Dívčí podprsenka – návod a střih zdarma

Jako většina našich projektů i tento vznikl z náhlé potřeby nebo chuti zkusit něco nového. Některé projekty drhnou, ale u tohoto šla realizace kupodivu docela hladce. Největší zádrhel nastal až při psaní článku pro vás, ale o tom vám řeknu až na konci.

Vše začalo tím, že dcera našla moje pravěké sportovní bolerko a zabavila si ho pro sebe. To je u náctiletých dětí celkem běžná věc, ale proč si zabavila zrovna tuhle podprsenku? Protože měla, na rozdíl od těch co má ve své skříni, dvojitý přední díl. Je tedy v přední části pevnější, což ji vyhovovalo.

V obchodech jsme na podobný top nenarazily. Viděly jsme jen dívčí jednovrstvé nebo pak už dámské s vycpávkami, které jsme nechtěly. Takže přišlo na řadu šití. A ideálně takový postup, aby byl výsledek pěkný, ale postup byl rychlý a jednoduchý na ušití. Topík si můžete ušít i BEZ overlocku a i tak budou všechny švy jako od profika.

Topík je šitý tak, že spodní lem a horní hrana je obšitá lemovací gumičkou a přední výstřih, průramky a boční švy jsou jen sešité, takže švy jsou pěkně schované mezi předními díly.

Pokud byste chtěly podprsenku pevnější, lze do švu výstřihu a průramků při sešívání všít lastin/silikonovou pruženku a tím švy zpevnit.

Ramínka jsou z lemovací gumičky. Tu lze všít naširoko nebo složit na půl, prošít a všit v její užší verzi. Nebo samozřejmě použít na ramínka i nějakou ozdobnou pruženku, to už záleží na vašich preferencích.

Co budeme potřebovat

  • Pružný úplet. Ať už bavlněný s příměsí elastenu nebo nějaký funkční, polyesterový apod. Při šíři 140 cm si vystačíte s 20 cm.
  • Lemovací pruženku. Spotřeba cca 2 m.
  • Střih – ten si můžete stáhnout tady >>

Střih – je nachystaný pro velikosti 146 až 176, ale berte údaje o velikostech prosím s rezervou. Ve střihu je tabulka s doporučenými velikostmi pro daný obvod hrudi pod prsy. U větších velikosti je podprsenka více natěsno u menších velikostí je volnější.

Jak už jsem psala výše, šít můžete na klasickém rovnostehu, všechny švy budou schované uvnitř. Jen je potřeba na šití použít pružné stehy. Ten vyberte dle možností vašeho stroje nebo sáhněte po drobném cikcak stehu. Samozřejmě můžete k šití využít i overlock, pokud jej máte.

Jak na to:

Přední díl si střihneme dvakrát. Chceme přeci top s dvojitým předním dílem. Pokud šijete ze vzorovaných látek, můžete pro vnitřní stranu zvolit i jiný materiál. Zadní díl nám stačí jednou. Oba díly stříháme na přeložku, tedy hrana dílu leží na složené hraně látky.

Švové přídavky v šíři 5 mm jsou ve střihu již zahrnuty.

Začneme tím, že si olemujeme lemovací pruženkou horní hranu zadního dílu. Pokud už šijete několikátý top a máte odměřenu správnou délku ramínek, můžete pod gumičku ramínka rovnou přišít. Vhodná poloha ramínek je vyznačena ve střihu.

Lemovací gumičku přiložíme k hraně a pružným stehem přišijeme. Já šiju cikcak stehem délky cca 3 mm a šířky taky cca 3 mm. Je fajn si gumičku ohnout, vložit do stroje, ušít pár stehů a pak si do ní vložit hranu dílu. Gumičku jemně natahujeme. Asi tak na 10 cm délky natáhnu o 2 cm.

Já pro velikost 164 používám délku ramínek 30 cm.

Pokud délku ramínek nechcete odhadovat, přišijte lem bez ramínek a ramínka došijete později až po vyzkoušení topu.

Takto budeme mít našitý lem zadního dílu. Přesahy gumičky odstřihneme.

Nyní si díly sestavíme. Na podložku položíme lícem nahoru přední díl. Ten, který chceme, aby byl na vnější straně. Na něj, lícem dolů umístíme zadní díl. Srovnáme spodní hrany. Zadní díl je o 8 mm nižší, než přední, což je v pořádku.

K přednímu dílu srovnáme ramínka. Pokud je již máme našité na zadním díle, dejte pozor, ať si je nepřetočíte. Pokud přišité ještě nejsou, prostě je umístěte na přední díl a přichyťte. Délka 35 cm by měla stačit na všechny velikosti. Pak je dle potřeby zkrátíte.

Ramínka umístíme tak, aby byla jejich hrana 5 mm od průramku. Jde o to, že průramky za chvíli sešijeme a nechceme, aby se nám ramínka do průramku přichytily.

To celé přiklopíme druhým předním dílem. Sešpendlíme si boční švy, švy průramků i výstřihu.

Díly můžeme sešít v jednom sledu, ale pokud si netroufáte, můžete šití rozfázovat, ať vše pěkně sedí jak má.

Takže začneme bočními švy. Tam si jen hlídáme, ať nám neujede z hrany zadní díl.

Dále sešijeme průramky. Tam je důležité šít těsně nad zadním dílem, ale neprošít ho a pozor taky při šití okolo ramínek. Případně si můžete ramínko i povysunout a až po sešití průramků jej zase vrátit na místo.

A teď už jen sešijeme výstřih. Při tomto kroku přichytíme i ramínka.

Než topík protočíme do líce, tak ještě jednou prošijeme ramínka. Šijeme tak, aby bylo prošití vodorovné se spodní hranou a bylo v místě přichycení ramínka do švu. Roh pak odstřihneme, ať nemáme po protočení ve vrcholu moc matriálu.

Top protočíme na lícovou stanu. Přední a zadní díl by nám měly pěkně navazovat. Pokud jsme prošili moc daleko od zadního dílu, díly ještě jednou protočíme do rubu a vzdálenost upravíme.

A stejně, jako jsme našívali lemovací gumičku na horní hranu zadního dílu, olemujeme i spodní okraj topu.

Při našívání lemovací gumičky na spodní okraj nezačínáme šít hned od kraje gumičky, ale necháme si cca 3 cm nenašité. Při našívání natahujeme gumičku více než při našívání gumky na zadní díl. Cca 3 cm na 10 cm délky. Ale záleží také na pevnosti vaší gumičky a šitého materiálu. Je fajn si to otestovat na odstřižku látky. Až došijeme cca 4 cm k začátku šití, gumičku odstřihneme (druhý obrázek), srovnáme k sobě nesešité konce a ty sešijeme. Přesahy odstřihneme jen cca na 5 mm, šev rozložíme, urovnáme na okraj a došijeme.

Až bolerko vyzkoušíme a budeme vědět, že máme správnou délku ramínek, přišijeme jejich konce k zadnímu lemu. Pokud jsme je již měli zašité pod gumičkou, tak je jen ohneme nahoru a prošijeme a pokud je pod gumičkou nemáme, tak jejich konec 5 mm zahneme a přišijeme je ke gumičce zadního dílu nejlépe nadvakrát, nahoře a dole.

A podprsenka / lambada / bolerko / topík / top nebo jak jej nazýváte, je hotový 🙂 A to je přesně ten problém, o kterém jsem mluvila na začátku. Jak se tento oděv vlastně jmenuje? 🙂 Každý tomu říká jinak, takže jsem nevěděla, jak článek pojmenovat.

Nakonec jsem to nechala na podprsence, ale zajímalo by mě, jaký název používáte vy? U nás je to bolerko. Ale za bolerko je většinou považovaný krátký vrchní kabátek, tak vlastně nevím, proč je to u nás právě bolerko. Napište nám do komentářů, jak je to u vás. 🙂

Mějte se krásně a šijte s námi.

Bára

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)