Papírová hvězda

Krásný den, adventní doba se přehoupla do druhé poloviny a my Vám dnes přinášíme návod na výrobu papírové hvězdy. Papírová hvězda je vyrobena z papírových sáčků. Na internetu jsem viděla krásné hvězdy – bílé, hnědé „přírodní“ i barevné. Hledala jsem postup a základní surovinu a on to papírový sáček. Na jednu hvězdu je potřeba minimálně osm sáčků.

Né každý má doma papírové sáčky, ani já ne. Ale chtěla jsem hvězdu vyzkoušet. A jak tak stojím v kuchyni, vidím sáček mouky. No skvělé, prohledala jsem papírový odpad a našla sáčky od mouky a cukru. Srovnala, rukou vyhladila a vyzkoušela první verzi. Sáčky od cukru jsou trochu užší než mouky, ale nevadí. Dokonce jsem našla deset sáčků. Pokud použijete více sáčků je hvězda „bohatší“, pokud by jste jich použili méně, nemusí po rozevření hvězda vytvořit kruh.

Zkušební hvězda se vytvořila, byla barevná a po rozevření se z ní sypala mouka :o).

K výrobě hvězdy potřebujeme jen sáčky, lepidlo a nůžky. Výrobu zvládnou i děti a je pouze na vaší fantazii, jakou podobu dáte hvězdě. Ale já stále nemám doma koupené nové sáčky, ale máme adventní kalendář. Letošní rok nám připravila babička a překvapení ukryla do přírodních pytlíčků. Pytlíčky jsou sešité sešívačkou a mají díru na pověšení. Otevíráme opatrně, ale i tak jsou některé pytlíčky „otrhané“. Pro naší recy hvězdu jsou ale výborné. Než sáčky dáme do papírového odpadu, ještě je použijeme.

Co potřebujeme:

  • na jednu hvězdu minimálně 8 sáčků
  • nůžky, (tvarové děrovačky, ale nejsou nutné)
  • lepidlo
  • na zavěšení provázek

Začínáme:

Princip výroby hvězdy spočívá ve slepení sáčků a následně jejích rozevření. Vzhled hvězdě dává zastřižení okraje. První hvězdu „z mouky“ jsem vyráběla tak, že jsem nejprve slepila sáčky a až slepené stříhala tvar. Ale zde již bylo mnoho vrstev a těžko se mi papír stříhal. Proto v postupu níže, nejprve střihnu tvar okraje všech sáčků a poté je slepím.   

Připravíme si osm sáčků.

Já jsem do stran udělala raznicí hvězdičky, ale můžete nahradit třeba nástřihem do tvaru V.

Poté jsem střihla špičku. Stříháme na straně vstupu do sáčku. Tvar je na vaší fantazii. Do obloučku, více špiček…

Do stejného tvaru jsem upravila osm sáčků. Sáčky si srovnáme složeným dnem na jednu stranu a připravíme lepidlo.

Vezmeme sáček položíme na podložku dnem dolu a naneseme lepidlo. Lepidlo nanášíme na spodní okraj ke dnu a na prostředek sáčku. Na fotce naznačeno červenou barvou.

Přiložíme druhý sáček. Dno druhého sáčku leží na prvním sáčku. Vyrovnáme a uhladíme v místě lepidla.

Pohled z boku na dva slepené sáčky.

Tímto postupem slepíme všechny sáčky. Necháme zaschnout lepidlo.

Rozevřeme a máme hvězdu.

Pokud hvězdu nechcete uchovávat ve složeném stavu, můžete slepit i stěny, které rozevíráte. Pokud se vám hvězda jako dekorace líbí a chcete si ji po čase schovat a uchovat můžete na spojení použít kancelářskou sponku. Strany, které se dotýkají při rozevření hvězdy jsem nařízla a spojila kancelářskou sponkou.

Uděláme dírku pro zavěšení a je hotovo!

A protože rádi recyklujeme, máme pro vás ještě jeden nápad. Naše pytlíčky s adventním překvapením mají nálepku s číslem. A tato nálepka jde lehce sundat a ještě lepí, tak jsem z ní vyrobila číselné magnetky. Využila jsem magnetky, které bývají pod víčky jogurtů. Jedná se o magnetickou fólii, která se dá stříhat nůžkami. Takže jen nalepíte a vystřihnete.

A máme recy magnetky na procvičení čísel.

Takto si můžete vytvořit magnetky podle svých přání. Magnetická fólie je výrobek, který koupíte v přířezech i metráži o různé tloušťce.

Líbí se vám papírová hvězda? A zkusíte krásnou hvězdu vytvořit ještě letos? Napište nám do komentářů.

Krásný předvánoční čas a užívejte pohody.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů