Peněženka na zip

Návod na peněženku je stálicí v naší nabídce šicích projektů a nyní přišel čas na jeho revizi. Nebojte, postup zůstal stejný, jen jsme doplnily informace o materiálu a upravily rozložení textu a fotek. Fotonávod najdete v našem obchůdku nebo pod červeným tlačítkem níže.

Peněženku, která je v postupu nafocena jsem dostala před mnoha lety jako dárek od Barči. Vždy jsem toto provedení peněženky chtěla, ale nikdy jsem si jí nepořídila. Většinou jsem pod stromečkem našla peněženky typu, kde jsou bankovky přeložené a z boku je kapsa na mince. Tato byla moje první, kde jsou bankovky rozložené a je tam spousta kapsiček na kartičky. Byla jsem nadšená a s užíváním naprosto spokojená. Všem mohu takový tvar jen doporučit.

Minulost, součastnot a dárek

Musím přidat jednu úsměvnou příhodu z nákupu v galanterii. Stojím u pokladny a chci platit, vyndám peněženku a tu mi jí prodavačka vezme z ruky a začne ji obdivně otáčet a prohlížet. Nejprve ve mně hrklo, ale její nadšený zájem byl pouze o provedení a materiál a ne o její obsah. 🙂

Moje peněženka jde se mnou téměř vždy, když jdu já „někam“. Mám v ní vše (i spoustu naprosto nedůležitých věcí) i doklady, takže vždy se hledá peněženka, mobil a klíče. Téměř každý den ji mám v ruce. Nejvíce je tedy namáhána z vnější strany a poté zip při otevírání.

Peněženka mi skvěle sloužila asi 4 roky. Nic však netrvá věčně. Nejprve odpadl jezdec zipu což jsem vyřešila přívěškem a pak se poškodil samotný zip, někdy se zoubky spojily jindy ne.

Vnějšek peněženky se ohmatal, zašpinil a odřely se rohy. To však nastane u všech peněženek.

Porovnejte vzhled látky vnějšku a vnitřní kapsičky.

Uvnitř je nejvíce „špíny“ v kapsičce na mince.

Peněženku jsem nikdy neprala. Ani v pračce ani v ruce. Po naříkání, že se mi původní rozpadá mi Barča ušila novou :o). Krásnou modrou a ta slouží už také několikátý rok a jak vidíte, je to na ní vidět.

Vždy jsem měla chuť peněženku ušít, návod jsem měla načtený, ale těch rozměrů a to žehlení…. no to není nic pro mě. Ale byla nutná revize návodu, tak šup na to. V popisu návodu najdete, že je určený pro pokročilé. Zde se nejedná ani tak o složité šití, jako o sled pracovních operací a přesnost všech úkonu. Pokud už na začátku „neudržíte“ přesné rozměry, je na koci těžké vše zavřít do vnějšího pouzdra peněženky.

Důležitá je také látka. V projektu jsou použity dvě látky, hlavní a vedlejší. Hlavní je použita na vnější a viditelné plochy, vedlejší na vnitřní potah a harmoniky. Ale tvořivosti se meze nekladou. Tvar a tuhost dává peněžence decovil. Pevná nažehlovací výztuha podobná kartonu, která je na vnějším tvaru peněženky a v konstrukci kapsičky na drobné. Ostatní části jsou zpevněny tenkým vlizelínem.

Je vhodné používat spíše tenčí látky. Jednak jsou vyztužené a všude jsou dvojitě. Také se na nich lépe zažehluje ostrý sklad.     

Vzor je vhodnější drobný, aby byl na peněžence hezky celý. Barevnost spíše tmavá, šedá, která schová případné nečistoty. Nitě volte vždy co nejvíce sladěné k látce, aby se schovaly nepřesnosti. Já jsem byla s tou bílou nití odvážná.

Používáním se peněženka také vytvaruje, napsla bych, že povolí a vejde se do ní hodně věcí.

Když jsem došila, dcera se mě zeptala, zda si ji může nechat. Byla jsem ráda, že má majitele. A pak přichází nápad, jak to bude skvělé, napsat vám o peněžence, protože bude Mezinárodní den žen a můžete tak potěšit dárkem sebe, maminku či kamarádku.

Ale pak si říkám, používá se dnes ještě peněženka? Já jsem „stará konzerva“, která má v peněžence i hotovost, platí sice platební kartou, ale tou opravdovou plastovou, a pokud už se v nějakém obchodu zaregistruje, používá opět plastovou kartičku na „bodíky“. A to nemluvě o kartičkách pojišťoven (moje a dětí), průkazek, dokladů, mám tam i rezervní jízdenky na MHD a poštovní známku…… A můj muž má na všechno jen mobil. Jen čeká na digitální občanku, řidičák a techničák. To má pro potřebu v autě, ale jinak mu přese stačí mobil, tak na co peněženka.

A jak jste na tom vy? Peněženka nebo technika? Těšíme se na komentáře. Z komentářů vložených do konce února vylosujeme tři, kterým zašleme mamas fotonávod na peněženku se zipem.

Aktualizace – fotonávod za komentář získává Emílie, Jana a Vendula. Děkujeme za komentáře.

Krásné dny. Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Já jsem taky pro peněženku. Taky v ní nosím všechno možné i nemožné… 😀
    Jednou u kadeřnice při placení jsem se lekla, že jsem nechala peněženku doma. Kadeřnice mi řekla, že to nevadí, že už bere i karty… A když jsem jí řekla, že to je sice hezké, ale k ničemu mi to není, když nemám tu peněženku, tak na mne koukala jak na Marťana, že mám karty v peněžence. Když jsem opáčila, že tam mám ne jen karty, ale i OP, ŘP, kartu pojištěnce a další, bylo vidět, jak ráda by si zaklepala na čelo… 😀 (peněženku jsem tenkrát nakonec našla, uf!)
    Jinak na tuto peněženku zatím střih nemám, ale chystám se na ni už dlouho. No, když jsem si teď přečetla, že je potřeba 100% přesnost, tak to ještě asi odložím… 😀

    • Dáša (mamas) napsal:

      Doplnění k té přesnosti. Bylo období, kdy se na peněženku množily dotazy a zprávy, že to „nejde ušít“, tak jsme se koukly na postup a hledaly. A opravu, ono je to jen o pozornosti. Postačí jeden díl otočit, tu ujet o pár milimetrů. Také je zde práce s „tvrdou“ výztuhou a všívání zipu. Ale kdo si chce peněženku ušít, tak to zvládne. A pokud se řádně naplní – vycpe, tak se nedokonalosti ztratí. Dáša

  2. Vendula napsal:

    Dobrý den, peněženku máte krásnou. Návod na ní mám od Vás již delší dobu, ale ještě bohužel nenastal ten správný čas se do ní pustit. (Stará kožená stále slouží.) Ale jednou to určitě bude, protože jsem také „peněženková“ a nosím v ní všechno. Chtěla bych se zeptat, jestli je velký rozdíl ve staré a nové verzi peněženky? Děkuji za odpověď i Vaše báječné nápady, návody a střihy. 🙂

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý večer, Vendy, rozdíl v nové a staré verzi peněženky není žádný. Jen jsme návod projely, přidaly polohové plány, předělaly formátování, aby byl návod přehlednější, ale jinak je peněženka stejná. Jestli už návod máte, tak si novou verzi návodu můžete znovu stáhnout z původního odkazu v mailu. 😉 Kdyby nebyl k mání, napište, pošleme. 🙂 Bára

      • Vendula napsal:

        Hezký den Báro, děkuji za odpověď. Odkaz v emailu jsem našla. Až mě to samotnou překvapilo, protože je z července 2016. A už mám staženu novou verzi. 🙂

  3. emílie napsal:

    Já jsem pro peněženku, ale doklady do ní nedávám. To kdyby nějaká nenechavá ruka vzala peněženku, zůstanou mi doklady. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)