Recy věci – domácí kapesníky

Kapesník je tak praktická a jednoduchá věc, že není divu, že si opět nachází cestu k lidem do kapes a kabelek. A to nejen pod vlivem eko trendu. Kapesník má svou historii a provází lidstvo už velice dlouho. Byl to drahý doplněk, který prošel svým vývojem až do dnešní podoby. O historii kapesníku se dočtete třeba v článku – Kapesník výsada králů nebo Kapesník symbol urozenosti.

Tak proč si ho neušít doma? Vždyť je to jen kus látky! No a nyní přichází vysvětlení, proč ty moje jsou určené na domácí použití – protože nemají tak hezky zpracovaný okraj a rohy!

Kapesníky se vyrábí v provedení pánské, dámské a dětské. Liší se velikostí a vzorem. Pánské jsou největší a mají rozměr cca 40 x 40 cm, dámské cca 30 x 30 cm a dětské 25×25 cm. Pánské a dámské kapesníky mají většinou proužkový vzor po obvodu, dětské jsou s potiskem.

Ale co mají společné – je tenký okraj s vypracovaným rohem. Označuje se jako rolovaný lem. Díky tenkému lemu nemá kapesník objem po složení. Tohoto okraje dosáhnete s lemovací patkou i na běžném šicím stroji, ale jak vypracovat roh? Zkoušela jsem to, ale nepovedlo se mi to :o(.

Chvilku mě to mrzelo, ale pak jsem se na internetu dočetla, že český výrobce kapesníků, firma Mileta (která oslavila 65 let výroby a působení na trhu textilních výrobců) je známá svou nejlépe začištěnou obrubou v rozích a to proto, že používají speciální stroj na obrubu. Celý článek a jiné najdete zde.

Takže konec testování mé trpělivosti, stroje a lemovací patky a hurá na domácí kapesníky. Ty mají jediný úkol – nahradit papírové. Krabice papírových kapesníků vždy byla na stole a hojně používána. A mnohdy to opravdu nebylo potřeba.

Takže úkol byl jednoduchý. Vytvořit látkové čtverce, které nahradí papírové. Jako materiál mi posloužily tři již nenošené 100% bavlněné košile. A lem? Já obšila na overlocku, kdo má rád žehlení, může si okraj jednou nebo dvakrát zažehlit a prošít nebo také prošít rovným stehem a vytřepit. Při žehlení můžete použít skvělé šablony, aby byl okraj ze všech stran stejný. Krabice je zatím papírová (od papírových kapesníků), ale chystám se na pořízení dřevěné. Dřevěnou krabici na kapesníky koupíte třeba v IKEA nebo na Fleru. Na Fleru jsou k výběru přírodní nebo s další přidanou uměleckou hodnotou.

A co je skvělé – neplýtváme papírové kapesníky, využili jsme nepoužívané košile a hlavně, zvažujeme kdy po kapesníku sáhneme. Je vidět na celé rodině, že před kusem látky mají větší úctu než před papírem, který končí v koši.

A co je dobré si vyjasnit – kam s kapesníkem po použití. Tyto látkové nepatří do koše na odpad, ale na prádlo. Pokud to nemáte zrovna při ruce (u nás je to každé v jiném patře) vytvořte úložné místo. Já použila ošatku s víčkem, večer kapesníky vezmu a odnesu.

Co potřebujeme:

  • Bavlněné košile nebo jinou bavlněnou látku
  • Nůžky, řezací kolečko, podložku a pravítko
  • Papírovou nebo dřevěnou krabici na skládané kapesníky
  • Šicí stroj, overlock

Začínáme:

Košile rozřežeme na čtverce cca 21 x 21 cm. (Rozměr podle velikosti krabice). Využijte i rukávy, kapesník může být třeba i o 1 až 2 cm menší. Z jedné pánské košile jsem získala cca 10 kapesníků.

Okraj kapesníku obšijeme. Já šila na overlocku. Začala jsem ve středu jedné strany. Došila k rohu, tam ušila cca 3 stehy mimo látku a otočila látku o 90° na další stranu. A šila dál. Tak kolem dokola až k počátečnímu místu. Tam jsem také nechala cca 5 stehů nití.

Volný konce nití jsem vtáhla pomocí jehly na vlnu (s velkým okem) pod ušité stehy.

Nyní naskládat kapesníky přes sebe, aby je šlo vytahovat horním otvorem v krabici. Kapesník 1 (pruhy) položte na stůl, na jeho polovinu položte kapesník 2 (kostky).

Kapesník 1 (pruhy) přehněte přes kapesník 2 (kostky).

A toto celé opakujte po naplnění krabičky nebo množství kapesníků.

Kapesníky vsuňte do krabičky. Vytáhněte první kapesník.

Pokud používáte papírovou krabici, bok zajistěte kancelářskou sponkou. Nebo oblečte krabičku do látkového obalu. Návody najdete na internetu :o).

A používejte!

A jak je to u Vás? Mají látkové kapesníky místo ve Vaší domácnosti? Napište nám, těšíme se.

Hezký březen a šijte s námi.

Dáša

PS.: Takto dopadne krabice v nestřeženém okamžiku :o).

 

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Vendy napsal:

    Já jsem udělala na „jednorázové“ použití kapesníky ze starých plen – z jedné pleny bylo 9 kapesníků, taky je mám v papírové krabičce po papírových kapesníčkách. S praním si tak hlavu nelámu, možná je to špatně, ale zase si říkám, že často jde vlastně pouze o „vodovou“ rýmu, nač to prát odděleně? Zaperu v ruce, abych kapesník zbavila hlenů, pak šupnu do pračky s ručníkama nebo utěrkama… Když mají děti velkou rýmu, přepírám je vždy večer prostě v ruce ve žlučovém mýdle, pak pověsím, ať můžou jet ráno nanovo a pořádnou koupel dostanou až když spotřeba zase klesne. Nemám žádnou špatnou zkušenost, že by se nám třeba rýma stále vracela, tak si říkám, že větší vyvářka a samostatné praní není nutné.

  2. Jaroslava napsal:

    Tak já nejraději již dlouhou dobu používám „vynošená“ bavlněná trika. Nemusím zakládat, nepářou se a hlavně nedřou nos jako mnohé kupované kapesníky látkové. ECO život se snažím i tím, že ze starých záclon šiji pytlíky na nákup ovo zel a bavlněné z ubrusů a utěrek na chléb a pečivo. Háčkované síťovky a šité tašky již má ode mne mnoho blízkých. Pokračuji dále odličovacími tampónky, houbičkami na nádobí aj. Co ale nedám jsou dámské vložky. Po stolici je lepší, pokud to dovolí okolnosti se omýt čistou vodou proudem. Ještě dotaz. Kapesníky není dobré prát společně s jiným oblečením ani utěrkami. Vždy zvláště a na vyvaření. Co používáte na odstranění odolných hlenů? Máčíte v sodě nebo jak?

    • Dáša (mamas) napsal:

      Tak ty kapesníky jsou nápad, vůbec mě nenapadlo použít úplet! Šité vložky ty taky nedáváme, ale je tu kalíšek a tělísko. U kapesníku mě vždy štve, čekat až jich budu mít dost na plnou pračku. Peru už nějaký čas ve strouhaném jádrovém mýdle a prací sodě, aviváž ocet, suším venku a jsem spokojená, prádlo voní čistotou :o). Máčím do sody a hodně používám i žlučové mýdlo. A ano peru na vyvářku, která u mé pračky trvá přes tři hodiny.

  3. Vlasta napsal:

    Mám moc ráda látkové kapesníky,občas si udělám radost a koupím si kvalitní české ,ale ty vzory nejsou nic moc. Papírové nosím v kabelce také- používám je na upatlaná vnoučata. Děkuji za dobrý nápad na využití starých košil.

  4. Zuzka napsal:

    Látkové kapesníky používám pro naši malou, mám staré dětské po sobě, nové stojí za prd. Ale až najdu pěknou látku, ušiju i pro sebe :). Já recyklovala staré ručníky, udělala jsem z nich čtverce na utírání pusinky a rukou po jídle, místo vlhčáků. Postupem času zjišťuju, že s tím utírám prakticky všecko 🙂

  5. Eva napsal:

    Také se chystám na šití látkových kapesníků. Mám jich sice doma ještě dost z mého dětství a mládí (i když mladá se cítím pořád :-)), ale na stole stále stojí krabička s papírovými na domácí užíváni. Pravda je, že děti je berou a nepřemýšlí nad tím, kolik jich spotřebují. Mám dvě holky, 7 a 10 let a chtějí naučit šít. Na kapesníkách se to mohou krásně učit, i když nevím, jestli je pustím k overlocku. To je asi nechám dělat na klasickém stroji cikcakem. A pak tu vidím možnost naučit starší dceru žehlit. Pak budou aspoň přemýšlet nad tím, kolik kapesníků spotřebují najednou. Krabičku jsem si už koupila krásnou, dřevěnou u Vietnamců. Mají i bez potisku, tak ty pořídím pro dcery, ať si je samy ozdobí podle svého a budou mít každá svojí krabičku v pokojíku.

  6. Dáša Bilanová napsal:

    Dášo, Jsem vyučená krejčová a dlouhé roky jsem šila na seriové výrobě montérky. Na šicím stroji nemám zakladač. Prostě to lemují co nejužší 2x zahybam kraje nafotím postup a pošlu vám ho

  7. Jarka napsal:

    Dobrý den, taky jsem rodině před nějakým časem našila kapesníky. Důvod byl ten, že dětské, které prodávají v obchodech, se mi vůbec nelíbí obrázkem a přijdou mi strašně ‚řídké‘. Koupila jsem si potištěné panely z vhodné látky a jen rozstrihala a na ol obšila. Máme nádherné kapesníky jako nikdo v okolí. A kvůli těm krásným zvířátkům na nich je kluci opravdu nosí a používají. S pozdravem Jarka

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, tak to je opravdu skvělý nápad – panely. Já dětské kapesníky dostala koupené a jak píšete jsou řídké, obrázek no obrázek, ale po několika praní jsme bez obrázku, zůstala jen barevná obruba. Díky a ať se daří. Dáša

  8. Dáša Bilanová napsal:

    S maminkou jsme odjakživa dělaly kapesníky a útěrky na nádobí ze staršího bavlněného, povlečení a nebo ze zbytku bavlněných látek. Já to běžně lemují na 0,5 cm lem. Olemují 1 stranu pootočím a začínám lemovat druhou stranu začátek i konec zazpátečkují. Vůbec mě neštve že mám širší lémy než jsou u kupovaných kapesníku. Tyto kapesníky používám doma i v práci. Papírové kapesníky používám nouzově. Jinak nechci o nich ani slyšet. Někdy mají hotové kapesníky rozměry 37 x 37 cm apod. A kolik jsem jich našila pro vnoučata a ještě našiju. Nejstarší vnuk má 15 roků a chce kapesníky od babičky.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, děkujeme za komentář. A zeptám se, lemy si zažehlíte na všech stranách a pak šijete nebo máte kouzlo na zakládání přímo ve stroji? Děkuji Dáša

  9. Klara napsal:

    Používali jsme látkové kapesníky, pak recyklované papírové a teď už jedem na obyčejných papírových. To se nemáme čím chlubit. Látkové jsme nejspíš přestali používat v době, kdy měly děti často rýmu – ty látkové totiž víc odírají nosy a navíc je při akutní rýmě zvládáme „prosmrknout“ (jestli rozumíte, prostě si člověk při smrkání umaže ruku, přetože mezi nosem a rukou byl kapesník). Už mě párkrát napadlo, že by třeba fungoval kapesník z bambusového sportovního úpletu, Nepáře se a je celkem silný. Ale zase jak jsou ty úplety pružné, tak by se možná při frkání roztáhla oka a zas bychom se „posmrkali“. No, odvahu kvůli tomu stříhat do takové drahé látky nemám, tak třeba až mi jednou zbudou nějaké odstřižky… Prozatím se utěšuju myšlenkou, že papír a tudíž i papírové kapesníčky se v přírodě velice rychle rozkládají.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, tak to je názor od názoru, Váš komentář mi vyloudil úsměv na tváři. Já mohu smrkat do papíru i látky, je mi to jedno, hlavně kapesník musí být po ruce! Ale přítel se nikdy látkových kapesníků nevzdal a asi nevzdá a vždy slyším, do papírového se nevysmrkám tam je hned díra :o). Dáša

      • Dáša Bilanová napsal:

        Váš přítel má pravdu

        • Dáša (mamas) napsal:

          To bude potěšen :o), konečně uplatní „Já to vždycky říkal.“ D.

          • Klara napsal:

            U těch papírových jsou velké rozdíly v odolnosti. Používala jsem jedině 4vrstvé, na ty byl spoleh. Ale při nehospodárné spotřebě mých dětí jsem přešla na 2 a 3 vrstvé a pokud je jdu vysmrkat já, radši si je přeložím nadvakrát. Jinak bych jim taky moc nevěřila. V látkových se díra neudělá, to ne. Ale při vodnáté rýmě…. no snad bych je také mohla používat přeložené napůl. Líbí se mi tip výše použít staré povlečení apod. To by mohlo být dostatečně jemné. A podstatně levnější než na to zkoušet rozstříhat bambusový úplet. 😉

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)