Jóga taška

Krásný den, dnes si uvařte kávu a přečtěte příběh o „jedné“ nové mamas tašce. Měl to být šicí projekt s jasným zadáním a výsledkem. Jaká ale byla jeho cesta? Nelehká. 🙂

Má duše zatoužila po tašce, která nebude čistě sportovní, ale bude:

  • dostatečně veliká, aby se do ní vešlo vše na hodinu cvičení + hygienické potřeby
  • má mít oddělenou sekci na boty nebo vlhké věci
  • minimálně jednu kapsu na láhev s pitím
  • má mít „něco“ na uchycení cvičící podložky
  • má být městského vzhledu, posloužit i jako taška na pracovní věci
  • nositelná přes rameno, v ruce i jako batoh
  • snadná na ušití
  • s minimální spotřebou materiálu

Abych ještě upřesnila co si moje duše představuje pod označením vše na hodinu cvičení. Bazén – plavky, velký ručník, ručník na vlasy, hygienické potřeby, pantofle, fén nebo kulma, základní kosmetika v malé taštičce. Hodina aerobiku – triko, kalhoty, spodní prádlo, ponožky, boty, malý ručník na cvičení, ručník na utření, hygiena, podložka, vyfouklý overball, základní kosmetika. Jóga –  triko, kalhoty, mikina, spodní prádlo, podložka, popruh, dvě kostky, ručník, hygiena ……

To je věcí, co!  Ono pokud jen změříte tenisky velikosti 40, tak to žádná malá elegantní taštička nepojme…. No, svůj první optimistický návrh se všívanými zipy a vnitřními kapsami jsem vyfotila a poslala Barče. Tak jsme to trochu učesaly, ale pořád jsem přemýšlela, jak to jednoduše ušít.

První verze, která byla sice dostatečně velká, ale neforemná. Taška se deformovala i při nošení polštářů.

Kapsa na boty byla ve spodní části, ale boty se tam nevešly. Leda dětské tak do velikosti 35 a vak této kapsy dělal uvnitř tašky neplechu.  

Podložka jo, super, nošení přes rameno i batoh. Vnitřní kapsa. Vnější kapsa na zip super, ale stahuje ty poruhy. Ucha do ruky už tam nevšiju…Bylo jasné, že rozměr musí být menší a musím slevit z požadavků.

Varianta dvě. Menší rozměr materiál kočárkovina, výztuha ronovix.

Ale té oddělené kapsy na zip z venku se nevzdám (ale vzdáš holka, jen ještě nevíš :o). Ale kam tu kapsu umístit. Ha, do středu zadního dílu. Váček mezi vnější látkou a podšívkou. Nevypadá efektně?

Vypadá, ale je na nic. Leda tak na mobil nebo tablet, ale pozor, musíte jí pořádně zavřít.

Do horního okraje všívám po celém obvodu zip mezi vnější látku a podšívku. Snadno se to píše, hůře se to dělá.

Verze tři. Přichází krize, chce to jiný pohled. Co se zaměřit na městský styl. Nebudou nabírané kapsy, nebude se nosit jako batoh. Bude mít ale ucho na nošení v ruce a uvnitř kapsu na notebook. Vnější malá kapsa s vodorovným zipem zůstává.  Zkouším nový materiál trochu pružný silnější polyester ze starých zásob. Zip všitý mezi klopy. Vzniká krabice.

Začíná období, kdy nemám nápad, materiál, výztuhu, zipy a má duše už ani potřebu mít dokonalou sportovně nesportovní tašku na všechno. Posílám Barče fotky a ta se ptá, zda se chystám na trh prodávat tašky. Háček už asi žádnou další tašku neunese. Odjíždíme já, děti a tašky na víkend za Barčou. Vracím se vybavena materiálem i duševní vzpruhou.

Trochu na mě padne obava, že zbytek této hezké kočárkoviny padne na další nepoužitelnou tašku, ale vzniká naštěstí poslední vylazená verze. Bude to taška na jógu, kam se nosí pouze oblečení, pití, hygiena a podložka. Ostatní vybavení je k zapůjčení na místě. Taška je také tak veliká, že se do ní vejde počítač, sešit velikosti A4. Z obou bočních stran je nabíraná kapsa na pití. Z přední a zadní strany jsou průběžné popruhy, které přechází do ucha.

Uvnitř je jedna boční kapsa. Taška je tvořena vnější vrstvou a vnitřní vyztuženou podšívkou, která dává tašce tvar.

Popruhy jsou pouze na nošení přes rameno nebo jako batoh. Popruhy nejsou nastavitelné. Aby popruhy neprokluzovaly, jsou jištěny kovovými druky, které zlepšují vzhled. Pokud je taška plná a potřebujete vsunout podložku, druky se rozepnou, zkrátí se ucho, ale zvětší se otvor pro podložku. Pod popruhem se také dobře nosí mikina či bunda. Zavírání tašky je na zip, který je všitý mezi klopy.       

No není krásná? Tak akorát? Bez velké kapsy na zip. I zvolený materiál udělá se vzhledem kouzlo.

Chcete si také takovou ušít a jít rovnou do finální verze bez pokusů a omylů? 🙂 Návod najdete v našem obchůdku nebo pod červeným tlačítkem níže.

Postup jsem fotila u každé šité verze, co kdyby to byla ta pravá cesta :o). Takže pokud by byl zájem o více městskou verzi napište do komentářů.

Kočárkovina na tuto finální verzi je z obchůdku gabinka.cz.

Krásné dny a užívejte si přírodu i civčení.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)