Mamas mikina raglán – zkuste to jinak

Začalo to nevině. Barča mi dala kus látky se slovy, je toho jen půl metru, bylo to na mikinu pro Adíka, ale už se mi do toho nevejde, tak ušij mikinu pro Šímu. Nyní nastal čas, Šimon má velikost 98, tak už abych se do mikiny pustila. Látka je krásná – měkoučký medvídek.  Úplně jsem zapomněla, že je oboustranná! Z jedné strany jsou letadla a z druhé pruhy.

Jak jsem se s látkou kochala, napadla mě myšlenka – udělat mikinu oboustrannou, přece stačí začistit švy a použít oboustranný zip.  Zase jeden z mých jasných nápadů! No hned na začátku musím napsat, že mikina oboustranná není, i když jsem se o to pokoušela :o).

Ale jak to začalo. Myslela jsem, že švy začistím lemovací gumičkou. Proto padl výběr střihu na raglánovou mikinu.

Z důvodu oboustrannosti jsem už na začátku vypustila kapsy.

Švy mezi rukávy a díly půjdou snadno obšít, stejně jako boční švy i zip, zakončení rukávů, spodní okraj i límec obšiji gumičkou, takže budou stejné z obou stran. Vyrazila jsem do galanterie, koupit gumičku a oboustranný zip. Gumičku v šedé barvě měli dokonce ve dvou šířkách, já si koupila tu užší, což byla chyba. Širší gumička by se snáze našívala. Dělitelný zip délky 45 cm s oboustranným jezdcem nebo otáčecím jezdcem nebyl… Ale koupila jsem si zip a samostatně jezdec s přetáčecím úchytem. Bohužel mi nedokázali v galanterii říct, zda to bude pasovat. Ale zip stál 20 Kč a jezdec 15 Kč, takže i kdyby se to nepovedlo spárovat, tak to nebyla tak vysoká cena.

Doma jsem rozložila látku a zjistila, že je střižená do oblouku. Na straně pruhů to bylo krásně vidět. Takže jsem chvíli bojovala s umístěním střihu. U látek se vzorem je dobré pohlídat si návaznost vzoru. I když podle mojí zkušenosti, čím více se na to soustředíte, tím to dopadne hůře. Ale u proužků by vzor měl sedět na bocích i na všití rukávů. Takže společný bod pro střih jsem zvolila v podpaží. Látku jsem co nejlépe vyrovnala a přeložila. Na přehybu si pohlídejte, zda jsou pruhy na sobě. Pro kontrolu si píchněte kolmo špendlík na přechod barev a koukněte, zda z druhé strany vykoukla špička také na přechodu barev. Tuto kontrolu udělejte na několika místech.  (Medvídek mi dost po sobě klouzal, ale bojovala jsem dál.) Na vyrovnanou látku jsem položila díly střihu hezky vedle sebe, podpaží je v jedné rovině. Zadní díl je v přehybu. Límec jsem stříhala samostatně. Sešpendlíme a střihneme nebo vyřízneme.

Kdo nešil z medvídka, bude se divit – toho nepořádku, už jen při stříhání :o)! Tím, že stříháte vlasovou tkaninu, přestřihnete její vlas a odpad je všude. Máme střiženo a uklizeno a jdeme šít. Sešila jsem rukávy a přední i zadní díly. Šila jsem na overlocku, měla jsem díly našpendlené, ale pořád mi spodní díl vyklouzával z pod patky.

Tak jsem sáhla po stroji, že šev sešiji přímým stehen. Ani zde se mi materiál nechoval, jak jsem zvyklá. Vrstvy po sobě klouzaly, horní vrstva se pod patkou posouvala jinak než spodní, kterou unáší zoubky. Možná zkusit teflonovou patku, ale tu já nemám. Ale šiji dál. Přichází začištění švu. Našila jsem gumičku přes švový přídavek. Gumičku jsem přišila přímým stehem a malinko jsem jí natahovala. Nevypadalo to špatně, ale švy byly dost tuhé a trčivé, byl to velký kontrast k měkkému a heboučkému materiálu. Tak jsem si šla udělat kávu a přemýšlela, co dál.

Výhodou medvídka je to, že vlas schová nedokonalosti když pářete., není to v látce moc vidět. Takže jsem zašité švy lemovací gumičkou vypárala. A došla k rozhodnutí, že mikina bude jen jednostranná.  Dále jsem šila podle postupu v návodu s rozhodnutím, že gumičkou začistím okraje a všitý zip.

Lemovací gumička už podle svého názvu slouží k lemování okraje. Prodává se ve velké škále barev, v různých šířkách a mohou mít i ozdobný okraj, matná nebo lesklá provedení. Gumička je pružná, moje z jedné strany lesklá z druhé matná, konec se netřepí. Je na vás jakou stranu použijete. Má naznačený podélný střed, aby se snadno půlila a přikládala k látce.

S gumičkou jsem už pracovala, dříve jsem jí našívala tak, že jsem jí přiložila k okraji a přišila cik cak nebo jiným pružným stehem. Při šití jsem gumičku natahovala, podle požadavku na stažení okraje. I na mikině jsem zkoušela tento postup, ale nevypadalo to dobře a také uhlídat gumičku na okraji medvídka nebylo lehké. Tak jsem zkusila gumičku nastehovat a poté přišít, ale také jsem nebyla spokojená.

Takže nakonec mi nejlepší varianta přišel postup, kdy jsem gumičku přišila přímým stehem z rubové strany, ohnula gumičku přes hranu a přímým stehem přišila z lícové strany. Při šití jsem z každé strany trochu gumičku napínala. Tím, že se gumička při šití napíná, dojde ke stažení výsledné hrany.

Postup na pár fotkách. Na hranu rubové strany látky přiložte lemovací gumičku lícovou stranou dolu (ta která má být vidět).

V kraji přišijte, já šila přímým stehem, gumičku mírně natahujte.

Gumičku přehněte přes okraj a vyrovnejte z lícové strany.

Gumičku z lícové strany v kraji přišijte. Já opět použila přímý steh, gumičku opět mírně natahujte.

Takto vypadá rubová strana.

Nakonec je mikina na světě. Není oboustranná, ale vnitřní proužky jsou vidět. Ještě upozornění, pokud zvolíte postup obšití, jsou rukávy i celková délka delší, protože naše střihy již obsahují přídavky na založení. Stejného efektu se dá využít i se šikmým proužkem, já bych sáhla po úpletovém. Při začištění zipu, jsem gumičku při šití nenatahovala.

Doporučení pokud sáhnete po medvídkovi. Nešijte z něj horní krytí zipu. Je ve výsledku mohutné, raději použijte fleece nebo úplet.

Líbí se Vám naše heboučká mikina? Těšíme se na komentáře.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Vendula napsal:

    Mikina je krásná. Obdivuju vaše nervy, z medvídka jsem šila jen dvě čepice a stačilo to, látka klouzala a toho bordelu všude kolem 🙂

    • Dáša (mamas) napsal:

      Děkuji, šití byl zápas, ale pokud bych ji nedošila, už by zůstala nedošitá :o). Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů