Krmítko pro ptáčky

Krásný zimní den.  Chcete za oknem poslouchat hašteření ptáčků? Pokud ano, dejte jim něco zobnout a podívaná bude i pro vás. A kam jinam dát něco ptáčkům než do krmítka! Na naše jednoduché krmítko potřebujete jen květináč, provaz, kolíček a ruce.

U nás květináčové krmítko funguje už druhým rokem a ptáčkové se na něj naučili létat. Na zahradě máme ještě další dvě, každé jiné, takže si u nás vybere téměř každý ptáček to vhodné.

Krmítko z terakotového květináče a bavlněného provazu je fajn, že je z přírodních materiálů. Létají do něj pouze malí ptáčci, hrdličky a holubi nemají šanci.  Jeho mínus je, že do něj prší (pokud není v misce malá dírka, tak se tam voda drží), musí se téměř denně doplňovat a při velkém větru se hýbe (podle zavěšení se může rozbít o stěnu či kmen). Ale pohled na ptáčky je návykový, takže ta trocha péče o krmítko vás neodradí. Až krmítko nebude sloužit svému účelu, zase z něj bude květináč.

Nové a staré krmítko. Loni jsem použila bavlněný provázek, po jedné zimě však „zkřehl“ a ušpinil se. Letos jsem sáhla po umělém provaze prodávaném jako prádelní šnůra. Provaz z umělých vláken je tvrdší než bavlněný.

Chtěla jsem vás naučit nějaký jiný uzel, ale nenašla jsem žádný, který by byl pro dva provazy a zároveň se nehýbal při vázání na krmítku. Takže všechny použité uzly jsou „obyčejné“ protažené smyčky.

Co potřebujeme:

  • Terakotový květináč s podmiskou
  • Provaz
  • Kolíček, metr, nůžky, svíčku pro zatavení konců provazu z umělých vláken

Začínáme:

Připravíme si květináč.

Připravíme si provaz. Já potřebuju 4 x 2,5 m a 1 x 80 cm dlouhé provazy.

Konce provazu zatavíme nad svíčkou (pouze u provazu z umělých vláken).

Provazy svážeme v jejich středu. (Všechny, i ten kratší.)

Do otvoru v květináči protáhneme konce krátkého provazu z vnější strany.

Na protaženém provaze uvážeme uzel. Ve vzdálenosti cca 15 cm od konce. Tento uzel drží zavěšený květináč, proto jej zajistíme kolíčkem.

Mezi dno květináče a uzel dáme kolíček. Tím máme jistotu, že i když si uzel „sedne“ tak nám neproklouzne otvorem v květináči.

Nyní už můžeme krmítko zavěsit.

Zavěšení je pro další práci nutností. Já jsem si pomohla otevřenými dvířky v kuchyni, tak mi krmítko hezky visí v prostoru a já mohu vázat uzly kolem dokola.

Nyní budeme pracovat ze čtyřmi páry provazu. Vezmeme jeden pár (dva provazy) a uděláme uzel. Na hraně květináče.

To zopakujeme čtyřikrát dokola.

Nyní vezmeme po jednom provazu ze sousedících uzlů a opět uvážeme uzel. Opakujeme kolem dokola. Snažíme se udržet stejnou výšku uzlů.

Až dojdeme ke spodní hraně květináče.

Na provazech nyní uvážeme jeden společný uzel. Na tento uzel se posadí podmiska. Než jej uvážete, je dobré vyzkoušet, zda miska není moc daleko ani blízko ke květináči. Ptáčci moc místa nepotřebují, ale vy tam budete sypat a manipulovat s podmiskou.

Vložíme misku. A až jako poslední krok dole srovnáme konce provazů.

A je hotovo!

A čím krmit? Nám se nejvíce osvědčila slunečnice černá. Pokud chcete krmit pravidelně celou zimu, koukněte na internet po větším balení. Malé balení v obchodech nejsou ekonomická.

Já nakupuji na proptaky.cz, kde můžete nakoupit krmeni, krmítka, i se dočíst více o ptactvu. Pro naše ptáčky je letos připraveno 15 kg slunečnice a 10 kg krmítkové směsi.

Krásný adventní čas a přeji každému alespoň malou relaxaci v zimní přírodě.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů