Řasící páska

Krásný den, dnešní článek je trochu vzdělávací a také trochu inspirativní. Ráda bych vám představila řasící pásku a inspirovala úpravou dívčího pokoje s využitím závěsů nejen na oknech.

Řasící páska, jak je již z názvu patrné, se používá k řasení a čeho jiného, než horního kraje záclony nebo závěsu. Je to skvělá věc, umí nejen nařasit, ale také zpevní okraj a nabídne očka pro zavěšení jezdců, které se pohybují v garnýži, ať kolejnici nebo tyči. Dokonce umí vytvořit i „tunýlek“ pro tyč. Páska také dovolí opakovaně povolit a znovu nařasit látku, což je vhodné při praní a žehlení. Řasících pásek existuje velké množství, mé „dělení“ vychází z mé zkušenosti.

Typy řasících pásek

Pásky pevné – nemají tkaničku na stahování. Řasení se provádí pomocí „navlečení“ více oček na háček. Slouží spíše než k řasení, tak ke zpevnění okraje a k uchycení závěsného systému.

Pásky stahovatelné – mají provázek pro stažení do skladů. Zatažením za šňůrku umístěnou uvnitř pásky se záclona rovnoměrně nařasí.

Podle poměru skladů – vytváří konečný vzhled nařasení. Označuje se poměrem např. 1:2. Toto číslo říká, že na 1 metr nařaseného závěsu potřebujete 2 metry látky.  

zdroj obrázku: https://www.olzatex.cz

Pásky jsou různě široké – užití se řídí podle materiálu záclony či závěsu a také podle výsledného vzhledu řasení.

Pásky jsou z různého materiálu – plátnový podklad nebo síťka. Volba opět podle materiálu závěsu. U jemných záclon sáhneme po síťce.  

Pásky se prodávají v galanteriích či záclonových studií. Prodávají se jako metráž. Na rubový okraj závěsu se našívají přímým stehem po obou stranách.

Jak nařasit záclonu

Jak to tedy funguje. Ukáži vám to na zácloně, která není moje, ale je super příkladem. Upravovala jsem délku záclon z voálu na náš obecní úřad, a tak jsem si to vyfotila i pro vás.  Na okraji máme našitou pásku. (Jak našívám pásku já, se dočtete o kousek níže).

Závěs voál, šíře 200 cm

Na jedné nebo obou stranách začneme „tahat“ za tkanice, látka se začne řasit.

Pokud máme nařaseno, tkaničky zavážeme na okraji. Pokud není páska prošitá po kratší straně, můžeme tam tkaničku zastrčit. Tkaničku NIKDY nestříháme, jinak už nebudeme moci závěs povolit a znovu nařasit. Povolení a znovu nařasení se používá pokud závěs pereme a poté žehlíme. Volnou látku můžeme krásně vyžehlit. Síťované pásky nikdy nežehlíme přímo a pozor u těchto jemných tkanin na teplotu.  

Rubová strana.
Rubová strana. Modré tečky je označení, kde jsou jezdce.
Lícová strana.

Na pásek přidáme háčky. Ty umístíme tak, jak pásek dovolí nebo jak požadujeme vysoký přesah okraje. Třeba u tyče nám okraj může tyč zcela zakrýt.

Dvě možnosti pro umístění jezdců.

Spotřeba záclony na okno

Jak je to tedy se spotřebou látky na „zakrytí“ okna. Rozměr okna je důležitý, ale nesmíme zapomínat na velikost garnyže a jejího uchycení na stěnu nebo strop. (Uchycení může ovlivňovat posouvání.) Důležitý je také požadavek, co má látka zakrývat. Lépe vypadá, pokud záclona překrývá celé okno a ještě přesahuje. Níže uvádím příklad pro představu.

Okno má šíři 100 cm, ale garnýž má šíři 140 cm, chci záclonu přes celou garnyž. Vybraná látka má šíři 140 cm, budu řasit páskou s poměrem 1:2. Výsledný pruh bude mít tedy šíři cca 70 cm – na okno potřebuji dva pruhy. Podle vzhledu můžete nechat po stranách pevné okraje nebo je jen jednou založit. Délka je čistě na vás, jen počítejte se záložkou na horním okraji cca 2 cm na spodním minimálně 2+2 cm. Spodní záložku můžete udělat i větší a výraznější. Více materiálu dole zatíží závěs. Do spodní záložky je také možné všít závaží – olůvko.

Kolik bych tedy já koupila materiálu na okno z příkladu?

  • Látky – s nadmírou 2,6 m – dva pásy po 1,3 m u materiálu bez vzoru. Pokud sáhnete po vzoru, musíte počítat s raportem (opakováním) vzoru.  
  • Řasící pásky – 3 m – na každý pás potřebuji našít 1,4 m.

Jak řasící pásku našívat

Ukážu, jak našívám pásku já, ale možností je více. Já našívám na horní okraj. Doma máme stropní kolejnice a takto mi to vyhovuje. Ukázáno na vzorku, aby se mi postup lépe fotil. Šíři závěsu mám hotovou, boky založené, prošité. Páska je na každé straně o cca 2 cm delší než šíře závěsu. Podle šíře závěsu si připravím délku pásky.

U pásky beru lícovou stranu tu, kde jsou háčky. Na této Ikea je u oček zesílený spodní okraj a tam mají být zavěšené háčky. Vždy koukněte na návod u vaší pásky nebo na samotnou pásku.

Začátek a konec stuhy zahnu cca 2 cm do rubu pásky (směrem nahoru). Krátkou stranu pásky v kraji prošiju. Pokud máte stahovací šňůrky vyndejte si je. Na této ukázce je to snadné, protože lehce odhadnu potřebnou délku pásky, ale pokud mám široký závěs, zahnu si pouze začátek pásky, pak začnu pásku našívat na horní okraj, nedošiji však až do konce. U konce, odstřihnu délku pásky, zahnu, prošiji krátkou stranu pásky a pak se vrátím k došití u horního okraje.

Na lícovou stranu horního okraje látky přiložím řasící pásku lícovou stranou dolu. Stranou, kde jsou očka pro háčky. Přímým stehem na šíři patky pásku našiju. Na začátku šití zapošiji (pokud váš stroj nemá funkci zapošití, tak udělejte několik stehu vpřed, vzad a poté pokračujte v šití dopředu). U širokých záclon si přizpůsobím přesně délku pásky až v průběhu jejího našívání na okraj, viz předchozí bod.

Poté pásku přetočíme na rubovou stranu závěsu. Vyrovnáme, sešpendlíme. Tak jsme na začištění horního okraje záclony (závěsu) použili necelé 2 cm látky.

Pásku prošijeme v jejím horním a spodním okraji po celé šířce závěsu.

Vytáhneme tkanice, nařasíme nebo dáme háčky a pověsíme.

Inspirace na použití řasící pásky

A nyní malá inspirace na postel s nebesy. Měla jsem nápad trochu upravit Vandě pokoj. Nakonec to skončilo vystěhováním pokoje a výměnou všeho. Vymalovat, vytapetovat, vyměnit koberec, přeskupit a doplnit nábytek. Vše jsme zvládli s manželem, ale ne vždy byla pohoda jako na fotce níže. 🙂

Okolo postele jsem chtěla „nebesa“. Závěs od stropu až po zem.

A stejné závěsy budou na okně, ale jen těsně pod okno.

Ono je to metrů a metrů. Jednak jsem holka šetřivá a také lenošná, tak jsem sáhla po již hotových poloprůsvitných závěsech v Ikea. Já pásku neřasím, používám ji na háčky. Podle počtu háčků se „samy“ vytvoří sklady při umístění závěsu na okraj. Pokud je zatažený, je závěs rovný.

Tyto závěsy jsou v balení po dvou. V každém balíčku jsou dva pásy. Závěs má začištěné boky a v horní části našitou pásku. Tato páska ale není stahovací! Zde se řasí pomocí speciálních háčků. Každý pruh má délku 3 m, takže u místnosti o výšce 2,5 m máte závěs od stropu po zem.

závěs HILJA

Je potřeba pouze ustřihnout či uříznout délku a založit.

Já jsem použila dva pruhy na okno. Tři pruhy jsem potřebovala na postel. Dva jsem měla „originál“ z balení a třetí pruh jsem sešila ze zbytků závěsu na okno, po zkrácení na konečnou délku.

V Ikea také koupíte stejnou řasící pásku, která je našitá na zakoupených závěsech.

Řasící páska KRONILL.

Jen škoda, že na zakoupených závěsech je šedá, ale koupit můžete jen bílou.

Bílá a šedá barva řasících pásek.

Vytvořila jsem tedy třetí pruh. Říkala jsem si, že pokud se jí nebesa budou líbit, můžu dokoupit ještě jedno balení a pruh jí dodám v celku s šedou páskou.

Sešitý pruh u zdi.

Vanda je nadšená a zatím niko na třetí sešitý pruh s jinou páskou neupozornil, že to vypadá jinak.

Ani z venkovní strany sešitý závěs nijak neruší.

A na čem mi nebesa drží? Na kolejničce, také z Ikea.  Můžete koupit jak rovné díly, tak i zatáčku. Délka kolejnic se dá upravovat řezáním. A na jednom místě koupíte i jezdce.

Kolejnice VIDGA

A co Vaše okna, jsou oblečena do záclon a závěsů?  A pustili jste se sami do šití závěsů? Těšíme se na komentáře.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)