Recy věci – zvonkohra z vršků

V dnešním článku jsem vás chtěla nalákat na příjemné zvuky při sezení na terase, ale počasí je bohužel stále deštivé a sluníčko řádně schované. Z příjemného sem tam tlumeného zvuku nárazu vršků, jsem už dvakrát musela vyrazit na terasu a zvonkohru sundat, neboť vítr hrál s vršky neposlouchatelnou symfonii, která byla slyšet až domů.

Při mírném větříku, je ale zvuk zvonkohry příjemný. Jedná se spíše o cvakání než zvonění. Pokud chcete netradiční a neokoukanou dekoraci do jejíž výroby můžete zapojit i mužskou část rodiny. Neváhejte to vyzkoušet.

Zvonkohrou z vršků jsem se inspirovala na internetu. Chtěla jsem původně vytvořit nealko verzi, ale v našem obchodě se Fanta či CocaCola ve skle neprodává. 🙂 Tak jsem zapojila manžela a kupodivu nebyl proti. 🙂 Bohužel nebyl nakloněn velké různorodosti a barevnosti vršků, tak proto převládá jeden béžový design vršků.

Postup je velice jednoduchý – nasbíráte dostatečné množství vršků, uděláte do nich dírky, navléknete a navážete na víčko od velké sklenice.

Plán jednoduchý, jeho naplnění horší. Pro samotné sbírání vršků jsem musela zapojit i část rodiny, abych sbírání podpořila. Na dírky potřebujete kladívko, podložku, špičatý předmět (já jsem použila vrut) a trpělivost. Dírky si dělejte dost velké, abyste snadno provlékli provázek, ideálně provázek s jehlou. Pro navlečení jsem použila pevný, ale tenký provázek. Horní část zvonkohry tvoří víčko od velké sklenice. Ve víčku jsou opět dírky, do kterých jsou navázaní hadi z vršků.

Já jsem si všechny dírky udělala malé, poté jsem je zvětšovala a řádně jsem se i při navlékání pořezala o hrany vršků, takže opatrně! Horní víčko můžete nahradit plechovkou, kovovým pařníkem, tupým struhadlem, prostě tím, co se vám bude líbit a budete mít po ruce.

Co potřebujeme:

  • vršky
  • tenký, ale pevný provázek
  • víčko od velké sklenice (plechovka, pařník, struhadlo)
  • kladívko, podložku, vrut (hřebík, šídlo – na dělání otvorů do vršků)

Začínáme:

Do boků vršků uděláme dostatečně velké dírky. Do jednoho vršku dvě dírky, umístěné proti sobě.

Do víčka také uděláme díry pro navázání navlečených vršků. Počet dírek podle počtu vytvořených hadů. Rozmístění si vyznačte tužkou.

Navlečeme hady z vršků.

Hady navážeme na víčko. A současně vytvoříme možnost pro zavěšení. Zde přesný návod nemám. U dírek při kraji jsem je obtočila o okraj, středového hada jsem jistila očkem z konzervy. Poté jsem konce svázala nad víčkem.

Zavěsíme a je hotovo. Co říkáte na zvonkohru z vršků? Líbí, nelíbí? Těšíme se na komentáře.

Díky že tvoříte s námi a přeji všem slunné dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Věra Kyselová napsal:

    Výborný nápad a použitelný i na plašení vtactva nebo hrabošů.👍

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)