Látky od A do Z – tkaniny vs. pleteniny

Pokud znáte úvodní video z našeho YouTube kanálu (kdo nezná je zde) víte, že v jednom jeho úseku je informace, že probereme látky ze všech stran. Toto již nějaký rok děláme podle toho, jaký materiál se nám dostane do ruky, ale teď jsme se rozhodly prozkoumat toto téma trochu více do podrobna a připravit pro vás sérii článků o materiálech všeho druhu.

Dnes začneme základním dělením, se kterým se švadlenka může setkat, a které, hlavně v počátcích šití, přidá nejednu vrásku na čele.

Podíváme se na pojmy tkanina a pletenina.

Řekneme si, jak tyto druhy látek vznikají a jaké z toho plynou rozdílné vlastnosti.

Základem všech druhů látek (neboli textilií) je vlákno. Informace o textilních vláknech by vydaly na samostatný článek, a proto se na původ vláken podíváme příště.

Nyní se spokojíme s informací, že vláken je celá řada, přírodních i umělých, zpracovávají se předením, či zvlákňováním (z umělých surovin) v přízi (nit). Ta se dále může barvit a různě zušlechťovat a všechno toto má na výsledné vlastnosti textilie vliv.

Tkaniny jsou prý vývojově o několik tisíc let starší, tak začneme u nich.

Tkaniny

Tkaniny jsou nejrozšířenějším textilním výrobkem. Vznikají provazováním dvou vzájemně kolmých nití – osnovy a útku.

1. osnova, 2. útek       Zdroj fotografie: Wikipedie

Vyjdeme-li pro názornost z historie a představíme si starý tkalcovský stav, tak osnova jsou nitě vedoucí shora dolů a přes ně se provléká člunek s nití. To jsou ty nitě, co jsou křížem přes osnovu a říká se jim útek.

Tohle je základ všech tkaných látek a různými způsoby provazování (člunek jede pod více nitěmi osnovy, je více člunků atd.) vznikají různé vazby tkaniny a tím různé druhy látek.

Tkaniny svou podstatou vzniku jsou látky nepružné. Pružnost tkaninám lze dodat přidáním elastických vláken při tkaní nebo již při spřádání nití. Pak lze i u tkanin dosáhnout jisté míry pružnosti, ale pružnosti pletenin nedosáhnou.

U tkanin rozlišujeme tři druhy základních vazeb – plátnová, keprová a atlasová. Jejich kombinací pak vznikají další odvozené vazby.

Plátnová vazba

Plátnová vazba je nejjednodušší typ vazby, kdy se útková nit střídá s osnovní nití po jednom, takže vypadá jako šachovnice. V neupraveném stavu je líc a rub takových látek stejný. Obecně se takovým tkaninám říká plátno.

V plátnové vazbě bývají tkány košiloviny, šatovky, oblekovky, podšívkoviny.

Zástupci: plátno, popelín, tvíd, taft, mušelín.

Plátnová vazba

Keprová vazba

U keprové vazby je střídání osnovní a útkové nitě v řádcích posunuto, takže vznikají charakteristické šikmé řádky typické pro tuto vazbu.

Nejznámější a nejrozšířenější tkaninou s keprovou vazbou je denim, ze kterého se šijí džíny. Dále se tato vazba používá na technické tkaniny, látky pro pracovní oděvy, uniformy, ale setkáme se i s košilovinami, šatovkami či podšívkami v keprové vazbě.

Zástupci: denim, tvíd, kašmír, gabardén.

Keprová vazba

Atlasová vazba

U atlasové vazby bývají body protnutí osnovní a útkové nitě rovnoměrně rozesety a navzájem se nedotýkají. Tkaniny s atlasovou vazbou jsou na omak hladké a často lesklé. Látky s atlasovou vazbou nejsou příliš odolné na oděr, často dojde k posunu nití ve vazbě.

Používají se na podšívky, ložní prádlo, slavnostní oděvy.

Zástupci: satén, damašek, brokát, atlas, flauš.

Atlasová vazba

Pleteniny

Pletenina vzniká proplétáním oček jedné nebo více nití v řádcích nebo ve sloupcích. Nejlepší pro pochopení pletenin je představit si klasický pletený svetr. Pokud celou strukturu pleteného svetru a vlnu, ze které je upletený, zmenšíme na tenké nitky, dostaneme pleteninu neboli úplet. Takže jeden takový aha moment pro mnohé, co se v látkách ztrácí je informace, že pletenina = úplet.

Díky tomuto uspořádaní nití v látce jsou pleteniny pružné i bez přidání elastických vláken.

Podle způsobu pletení můžeme pleteniny rozdělit na zátažné a osnovní. Zjednodušeně lze říct, že zátažné pleteniny se pletou po řádcích a osnovní po sloupcích.

Zátažné pleteniny

U zátažných pletenin se očka proplétají po řádcích. Nit se při provazování tedy pohybuje ze strany na stranu. Různé variace proplétání oček dávají vznik mnoha druhům vazeb. Ty můžeme rozdělit do čtyř  základních skupin:

  • Jednolícní – na lícové straně jsou vidět lícní očka a na rubové jsou jen rubní očka.
  • Oboulícní – na obou stranách pleteniny se střídají sloupky z lícních a z rubních oček.
  • Obourubní – při neroztaženém stavu jsou na pletenině vidět jen sloupky z rubních oček a lícní jsou vidět až po roztažení.
  • Interloková – vzniká prostoupením dvou oboulícních úpletů.

Zátažná pletenina    Zdroj fotografie Wikipedie

Osnovní pleteniny

U osnovních pletenin je každé očko v řádku vytvořeno ze samostatné nitě. Očka jedné nitě vznikají nad sebou a nit se tedy při provazování oček pohybuje ve svislém směru. Osnovní pleteniny jsou méně pružné než pleteniny zátažné a nedají se párat.

Podle druhu proplétání oček můžeme osnovní pleteniny rozdělit do dvou základních skupina a to na jednolícní a oboulícní.

 

Mohli bychom tady vyjmenovávat i další mnohá dělení pletenin, ale k větší přehlednosti by to rozhodně nepřispělo. Vrátíme se tedy raději k obecnějším, ale pro nás švadlenky užitečnějším informacím.

Úplet, díky možnosti natažení oček, je pružný. Pruží obvykle více po své šířce. Přidáním elastických vláken se pružnost pleteniny přenáší i do její délky a navíc se zvětšuje stálost pleteniny a schopnost vrátit se do původního tvaru. Proto je vhodné na upnutá trička, legíny a jiné přiléhavé výrobky sáhnout po pletenině s přídavkem elastického vlákna.

Takže si na závěr všechno shrneme.

Tkaniny jsou látky tkané, v základu nejsou pružné a mírné pružnosti lze dosáhnout přidáním elastických vláken. Setkáme se s nimi při šití bytového textilu, polštářů, ubrusů, povlečení, patchwarku apod. a v oděvní tvorbě u košil, kalhot, sak, šatů atd.

Pleteniny jsou látky pletené a přirozeně pružné. Pružnost a stabilitu lze posílit přidáním elastických vláken. Setkáme se s nimi zejména při šití oděvu – trička, legíny, mikiny, tepláky, ale i pohodlné šaty, kalhoty aj.

Věřím, že dnešní článek přispěje k vaší informovanosti o látkách na šití. Napište nám do komentářů, z čeho nejraději šijete?

Bára


Zdroje použité v článku:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Vazby_pletenin
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pletenina
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Textilie
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Tkanina
  • https://www.rucniprace.cz/kategorie/rucni-prace
  • http://www.skolatextilu.cz/elearning/438/textilni-terminologie-zboziznalstvi/tkaniny/Vazby-tkanin.html

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)