Poděkování – drobný dárek

Každý to řeší různě, někdo hodně a někdo to neřeší vůbec – co dát na konci školního roku učitelům, vedoucím kroužků, každému komu chceme udělat malou radost. Kdo čte náš blog tak ví, že máme rády věci s přidanou vlastní hodnotou, tedy s trochou vlastní výroby. Dnešní tip je kombinace našeho „osvědčeného“ tulipánu a „hříčky“ přírody – květiny, co mi roste sama. Pokud článek čtete v červnu, na plno jej využijete třeba za rok, ale i letos se můžete inspirovat. Třeba máte doma jinou rostlinu, která se vám rozrůstá sama pod rukama a tu krásně využijete.  Nebo koupíte trvalku, kterou ozdobíte tulipánem. 

Co myslím tou hříčkou přírody? Rostlinu PRYŠEC BĚLOŽILNÝ (Euphorbia leuconeura). Jedná se o pokojovou rostlinu. U nás doma jí říkáme vrtulník. Na konci stonku jsou listy uspořádané do tvaru vrtule. Já sama jsem ji dostala, už je to několik let. Původní rostlinu již nemám, protože vyrostla do takové výšky, že se převažovala na parapetu a šla tedy bydlet do větších prostor. Pryšec není náročný na pěstování, ale pozor je jedovatý a mléko, který vytéká z jeho ran je dráždivé.  

Rostlina si však sama zajišťuje nástupce. Jak roste tak vystřeluje semínka a ty se snadno „chytí“ v okolních květináčích.

Já tedy každý rok mohu připravit menší či větší rostlinky, které daruji. Pryšec nemá výrazné květy. Mě osobně kvetl asi dvakrát. Jak pryšec roste, prodlužuje se mu stonek, který má charakteristický tvar a na jeho vrcholu jsou vždy nové listy. Listy mají výrazné žilkování, hlavně u mladých rostlin.   

Při přesazování jsem nechala rostliny na terase a slunce „sežehlo“ horní listy. Do konce června se to snad zlepší.

A aby rostlina byla veselá a měla i kus něčeho osobního, doplňuji ji o ušitý tulipán. Obal na květináče vybírám neutrální, nejčastěji „plechového vzhledu“. Není cenově „náročný“, má neutrální vzhled, kytička není těžká a obal se nerozbije, pokud čeká v dárkové tašce na přesun a vybalení.

A naše tulipány. To je klasika. Střih a postup najdete v tomto článku. Mohu doporučit, pokud se rozhodnete tvořit tulipány, udělat si jich více. Postačí je pouze ušít. Naplnění a špejli doplníte, až je budete potřebovat. Krásně zužitkujete zbytky. Všechny operace dělejte vždy na všech tulipánech. Tato „sdružená“ výroba je rychlejší, než šít vždy samostatně celý tulipán.

Nyní je čas na kávu k práci.

Kytičku můžete ještě doplnit o vzkaz nebo název květiny či instrukce k pěstování. Proužek papíru jsem doplnila o gumičku a nasunula na květináč.

A na závěr ještě malá inspirace. V minulém roce jsme se ve školce loučili až po prázdninách, tak jsme malé kytičky doplnili o oplatky z prázdninových cest a šitým srdíčkem.

A jak vy se loučíte se školním rokem? Napíšete nám inspiraci do komentářů? Těšíme se.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů