Jak ušít recy dětské kalhoty

Krásný říjnový den. Děkujeme, všem moc děkujeme za komentáře ke článku k pátému výročí našeho webu. Počet komentářů nás mile překvapil a doufáme, že každý našel ve své poště slevový kód na mamas návody. Jsme rády, že jste stále s námi, čtete náš blog a šijete podle našich návodů.

Nedávno jsem potkala v obchodě sousedku z vedlejší ulice a ona se mě ptala, zda jsem to já, kdo má blog o šití :o). Řekla jsem jí, že jsem spoluautorka a ano, máme i blog o šití. Tak jsme si postěžovaly, že nemáme čas a kolik je krásných látek… a ona mi říká, že je vyučená švadlena a posteskla si, že kdo si dnes koupí šicí stroj, tak si myslí, že za měsíc šití umí všechno ušít a ona se to učila několik let. Dlouho jsem o tom přemýšlela. Nejprve jsem měla pocit, že ji beru práci, já jsem se taky vše učila doma od mamky nebo metodou pokus a omyl a je spousta věcí, které ušít neumím, ale šití mi dělá radost a je součástí mého života.

Tu radost, pocit seberealizace a jasné postupy se snažíme přenést do našich webových stránek. Šití je stejné jako pečení. Místo trouby potřebujete stroj, přísady jsou látky, nitě a kuchařku nahrazuje časopis nebo fotonávod. Troubu máte doma téměř všichni, oblíbené recepty opakujete dokola a upravujete je podle fantazie a jsou i dny, kdy se to prostě nepovede. Na víkend pečete bábovku, ale zajdete i do cukrárny a pekařství, na velké akce si vybíráte doporučené cukráře a za produkty zaplatíte. A proč to není stejné se šitím? Trouby zůstaly, ale šicí stroje se z domácnosti vytratily, ale myslím, že se vrací.

Domácí šití určitě nemá nahradit zakázkové krejčovství, ale šít na děti doma je radost. A doma ušít povlak na polštář, závěsy, založit kalhoty, opravit povolený šev, to je přece fajn umět!

Pokud se šitím začínáte nebo se odhodláváte, že začnete, může vás inspirovat vzpomínka na moje začátky.  Je fajn mít někoho, s kým se dělíte o šicí starosti i radosti. Já měla doma mamku (a nyní mám Barču), vy si třeba můžete najít kamarádku či kolegyni v práci. Po šití jehelníčků a gumiček do vlasů, byl můj první šitý oděv kalhoty. A to jednoduché kalhoty, bez kapes, v pase do gumy. Kalhoty jsou skvělé, protože po čtyřech švech už vidíte kalhoty, můžete si je vyzkoušet a zažít ten pocit, že z rovné látky jsou najednou vaše kalhoty.

Tak se toho nebojte a pojďte si taky vyzkoušet ušít dětské kalhoty!

Jak by to mohlo probíhat…:-) S nadšením si koupíte, vytisknete a slepíte střih. No a je tu první otázka, jakou velikost? Dítě spí, takže ho nemůžete změřit a hledat v tabulce velikostí. Tak sáhněte po aktuálně nošených kalhotách, otočte je rubem ven, přehněte na polovinu zadním dílem ven. Takto je položte na střih zadního dílu a porovnejte s konfekční nošenou velikostí. Srovnejte na sebe místa rozkroku a porovnejte délku nohavic, šířku nohavic, hloubku sedu a uvidíte, jaká velikost bude ta pravá. Tak můžete odhadnout, jak budou vypadat kalhoty podle střihu. Jen připomínám, že mamas střihy obsahují již přídavky na švy.

Střih zjednodušte – vynechejte kapsy. Pokud jsou na předním díle v rohu kapsy, jednoduše protáhněte boční a pasovou linii a máte střih bez kapes.

Zkušební kalhoty – recyklujte. Využijte vyřazené kalhoty dospělého.

Kalhoty rozstřihněte podél švů. Přední díly nohavic položte lícem na sebe, stejně tak zadní díly. Položte na ně dětský střih a střihněte.

Následně šijete kalhoty. Šev vždy sešijeme přímým stehem a následně ho začistíme entlovacím stehem – cikcakem. Dále uvádím stručný popis, více v našich návodech. Sešijeme sedové švy přední a zadní. Vyrovnáme rozkrok a sešijeme vnitřní švy. Následně boční švy. A kalhoty jsou na světě!  Spodní okraj začistíme entlem a zahneme do rubu, prošijeme. Můžeme vytvořit tunýlek pro gumičku. Já navlékla gumičku a  konce jen svázala do uzlíku. K pasu přišijeme náplet a navlečeme gumu. Velikost gumy můžete odměřit z nošených kalhot. Konce gumy sešijeme, pozor, ať se guma v tunýlku nepřetočí.

A je hotovo!

Vidíte, že na ušití kalhot nic složitého není. Postupně se dáte do další kousků, i složitějších a z dražších materiálů a nás těší, že můžete být vašimi průvodci.

Šijte s námi, ať můžete šít doma sami.;-)

Díky. Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)