Didaktická hračka – leporelo, učíme se barvy

Leporelo učíme se barvy je sešitý pruh látky, s našitými barvami, který je složený do harmoniky. Po rozložení se ukáží našité čtverečky barvy. Na vnější straně je kapsička na druhou sérii barevných čtverečků. Při složení je celá knížka jištěna gumičkou, aby zůstala hezky pohromadě.

Způsobů, jak si s knížkou hrát je mnoho a věřím, že vymyslíte svoje. Hra pro jednoho je rozložení knížky a přikládání stejných barev na sebe. Dalším krokem může být, že rodič říká barvy a dítě je vybírá a přikládá. To je možné i opačně, kdy rodič může vědomě dělat chyby :o). Další možnosti, které u nás doma jsou nyní aktuální je rozložit knížku a na barevné čtverečky hledat jiné stejně barevné hračky.

Při šití mě napadaly další možnosti a varianty. Do knížky můžete našít tvary nebo různé látky se strukturou. Samozřejmě i kombinovat správný tvar a barva, to je to jen na Vaší fantazii.

Níže uvádím rozměry pro mou knihu, ale můžete si rozměr upravit podle látek, které máte. Jen pokud tvoříte leporelo, tak dodržte počet stánek sudý počet (4,6,8), poté bude po poskládání nahoře a dole vnější látka.

Co budeme potřebovat:

  • Látku na vnější stranu a kapsičku (114 x 15 cm, kapsička 10 x 15 cm)
  • Látku na vnitřní stranu (114 x 15 cm)
  • Výztuhu pro látku vnitřní strany pokud je tenká
  • Tenký vatelín 120 x 20 cm
  • Filcové přířezy – osm barev (od každé barvy 2 krát rozměr 10 x 10 cm)
  • Kulatou gumičku cca 20 cm
  • Šicí potřeby

Začínáme:

Připravíme si pruh vnější a vnitřní látky o rozměru 114 x 15 cm. Pokud je vnitřní látka tenká, doporučuji nažehlit výztuhu.

Na vnější kapsičku potřebujeme látku rozměru 10 x 15 cm . Jednu delší stranu začistíme cikcak stehem, zahneme cca 1 cm do rubu a z lícové strany prošijeme přímým stehem.

Připravíme si filc. Vybereme 8 barev.

Z každé barvy vystřihneme nebo vyřízneme dva čtverce o rozměru 10 x 10 cm.

Na vnitřní pruh, na lícovou stranu si naznačíme listy leporela (žehličkou přežehlíme sklad nebo slabě tužkou, křídou). Z každé kratší strany odečteme 1 cm na šev. Zbytek rozdělíme na osm částí. 114-2 = 112. 112/8 = 14 cm. Do středu stránek našpendlíme čtverce filcu.

Jednotlivé čtverce přišijeme. Filc se netřepí, takže šijeme při kraji přímým stehem. Zde jsem sáhla po nitích a špulkách ze sady z Lídlu, je fajn pokud potřebujete rychle střídat barvy a nešijete velké celky.

Vezmeme pruh vnější látky a na jeden kratší konec položíme pruh látky pro kapsičku. Na boční straně v kraji přišijeme. Tento šev není nutný, ale budeme mít fixovanou látku kapsičky.

Jdeme na vrstvení před sešitím. Na podložku položíme vnější látku lícem nahoru. Na jedné straně je kapsička, na druhý konec položíme kulatou gumičku. Gumička leží cca 5 cm od kraje a je volně (čím více natažená, tím více bude stahovat potom knížku, já bych jí příště nechala ještě více volně).

Dále položíme lícem dolu pás s našitými čtverci. Další vrstva je tenký vatelín. Vše pořádně sešpendlíme. Podle okraje látek prošijeme.

Na delší straně necháme cca 15 cm nesešitý otvor pro protočení. Konce gumičky projedeme několikrát tam a zpět, aby se nevytrhla.

Odstřihneme vatelín a sestřihneme rohy.

Protočíme lícem ven, vyrovnáme rohy. Nesešitý otvor srovnáme do rubu a vše vyžehlíme. Pozor na žehlení filcu!

Otvor pro protočení zašijeme v ruce skrytým stehem.

Prošijeme sklady jednotlivých stránek. Šijeme pomalu a rovnáme látku pod patkou, bude se sunout vatelín, ale při pomalém šití to uhlídáte. Já jsem spěchala, takže mám sem tam vlnu.

Složíte, do přední kapsičky zasunete barevné kartičky, stáhnete gumičkou a můžete si jít hrát.

 

Krásné společné učení a těšíme se na komentáře, jaké jiné didaktické hračky tvoříte a používáte.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů