Recy věci – plechovky

Prázdné plechovky jsou skvělé na další tvoření či hraní. Prostě ideální recy materiál. Nevěděla jsem, jak dnešní článek začít, tak jsem koukla na net. Informace, že plechovka je z plechu je zřejmá, ale víte že patent na konzervaci potravin v plechovkách je z roku 1812! Proces konzervace i výroba a uzavírání plechovek si prošel svým vývojem. Na začátku byl problém s olovem, který způsobuje otravu, ale vše se vychytalo a plechovky jsou tu s námi i dnes. Nás dnes budou zajímat klasické plechovky, ne plechovky nápojové.

Když jsem byla dítě, byla jsem uchvácena otevíráním plechovek, protože mi to nešlo. Když sem otevřela svou první plechovku pomocí klasického otvíráku (ten, jak se „zapíchne“ do plechu a pohybem ho vedete po hraně plechovky), připadala jsem si jako velká holka. Dnes už máme otvíráky s kličkou, na baterie, ale nejčastěji koupíte plechovku, která má očko na otvírání a žádný otvírák nepotřebujete. Toto otevírání je od malých po velké plechovky.

Pozor! po „sloupnutí“ víčka, je však po obvodu ostrá hrana. Tu je dobré odstranit! Já používám kleště (kombinačky) a hranu přimáčknu ke stěně plechovky.

Třeba se v letní prázdninové době ve vašem nákupu objeví potraviny v plechovce, tak se u nás inspirujte, co s prázdným obalem.

Pokud tvořit nechcete nebo máte hodně plechovek, tak ty se třídí do šedých popelnic nebo podle označení na samotné popelnici k plastům do žluté.  

zdroj: https://www.respono.cz/

U nás je plechovek dost, nejvíce od krmení pro kočky, ale najdou se i od rybiček, tuňáka, fazolí, cizrny, ananasu… Plechovky používáme umyté a bez papírového reklamního přebalu. Pro dokonalé odstranění lepidla musíme odmočit a lepidlo „oddrolit“. Ale jde to ztuha, takže dělejte pouze tam, kde to bude vidět. Pozor na okraj, jak jsem psala výše. Barvu používám balakryl, ideálně dvě vrstvy.

Obal na květinu

Můžeme vložit květináček nebo zasadit přímo. Pokud budeme používat venku je vhodné doplnit o odtokové otvory.

Jehelníček

Plechovka od tuňáka průměru cca 5 cm. Zde jsem nechala ostrý kraj, aby se lépe vmáčkla výplň.

Potřebujeme: plechovku, vatu (vatelín, PES rouno), obdélník látky, gumičku

Látku nechte klidně jako čtverec, rohy se budou lépe gumičkovat.

Takto připravený „balíček“ vložíte do plechovky. Původně jsem chtěla výplň vlepit tavnou pistolí dovnitř plechovky, ale výplň drží i bez lepení.

Zvonkohra.

Potřebujeme: tři různě velké plechovky, venkovní barvy (balakryl), jedno víčko s očkem od plechovky, provázek, kleště, hřebík – na otvor do plechovky.

Plechovky natřeme barvou.

Do dna uděláme dírku, tak velkou, abychom protáhli provázek.

Připravené plechovky.

Vršek plechovky pomocí kleští složíme do obdélníčku. K zavěšení využijeme oko otvírání. Vytvoříme „srdce“ zvonkohry. (Název srdce jsem si půjčila od zvonu. Je tak nazývána část, která se hýbe a naráží do boků – těla zvonu.)

Srdce zavěsíme na provázek. Zavěsíme jej do nejmenší plechovky. Srdce je zapuštěné. Na provázku uděláme uzlík, dostatečně veliký, aby držel plechovku.

Připravíme druhou (prostřední) plechovku. Opět okraj modré plechovky překrývá bílou plechovku. Na provázku uděláme uzlík.

A třetí plechovka. A je hotovo.

Příborník.

Potřebujeme: šest plechovek, kousek dřeva (prkna), barvu na plechovky (balakryl), barvu či olej na dřevo, šest vrutů na plechovky, zbytek kůže na ucho, čtyři delší vruty na přichycení ucha. S příborníkem mi pomáhal muž, bylo potřeba uříznout prkno, předvrtat plechovky a použít aku šroubovák a další ruce.

Plechovky natřeme.

Podle počtu plechovek, uřízneme prkno. Já našla staré v kůlně a ještě jsem ho natřela olejem na dřevo.

Podle počtu plechovek si zvolíme velikost prkna.

Plechovky jsme předvrtali. Ke dřevu je dávám stranou, kde bylo lepidlo, na plechovkách mám zbytky lepidla, tak ať to není vidět.

Na šroubování jsme použili aku šroubovák.

Ucho je zbytek pruhu kůže. Je o ca 4 cm delší než prkno. Z každé strany jsou zahnuté 2 cm do rubu.

Takto bude kožená úchytka na prkně.

Přišroubujeme plechovky a ucho a je hotovo.

Líbí se Vám naše plechové terasové dekorace a praktický jehelníček? Těšíme se na Vaše nápady a inspiraci.

Krásné pohodové dny na terase či zahrádce a i dále se inspirujte s námi.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Beáta napsal:

    Hezká inspirace, děkuji 🙂
    Mám jeden postřeh a radu – pokud je na plechovce očko na otevírání, tak ostrý okraj, který po otevření zbude jde krásně „odříznout“ točivým otvírákem na konzervy, tedy pokud ho doma máte 🙂

    • Dáša (mamas) napsal:

      Děkujeme za skvělou radu. Já osobně vyzkouším. Nyní na ostrý kraj používám kleště. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů