Látky od A do Z – plsť

Krásný den, po kratší přestávce máme dnes pro vás připravený „vzdělávací“ článek z okruhu druhů textilií. V tomto článku se podíváme na plsť, filc a netkanou textilii. Proč na všechny tři? Protože toho mají mnoho společného. Označení filc je pouze používaný německý název pro plsť – der Filz. A netkaná textilie má stejný technologickým postup výroby, jen používá jiné vstupní suroviny.

Obecná definice plsti je, že plsť je plošná textilie se vzájemně propojených vláken. Nevíte co si pod plstí představit? Vzpomeňte na klobouky či myslivecký kabát hubertus. Dnes je plsť více řazena mezi technické a dekorační textilie. V oděvnictví se používá na doplňky a pomocné funkce, třeba výztuhu límců.

Plsť

Plsť je pevná, tuhá textilie. Pevnost a tuhost je závislá na její tloušťce. Nemačká se, netřepí, dobře drží tvar, není splývavá, nesaje vodu. Dá se dobře stříhat i řezat.   Plsť se vyrábí z vláken rouna. Existují také technologie, které umí zplstit povrch tkanin a pletenin.

Pro výrobu plsti a netkané textilie je základní surovinou vlákenné rouno.  Plsť má obsahovat rouno živočišné (většinou ovčí), dnes je většinou ve směsi s rounem umělým. Technická textile je ze 100 % tvořena vláknem umělým (polyesterovým, polypropylenovým či viskózou). Mají však stejný postup výroby.

Netkaná textilie hobby balení

Vlákna rouna se musí prolnout, provázat, dá se říci, že pevně zacuchat. Tohoto výsledku se dá docílit valchováním a vpichováním. Oba tyto výrobní postupy mají svoje specifika a celé výrobní linky. Na začátku vstupuje nadýchané objemné rouno, na konci máme zhutněný tvarový výrobek nebo pás textilie určitých vlastností.

Rouno

Samostatnou kapitolu u plstí i netkaných textilií tvoří jejich technické použití. Už samotnou výrobou vznikají specifické plstě určené pro hudební průmysl, obuvnictví, sedláře či stavební odvětví. Netkané textilie známe jako geotextilie (drenáž, ochrana, zpevnění), izolační či filtrační textilie a produkty.

Nás však zajímá využití dekorační a použití plsti na hobby tvoření. Plsť můžete koupit v metráži či v přířezech a hobby balení. Vyrábí se v mnoha barvách. Barevnost je v celém objemu, protože na vstupu je barevné rouno. Je odolná, pevná, vydrží. Dobře se stříhá, řeže, šije i lepí. Netřepí se, není potřeba podšívat, obšívat. Drží tvar. Je možno na ni psát, malovat třeba permanentními fixy. Nedoporučuje se prát. Stejné užití má i netkaná textilie. Plsť, protože obsahuje vlnu, je dražší než netkaná textilie. U netkané textilie je možnost výrobek opatrně vyprat, ale vždy záleží na povaze výrobku.

Plsť přířez z hobby balení

Pro tvoření seženete také mnoho tvarových výseků.

Plsť tvarové výseky

Ještě se vrátíme k výrobě plsti. Způsob výroby plsti je velice starý. V Alpách prý byla tato výroba známa už na začátku našeho letopočtu. Na výrobu se používala dostupná srst zvířat. Ovčí rouno se začalo používat až ve 20. století a rozvoj výroby přinesly až plstící stroje.  Plsť vzniká přímo z rouna. Zde není proces výroby nitě, která se dále spřádá a tká. U plsti vezmeme rouno a z něj „přímo“ vyrobíme plsť a to:

Valchováním, které označujeme jako plstění za mokra.  Na rouno působí teplo, pára, tlak, hnětení, tlučení. Tato metoda se používá na výrobu plsti nebo zplstění povrchu. Na již hotovu tkaninu, která je vyrobena z živočišného rouna působí specifické podmínku. Takto vznikají látky označené třeba loden, hubertus. Dříve používané na stejnokroje a uniformy. Na povrchu odolné, ale poddajné pro nošení. Valchováním se dnes také upravuje povrch příze, která se dále zpracovává. Technologie valchování se používá na výrobu kloboukových štum (základních tvarů klobouků).

Vpichováním, které označujeme jako plstění za sucha. Na rouno mechanicky působí plstící jehly, které zachytí určitá vlákna a ty směrově orientují proti ostatním vláknům, a tak je vzájemně provazují. Jehla musí projít celou tloušťkou rouna a následně se vrací zpět nad rouno.  Plstící jehla má speciální konstrukci. Na těle jehly se zachycují některá vlákna při vstupu do rouna. Při průchodu rounem se vlákna provazují s jinými vlákny. Při výstupu jehly z rouna se vlákna uvolní a zůstávají v provázané poloze.  

Jehla na ruční plstění

Zde jsem uvedla základní stručný popis, jak vzniká plsť. Možná jste si doma také nechtěně vyrobili plstěný výrobek, pokud jste nešetrně v pračce vyprali něco vlněného. Z hebkého, měkkého nadýchaného svetříku jste vytvořili smrsknutou, tuhou, chlupatou věc. Nebylo to přesně plstění za mokra, ale něco podobného. Plstění si můžete užít a vyzkoušet i doma. Na internetu najdete doporučení nebo i postupy na hotové výrobky. Vždy k tomu budete potřebovat rouno. Pokud použijete vodu, mýdlo, dlaně – uválíte si třením plstěnou kuličku za mokra. Pokud si ještě pořídíte plstící jehlu a podložku, můžete si vyrobit kuličku plstěnou za sucha a pak ji proměnit v podobné náušnice nebo jiný doplněk.  

Máte chuť z plstě tvořit? Koukněte na naše články a návody na „šité jídlo“. Tam barevnost plstě a netkaných textilií využijete v celé jejich kráse. Mamas hamburgeršitý jídelníček.

V našich návodech na šité jídlo se často dočtete, že můžete použít i flís (fleece). Je tedy filc a flís to stejné? Není a v čem se liší? Dočtete se dále. Abychom to však měli kompletní, přidáme si ještě jeden pojem – flauš. Filc – flís (fleece) – flauš.

Filc – plošná textilie se vzájemně propojených vláken. (Ve výrobě filcu odpadá zpracování vlákna na přízi.) Dnes hlavně průmyslové využití – plstěním se vyrábí metráž nebo přímo požadovaný tvar. Materiál je často směs vlny a umělých vláken. Textilie je tuhá, hutná.

Flís (fleece) – je pletenina na obou stranách počesaná (s chloupkem). Je mírně pružný. Z vlákna tedy vzniká pletenina. Všichni známe mikiny a lehké bundy. Materiál 100% umělá vlákna. Flís je skvělý izolant (chloupky na povrchu zadržují teplo), nenasákavý, lehký, poddajný, netřepí se, má mnoho barevných provedení a dnes i úprav povrchu. Jeho nevýhodou je žmolkovatost povrchu. Záleží však na kvalitě vyrobené pleteniny. (S jeho výrobou začala firma Malden Mills (USA) v roce 1979, pod značkou Polartec®.)

Flauš – je tkanina z mykané vlny (zjednodušeně je mykaná vlna – roztřepená vlna). Z vlákna tedy vzniká tkanina. Povrch této tkaniny se upravuje valchováním. Známé jsou flaušové pláště. Materiál tvoří směs vlny a umělých vláken. Není pružný, hřeje, povrch má zhutnělý (mírně podobný filcu).

Jedná se tedy o tři textilie s různým postupem výroby.

Použité zdroje: https://cs.wikipedia.org/ , fleece – http://www.outdoorguide.cz/fleece-46.html

Dozvěděli jste se vše potřebné a možná i něco nového o plsti? Těšíme se na komentáře a vaše postřehy.

Hezké dny

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)