Obraz z netřesků

Dnes pro Vás máme inspiraci na výrobu obrazu z netřesků. Viděla jsem ho na internetu a nadchla jsem se. Můj obraz je určený ven a použila jsem tedy rostliny, které mi rostou na zahradě i koupené, ale které vydrží zimu. Pokud Vás někdy brouzdání na internetu zavede na fotky takovýchto obrazů ze středomořských či jiných „teplých“ oblastí, uvidíte tak krásné a barevné rostliny, které u nás můžete použít, pokud nebude obraz v chladných měsících venku.

Zavěšený obraz z netřesků

Netřesk, netřeskovec, rozchodník – mé oblíbené rostliny. Rozdíl mezi netřeskem a netřeskovníkem nepoznám, tak se omlouvám všem znalým, že budu vše nazývat netřesk. Tedy to, co tvoří „růžičky“. Rozchodník je u mě vše, co se rozrůstá, plazí od místa zasazení. Vše jsou nenáročné rostliny, zejména na zalévání. Daří se jim v květináči, na záhonu i v malém prostoru třeba betonové tvárnici.

Netřesk v květináči
Netřesk v betonové tvárnici
Rozchodník

Jediná nevýhoda netřesku je, že pokud vykvete, seschne a odumře. Většinou ale stihne okolo sebe nechat malé rostlinky.

Odkvetlý netřesk

Takže po několik letech máte zdroj pro obraz. Netřesk koupíte v marketech, e-shopech, samostatně nebo v různých setech. Stačí však získat jednu růžičku, třeba od známých nebo z cest a máte základ.

Obraz tvoří základní dřevěný rám, bednička od ovoce, dárková krabice od vína nebo truhlík, prostě co máte doma. Hloubka mého rámečku je 7 cm. V něm je plastová vanička, kde je substrát. Na přední straně je pletivo, které drží rostliny na místě. Než obraz zavěsíme, je potřeba tak čtyři týdny nechat rostliny hezky zakořenit, aby se nám vše nevysypalo!

Můj dřevěný rám. Našla jsem zbylé latě od našeho plotu a požádala jsem manžela, aby mi je sešrouboval do rámečku. Co se týče rozměru, je to jen a jen na vás. Záleží, kde chcete, aby obraz visel a pozor, obraz není úplně lehký. Nyní mám pro Vás radu. Uvnitř rámečku jsou plastové vaničky – jedna, dvě, tři….. Použila jsem vaničky od masa, krásně je můžete sestřihnout na požadovanou výšku. Takže pokud si budete volit rozměr, nejprve koukněte, jaké máte vaničky a přizpůsobte velikost rámečku. pokud vaničky nebudou až k okraji, sazeničky sázejte k okraji vaničky, růžičky se rozrostou.

Menší rámečky na dvě vaničky.

Pokud vaničky nemáte nebo máte atypickou velikost rámečku nebo máte jinou dřevěnou krabičku použijte igelitový sáček nebo fólii. Také je dobré už od začátku myslet na to, jak obraz zavěsíte. Zda tam je zezadu vhodný okraj, nebo háček nebo zavěsíte na provázek. S plným obrazem se to už vymýšlí hůře. Rámečky můžete samozřejmě také natřít nebo upravit podle vašeho vkusu.

Aby vše drželo a z rámečku nic nevypadlo, potřebujeme pletivo, přesně králičí pletivo. Já jsem ho koupila v ruličce v hobby marketu. Dále potřebujeme kleště na stříhání drátu a sponkovací pistoli.

  • Na dno a po stranách dáme pletivo a přisponkujeme jej zevnitř k rámečku.
  • Aby rámeček vypadal hezky i zezadu, dno vyložíme netkanou textilií nebo já jsem použila podložku pod pískoviště, vypadá jako šedý filc.
  • Vnitřek rámečku vyložíme krabičkami nebo fólii. Krabičky sestřihneme na hloubku rámu.
  • Na horní stranu opět použijeme pletivo. Tento úkon je „nejnáročnější“, nemám pro vás moc rad jak na to, poslední strany sponkujeme šikmo do boku. Jde to blbě, ale jde to.

Substrát. Není vhodné použít pouze zeminu, ta je těžká, hutná a hodně saje vodu. Můžete zakoupit přímo substrát pro netřesky nebo si jej můžete namíchat. Jeho poměr je 4 díly zeminy, 2 díly písku a 1 díl perlitu (to jsou ty bílé částečky), tetno poměr jsem vyčetla na internetu a jsem s ním zatím spokojená.

  • Substrát nasypeme přes horní pletivo do obrazu.
  • Hezky upěchujeme přes pletivo.

Sazeničky. Obejdeme zahradu, známé, obchod a připravíme si sazenice. Nebo máme připravený rámeček a postupně když získáme růžičku ji tam „píchneme“.  

  • U sazenice sestřihneme kořínek
  • Tyčkou uděláme dírku v oku pletiva a vsuneme sazenici

Rámeček necháme ležet alespoň 4 týdny, aby se rostliny zakořenili. Zaléváme dle potřeby. Poté zavěsíme na určené místo a můžeme se radovat z hotového díla.

Zavěšený obraz zalévám mlhou (funkce na hlavici od hadice). Můžete také rozprašovačem nebo obraz sundejte, položte a zalijte. Pozor také na vodu, která může z obrazu kapat, třeba po dešti. Na to je vhodné myslet před zavěšení obrazu, prudké deště mohou vyplavit i trochu zeminy.

Líbí se Vám zelený netřeskový obraz? Těšíme se na komentáře.

Krásné léto plné obrazů.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů