Tyl – materiál mnoha podob

Hezký den. Dnes bych vám ráda představila materiál, se kterým jsem o prázdninách hodně pracovala a byla překvapena jeho rozmanitostí. Je to TYL. Jak říká můj muž „To je ta záclona?“ Ano, to je ta síťovaná látka, která se dá použít na oděvy i dekorace. Ale on není tyl jako tyl.

Tyl je průhledná látka z umělých vláken a používá se na efekt. Vyrábí se ve velkém množství barev, může mít potisk, vyšité prvky i lesk. Může být pevná nebo elastická, tuhá nebo splývavá, jemná s malými očky nebo „hrubá“ s většími oky. Pokud sháníte konkrétní tyl a máte jasnou představu, co by měl splňovat, určitě vyrazte do obchodu si na něj sáhnout a podívat se.

Já jsem si o prázdninách ušila svůj zatím největší projekt a tyl v něm hrál velkou roli. Šila jsem šaty družičkám a sobě na svatbu. Proto i můj muž už ví, jak vypadá tyl :o), měli jsme ho doma opravdu hodně!

Tyl je průhledný, takže pokud požadujete, aby vynikla jeho barva, musíte jej nařasit a vrstvit.  Toho jsem využila na sukně družiček. Stejně tak pokud chcete využít jeho tuhost třeba na spodničku, také ho musíte nařasit. Řasením se tedy dostáváte do vysoké spotřeby v metráži.

Fotka složené látky – modrá, smetanová a bílá. V porovnání s jednou vrstvou materiálu, zde barvy nevynikají. (Foceno na šedé podložce).

Zde jsou šaty, kde je pouze jedna vrstva nařaseného světle modrého tylu. Šaty jsou velikost 134 a světle modrého tylu je kolem dokola 3 metry. Spodní vrstva sukně je bílý bavlněný voál.

Zde jsem přidala ještě jednu vrstvu tmavě modrého tylu, také tři metry. To už vypadá mnohem více plně.

A takto to vypadá, pokud máte deset krásných družiček :o). Na šaty připravuji samostatný návod, který se brzy objeví na našich stránkách.

Ale zpět k tylu. To jaké má tyl vlastnosti, určuje jeho složení. Složení je vždy z umělých vláken, takže se příliš nemačká, pere se na nízké teploty a není příznivcem žehlení. Pokud už je potřeba žehlit, tak na nízkou teplotu a přes bavlněnou látku a doporučuji vyzkoušet na vzorku!

S jakými druhy tylu se můžeme potkat:

Tyl, já ho mám jako standard (zakoupený na https://www.dumlatek.cz/katalog/odevni-latky/tyl/tyl-s-137-cm/). Je to tyl na trčavé sukýnky i dekorace. Drží tvar. Jeho složení je 100% nylon. Já jsem ho použila na spodní část spodničky pro svoje šaty.

Tyl s leskem (zakoupený na https://www.dumlatek.cz/katalog/odevni-latky/tyl/tyl-s-leskem-s-160-cm/) . Hodí se na vrchní vrstvu, která bude mít lesklé odlesky. Není tak pevný jako tyl standard a má menší očka. Složení 100% polyester.

Porovnání tyl s leskem (meruňkový) a tyl závojový (malinový).

Tyl závojový, takto jsou označovány jemné tyly, ale také nejsou všechny stejné.  Světel modrý tyl (zakoupený https://www.dumlatek.cz/produkt/tyl-modry-sire-300-cm/ ) je složením 100% polyamid a je opravdu jemný a splývavý. Tmavě modrý tyl (zakoupený https://www.metraz-galanterie.cz/tyl-zavojovy-tmave-modry-s-180-p15581/?cid=209 ) je složením 100% polyester a je více pevný a má větší očka.

Fotka porovnání tylu standard a závojového tylu oba smetanová barva.

Tyl elastický má ve svém složení elastické vlákno. Na průhledné tričko jsem použila tyl se složením 92%polyamid a 8% elastan (zakoupený https://www.metraz-galanterie.cz/elasticky-tyl-opticky-bily-s-145-p60509/).

Tyly s potiskem bývají většinou elastické a používají se na horní vrstvu. Ale s nimi šicí zkušenost nemám. Koupila jsem jen tuto látku, ale ještě nic neušila :o).

 

Taková je tedy má zkušenost s tylem.

Věřím, že článek Vám pomůže vybrat krásný tyl na šaty či sukně a že si s námi ušijete i připravované šaty s tylovou sukní.

Krásné zářijové dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Zdeňka napsal:

    Ono se to nezdá, ale ty metry tam letí ani člověk neví jak.
    Když jsem dceři dělala spodničku pod dlouhé šaty, používala jsem organzu v klasické šíři 150cm. Padlo jí tam 15m a i to mi stačilo. Takže ten maraton s tolika šaty a tolika metry tylu si ani neumím představit.
    Ale tato vítězství nad hmotou člověka vždy posunou dále a vidí, že ty hranice jsou zase o kousek jinde.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Při počítání spotřeby jsem měla strach, aby nechybělo, ale zase jsem nechtěla mít doma zbylý tyl. Ani tomu nenahrávala situace, že po uvolnění po první vlně covidu tyl rychle mizel z eshopu. Vše vyšlo krásně, doma mi zbylo na jedny šaty. A už jsem je skoro šila, protože jedny zaslané poštou nemohla pošta dohledat… ale našla je! Dáša

  2. Jarmila Janovská napsal:

    Gratuluji a při představě takové tylové záplavy se mi motá hlava. Sama jsem si šila (přešívala šaty z trička) a tylovou sukni do tanečních. Byl černý a na tričko, jako živůtek, jsem všívala různé tvary krajek. Byla to hrozná práce, ale byla jsem mladá a těšila jsem se, že budu mít opět něco nového a „svého“. Bylo to již před 50 lety, ale jak je vidět tyl frčí stále. Loňské léto jsem pro kamarádčinu pravnučku šila 2 šaty k moři. Byla to úplná mořská víla. Škoda, že neovládám ty nové techniky, poslala bych foto.
    Děkuji za ukázku nápadů a když si s něčím nevím rady, ráda zalistuji ve Vaší tvorbě. Svou práci děláte dobře a věřím, že v dnešní corodobě se opět mladé matky vrátí k ručním pracem. Přeji hodně dalších napadů.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Děkujeme. Každý projekt je výzva a chybami se člověk učí. Byla to zkušenost, často jsem pochybovala a chtěla šití nechat, ale výsledek vyšel podle představ. Snažíme se ukázat, že tvořit může každý a výsledek pak dělá radost. Stačí jen začít :o). Hezký den. Dáša

  3. Marie Valešová napsal:

    Nádhera! a gratuluji.

  4. Monika napsal:

    10 družiček a jedny svatební?? Brrr, to je šicí masakr! 😀 Kolik těch metrů tylu padlo? Šaty jsou super, máme doma jednu „tylovou princeznu“. Tak až budu mít čas, jdu na takové nějaké. Nebo počkám na návod;). Díky za srovnání typů tylů i s odkazy.
    Jo a gratuluju 🙂

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, děkuji. Šití šatů bylo moje vítězství nad hmotou :o). Ale družičky byly krásné! Vše jsem doháněla v červenci, neboť až na začátku června jsme si řekli, že to v srpnu platí a podle současné situace, jsme měli štěstí. V červnu jsem nakupovala látky a byl to u tylu i šifonu problém, protože bylo vyprodáno. Ale světle modrého bylo 10 metrů (šíře 3 m), tmavě modrého 20 m (šíře 1,6 m, ten se sešíval), bílého tylu závojového na horní vrstvu sukně nevěsty 3 m (šíře 3 m) a na spodničku nevěsty 10 m (šíře 1,6 m). Dáša

      • Tereza V napsal:

        Další skvělý a pro mě aktuálně velmi přínosný článek! Díky 🙂 s tylem jsem už něco zkoušela, ale potřebuji ho objednat, nemůžu do obchodu, tak jste to hezky ujasnila 🙂

        • Bára (mamas) napsal:

          Děkujeme Terko, jsme ráda, že jsme káply s články do noty. 🙂 Krásné dny. Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)