělá ve velkém a už i zkoušela sýr. A bez jogurtovače jen s troubou a teplem peřin. No a pak to Barča řekla – skvělé „Zero Waste“. A já „Co?“ A odpověď Zero Waste – bez odpadu. No, co člověk nezná, to si nastuduje. A pak zjistí, že to není nic jiného, než jen zastavit, zamyslet se, něco si odepřít, vážit si vymožeností současné doby, neplýtvat, recyklovat a nelenošit!

Mojí babičce je 92 let, žije sama v bytě, vše zvládá a jen říká, že už by nechtěla být mladá, že svět se mění moc rychle. Babička si jistě nic na internetu nestudovala, ale dodržuje mnoho zásad Zero Waste. A proč? Myslím, jednak proto, že vyrostla v době, kdy nic nebylo a také proto, že si dokáže vážit věcí. Jídlo žádné nevyhazuje, kupuje pouze to, co potřebuje a oblečení – vše se dá použít :o). A to poslat dál, přešít, rozpárat a v poslední řadě udělat hadr na podlahu. Specialita naší babi, je potah na rohožku, aby se rohožka neušpinila :o). A pokud opravdu už nějaké oblečení je na vyhození – vždy se odstřihnou knoflíky, vypáře zip….

Jednou z krásných myšlenek snížení lidského odpadu je nepoužívání houbiček na umývání. Místo nich si vyrobte Tawashi – recy, hand made houbičku. Ani se nešije, jen se provléká. Na výrobou použijete trička, legíny i ponožky. Savé, měkké, pružné materiály, ideálně sešité do tunelu. Já použila odstřižené legíny – z dlouhých s prodřenými koleny jsou krátké a ze zbytku houbička.

Houbičky na nádobí používám týden a ještě bych chtěla napsat několik osobních doporučení. Houbiček potřebujete více. Ideálně jednu na den, ale to podle toho kolik toho umýváte. Ráno vezmete čistou, večer ji dáte proschnout do síťovaného sáčku k ostatním použitým. S celým sáčkem perete. Peru s barevným prádlem.

Co potřebujeme:

  • Bavlněné rukávy triček, nohavice legín
  • Kolíčky (já používám 20 kusů – 5 na každou stranu)
  • Krabičku pro vytvoření osnovy (pokud již doma nemáte žádné pastové krabičky, můžete si vyrobit dřevěnou destičku z natlučenými hřebíčky)

Velikost krabičky a počet kolíčků je jen na vás, můžete přizpůsobovat délce materiálu.

Začínáme:

Nohavice rozstříháme nebo rozřežeme na proužky o šířce cca 1,5 cm.

Na krabičku si připravíme kolíčky proti sobě.

Na kolíčky navlečeme kroužky. Pokud jsou kroužky velké, můžete navléknout 2x.

Začneme s kolmou řadou. Od kolíčku postupně provlékáme nahoru, dolu……

Další řady provlékáme střídavě, oproti předchozí.

Pokud máme hotovo, začistíme okraj. Sundáme dvě oka z kolíčků. Já budu zakončovat ve směru hodinových ručiček. Tak pravé oko provléknu do levého. Mírně zatáhnu a už mám jen jedno oko.

Do tohoto oka provléknu třetí sundané oko v řadě.  A tak kolem dokola.

Poslední oko provléknu dvakrát a utáhnu. Slouží pro pověšení houbičky.

Houbička se po sundání z kolíčku smrskne, podle toho jak moc byla oka natažená.

Krabička má rozměr 12 x 12 cm.

Houbička cca 8 x 8 cm.

A je hotovo.

Zkoušela jsem také houbičku z tepláčků na fotce červená. Je pevnější a nepoužívám ji na nádobí, protože se nedá tak snadno ohnout třeba do skleniček. Ale je fajn na koupelnu.

O jarních prázdninách jsem měla také potřebu zkusit háčkovat. Moc to neumím :o), ale z rozstříhaného trička vznikly větší houbičko – hadříky. A překvapují mě, že dobře sají.

A co vy, čím umýváte nádobí? Myčka, ruční mytí, houbičky, hadříky? Daří se vám žít v souladu s přírodou a pomáhá vám v tom šicí stroj? Těšíme se do komentáře.

PS: A jak jsem brouzdala na internetu, už doma testuji první dávku domácích WC tablet na čištění, ale o tom zase jindy.

Krásný den a hurá ne recy věci.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Dobrý den,
    moc se mi líbí tento návod. Myšlenky na recyklování starých oděvů mě pronásledují už slouhbo. Tuto jednoduchost určitě vyzkouším.
    Hledám už dlouho nápady na přešívání starých kalhot, hlavně riflí, ale bez střihu si netroufám. Nemáte nějaké nápady?

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, džínsy jsou skvělý materiál, ale mé pokusy o další využití většinou pohořely na zpracování. Prošít hezky více jak tři, čtyři vrstvy není pro každý stroj. Já jsem z kalhot šila batůžkové vaky. U nás na webu jsem v jenom projektu použila kapsy na kapsář http://sijtesnami.cz/2015/11/kapsa-kapsar-kalendar/. Na webu jistě návody najdete. Také jsem měla v ruce knihu Druhá šance pro džínsy (Jana Harmachová, vydavatelství Grada), třeba se inspirujete tam. Ať se daří. Dáša

  2. Jitass napsal:

    Ahoj, tak tento článek fakt sedí. Až na to, že mám 3 děti, tak bydlíme 9 let v celkem málem domku, neustále řeším množství věcí a nepořádek po celém přízemí při sítí (a proto mi manžel začal kutit dílnu ve sklepě) 😃. Zero waste fakt nejsme, ale po dětech posílám dál téměř všechno, vyrábíme prací gel, domácí krémy a mazání (mimochodem díky tomu jsem zbavila své děti seb or. Dermatitidy, což nezvládl ani krémy s kortikoidy od mudr). Taky kupujeme odbouratelne sáčky na psí kadance, chystáme se ušít pytlíky na nákupy. a rozhodně si napletu vaše mycí hubky, je to super nápad. Díky za vaše střihy a navody. Jitka

    • Dáša (mamas) napsal:

      Děkujeme. Věci které děláte jsou všechny skvělé. Já už mám sklípek k nastěhování, ale nebudu se tam bát? no člověk neví co chce :o). Ať se daří. Dáša

  3. Milena napsal:

    Ahoj ženy krásné :),

    Moc díky za super tip! 🙂 Snažím se kupovovat „eko houbičky“ :), ale ne vždy je ta možnost, protože u nás ve městě jsem je zatím nevyšpiónila.
    Mávám a fandím! 🙂
    Mellu

    • Dáša (mamas) napsal:

      Také máváme na pozdrav. Já ani nevěděla že „eko houbičky“ jsou :o). Krásný den, Dáša.

    • Bára (mamas) napsal:

      Mellu Milá, díky za pisnutí. Těší mě, že jsme inspirovali.:-) Moc zdravím! Bára

  4. Jana napsal:

    Dobrý den,
    skvělý nápad. Také řeším, čím houbičku nahradit. Dcera prošoupala několik legín, než začala chodit, takže materiál na výrobu mám 🙂
    Hadříky na stírání povrchů jsem už vyřešila. Ušila jsem je z látkové pleny. Plenu jsem přeložila tak, aby byly 4 vrstvy látky na sobě, rozstříhala na 4 díly, prošila a obšila na OL. Hadříky jsou tak akorát velké, dobře sají a všechno se z nich vypere 🙂 Jana

  5. Adela napsal:

    To je super nápad! Kolik my máme proděravených kolen u elasťáků (máme 3 holky ve věku 3 – 8 let) a mně bylo líto vyhazovat odstřihnuté spodky nohavic. Navíc, tohle zvládnout uplést i děti 🙂 Určitě vyzkoušíme! Moc Vám děkuji za inspiraci 🙂

    • Bára (mamas) napsal:

      Díky Adél. Taky mě to nadchlo, když jsem Dášin článek viděla a hned jsem šla hledat materiál na výrobu a že ho bylo.:-) A u Vás jsou 3 likvidátorky legin, tak to bude pořádná zásoba houbiček.:-) Bára

  6. Petra napsal:

    Dobrý nápad, vypadá to jednoduše. Zkoušela jsem cca před rokem uplést hadřík, ale nějak me to nebavilo s vidinou použití na špinavé nádobí ( jinak svetry pletu rada). Určitě to zkusím. Nyní používám houbičky, snažím se prodloužit použití „vyvarenim“ v mikrovlnce. +hadřík perlan.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, rychlé na výrobu to opravdu je. Delší dobu jsem hledala doma materiál :o). Houbička méně pění (ale to i díky eko prostředku) a déle schne. Hrubou stranu houbičky jsem nahradila kartáčem. Jinak spokojenost. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)