Sedací vaky

Sedací vaky je projekt, který je tvořivě již za mnou, ale stále s námi v obýváku. Byl to nápad, který uzrál v půlce ledna a za cíl měl, být stvořen pro čtyři děti, na konci ledna jako dárek za vysvědčení. A jako zlatý bonus měl být ušit tajně jako překvapení. No a jak to bylo doopravdy?

Na papír jsem si navrhla ideu, udělala průzkum trhu a cenovou kalkulaci. Údaje na papíře nebyly špatné.  Dva dny jsem o tom přemýšlela a pak se zeptala Barči (dva vaky byly pro její děti), zda souhlasí a není zásadně proti. Přece jen to není věc, co dáte do zásuvky :o). A ona souhlasila. Před objednáním materiálu, jsem si ujasnila konstrukci a tvar vaku.

Tvar vaku jsem si pojmenovala „mašlička“. Vychází z válce, který je na koncích sešitý. Boční švy jsou vzájemně otočené o 90°. Tento tvar využijete při ležení i sezení.

Ležení – trup leží na vaku, hlava se opírá o špičku.

Sezení s oporou – vak se postaví ke stěně, jeden roh se zatlačí dovnitř a vytvoříte si důlek, záda se opírají o látku.

Sezení bez opory – v prostoru postavíte vak, zatlačíte oba horní rohy a vytvoříte si důlek.

Volný styl – válení dle libosti

Konstrukce byla ovlivněna naším nejmenším – musí to jít vyprat! Vycházela jsem ze zkušenosti s kojícím polštářem, který se u nás používá na ležení, válení (nikdy né na kojení :o)) a podle výrobce se může prát. Pochopila jsem, že celý i s náplní. Což jsem udělala jednou a  po zapnutí pračky jsem si říkala,“Tak až to praskne tak je po pračce!“  Polštář vydržel a pak jsem si na něj rychle ušila potah. Takže vaky budou dvouplášťové a jsem spokojená. Jsou sice stále špinavé, ale skutečnost, že mohu sundat vnější vak a vyprat je skvělá. Vaky, které jsem našla na trhu, se mají udržovat otřením vlhkým hadříkem, ale to by u nás nestačilo.

Aby byla konstrukce dokonalá, tak jsem zipy vaků umístila na různá místa, aby se při používání netřela o sebe. Ale po užívání vaků mohu napsat, že by to asi nebyl problém. Ale tento svůj požadavek na umístění zipu jsem ocenila při plnění. Vnitřní vak má zip na krátké straně. Což je fajn, protože při plnění (vsypání kuliček) vám vzniká válec, který stojí a plnící otvor je stále nahoře. Pokud vám to přijde nepochopitelné oceníte, až budete plnit :o). Vnější vak má zip na dlouhém podélném švu, což je zase fajn, když plný vnitřní vak dáváte dovnitř nebo jej vyndáváte.

A aby požadavků na konstrukci nebylo málo, ještě jsem vnější vak chtěla nechat v jednom kuse látky. Pro případ, že se vak neosvědčí a materiál bude dále k použití. Vnitřní vak je ze dvou dílů. Zde jsem měla různé varianty, ale pro jednoduchost všití zipu, jsem do návodu zvolila tuto možnost.

Materiál. Na vnější vak bez váhání byla favorit kočárkovina. Jednak jsem jednu barvu měla doma, ale hlavně pro její vlastnosti. Dobře se z ní šije, není až tak drahá, odpuzuje vodu, je pevná, dá se vyprat a je k dostání v mnoha barvách i vzorech. V prvních okamžicích jsem vybírala barevné vzory, ale protože jsem potřebovala ušít čtyři vaky (dva pro holky, dva pro kluky) a doma jsem měla oranžovou kočárkovou, nakonec jsem sáhla pro jednobarevné provedení. Měla jsem štěstí, zrovna v obchodě gabinka.cz byl výprodej lesklé kočárkoviny, takže další důvod pro uni barvu. Také jsem si říkala, že vaky nejsou na krátké období, ale mohou sloužit i několik let (a holky už nejsou až tak malé), tak zvítězily umírněné barvy. Oranžová (ta byla doma v zásobách), béžová, šedá a zelená.

Oranžová – je lesk, koupená před několika lety, ani nevím už na co, ale pamatuji si že měla vadu, takže to byl výprodej za minimální cenu, mám ji několik metrů :o)). Ta byla na dotek pevná a pevná zůstala i po vyprání.

Béžová a šedá – jsou lesk z výprodeje. Moje béžová po vyprání změkla.

Zelená – je mat. Měla jsem pocit, že je na rubu více gumová, ale na šití to nemělo vliv. Po praní nevím jak se chovala, vak už  není v naší péči.

Vnitřní vak – já píši v návodu použijte bavlněnou látku, ale použijte co máte doma. Ideálně pevnější nepružnou látku. Já jsem díky tomuto projektu spotřebovala povlaky na peřiny, které jsem dostala, ale rozměry nebyly na naše peřiny. Hlavně velké povlaky na dvoupeřinu 2,2 x 2,2 m.

Výplň – polystyrénové kuličky označené EPS. Já kupovala zde. Kuličky přišly zabalené v pytli a ještě ve fólii. Ideální je šít jeden vak a vše vsypat do vaku. Já rozdělovala do vaků a navíc pro představu o množství jsem počítala odměrky :o). Takže kuličky po celém domě :o). Radu jak co nejrychleji a nejefektněji umístit kuličky do vaku nemám. Jen doporučení neberte si k tomu děti a jsou fajn další ruce, které drží vak. Ale i dospělí jak vidí kuličky mají potřebu do nich zabořit ruce, jen si sáhnout. No, ale to uvidíte, jak jsou kuličky hbité a hned se začnou lepit na vše v jejich dosahu.

Jen doplnění pozor na polystyrénové kuličky EPS a výplň duté vlákno PES, někdy označovanou jako polyesterová výplň (hlavně používaná do peřin a polštářů). EPS jsou kuličky, PES je spíše vata. Na fotce níže je vidět rozdíl. Vpravo EPS, vlevo PES, dole to hnědé pohankové slupky (alternativa pro přírodní výplň).

A závěrem, mají sedací vaky nevýhody? Ano, jsou dost velké a zabírají místo. Moje idea, že vak bude v pokojíčku a Vanda si v něm bude číst, nikdy nenastala a asi nenastane (no to jsou ty mámy :o). Vaky jsou v obýváku a děti (někdy i dospěláci) se na nich válí a koukají na televizi. Po dvou měsících používání bychom potřebovaly doplnit kuličky, hlavně do velkého vaku.

A jak je to s cenou – za materiál bez poštovného a vaší práce.

Největší vak senior (béžová barva) má po ušití rozměr cca 80 x 200 cm.

  • Kočárkovina 2 m = 400 Kč
  • Výplň EPS 250l = 500 Kč
  • Zip metráž + jezdec = 20 Kč
  • Bavlněné plátno např. Bomull Ikea 3,2 m = 260 Kč

Celkem = 1180 Kč v materiálu.

Tak láká vás ušití sedacích x válecích vaků? Nebo máte už doma ať ušité či koupené? Bude rádi za  komentáře a doporučení.

Kdo si chce ušít vak s námi, návod si může koupit na odkaz níže.

Hezké dny a šijte s námi.

Dáša

 

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Klára napsal:

    Dobrý den, poprosila bych Vás o radu ohledně výztuhy potahu sedacího vaku. Zakoupila jsem si Váš střih na sedací vak, abych alespoň měla představu co a jak a jak se poprat se zipy. Nicméně nakonec jsem ušila pro dceru sedací vak z kočárkoviny ve tvaru křesílka (králíčka, kdy na vrchní hraně opěradla jsou všita králičí ouška, ta jsou vyplněna vatelínem). Potřebovala bych ale ouška, případně i záda potahu vyztužit, aby ouška držela tvar (tedy stála a nepřepadávala). Nenapadá Vás prosím, co by pomohlo držet tvar? Samozřejmě počítám s páráním a přešíváním. Napadl mě Ronar, Polifix nebo molitan, ale nepracovala jsem dosud ani s jedním. Doufám, že je to alespoň trochu srozumitelné a předem děkuji za odpověď.

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Kláro. Asi chápu čeho chcete dosáhnout, ale přesně nevím co poradit. Nejvhodnější se mi jeví asi molitan, ale to by chtělo, aby byla konstrukce zad a uší v jednom celku, protože jakmile ušit u zad prošijete, tak budou padat. Řešením by byla ještě pevná výztuha (tyčka, drát, atd.), ale to by nebylo bezpečné. Ještě mě napadá ušít uši dostatečně pevné a našít je ze zadní strany na záda. Tím se vyhnete prošití ve švu. Jen upozorňuji, že šití molitanu je obtížné, neklouže pod patkou, pokud není obalený v pomocné látce. Ronar si myslím, že by nedržel a s Politexem nemám zkušenost, tak to nevím, jak by se choval. Tak ať se dílo povede. Bára

    • Barbora napsal:

      Dobrý den, zkuste přiměřenou část (nebo celý) – reflexní proužek, co se sám umí zkroutit nebo zůstat rovný. Dává se jako náramek nebo kolem tašky či kotníku a pod. Je dlouhý cca 25-30 cm, ale lze „zcvaknout“ víc dohromady. Jdou prát a vydrží dlouho – pokud by je šlo před praním vyndat, asi ještě déle 🙂

  2. Vlaďka napsal:

    Dobrý den Dášo,
    láká mě ušít sedací vak, ale zatím jen sonduji co a jak. Dívala jsem se na internetu na kočárkovinu a v gramážích jsou docela rozdíly. Někde 150 g/m2, někde přes 300. Můžete mi prosím poradit, která gramáž by byla vhodná? Děkuji. Vlaďka

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den Vlaďko, vaky které jsem šila já jsou z „tenčí“ kočárkoviny (nižší gramáže). Chtěla jsem srazit cenu, vaky jsou určeny na doma a peru je v běžné pračce. U vyšší gramáže bude vak tužší a těší. Předpokládám, že vyšší gramáž má vyšší odolnost vodě, což by se hodilo, pokud by byl vak určen ven (ale tam by se měl použít jiný zip a slabé místo by byly švy). Jinak si myslím, že můžete vybírat hlavně podle barvy, vzoru či ceny kočárkoviny. Snad jsem poradila. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)