Pouzdro na zobcovou flétnu

Krásný den. Školní rok se už rozběhl a už se také ustálily mimoškolní aktivity. Ještě musím aktualizovat rozpis, který visí v kuchyni, abych jako mamka měla přehled a věděla kde děti jsou a kdy potřebují vyzvednout. Včera měl Šimon první hodinu flétny – zdravého dýchání ve školce. Dnes se ptal, zda bude opět flétna. Byla jsem překvapená, že tam chce vůbec chodit, ale v davu je síla a on tam chodí spolu s kamarády. Využila jsem situace, protože nevím, jak dlouho bude trvat nadšení jak dětí, tak paní učitelky a ušila na flétnu nový kabát – pouzdro.

Flétna není nová, dalo by se napsat, že je to na náš rodinný hudební nástroj. Učil se na něj kde kdo, ale pořád zní a není přefouknutá. Koženkový obal však už něco zažil. Tak proč nevyrobit nový a originální.

Pouzdro tvoří sešitý pruh. Původně se měl konec vsunout pod poutko z gumy, ale tu jsem našila moc na okraj. Nechtělo se mi párat, tak jsem gumu otočila na spodní stranu pouzdra a klopu doplnil plastový cvoček.    

Co potřebujeme:

  • Hlavní látku – pruh 10 x 83 cm
  • Podšívku – pruh 10 x 83 cm
  • Nažehlovací výztuhu – pruh 8 x 81 cm (například Ronofix 100 +18)
  • Gumu na poutko – šíře 2 cm délky 12 cm nebo plastový cvoček
  • Pomůcky na šití

Připravíme si pruhy látky. Pruh můžete vytvořit i sešitím více částí.

Pro sešití pruhu položíme jeho části lícem na sebe a přímým stehem sešijeme kratší stranu. Na začátku a konci zapošíváme, šijeme na šířku patky.

Švový přídavek rozložíme do stran a rozžehlíme.

Připravíme si pruh hlavní látky i podšívky.

Výztuha je přeložená na polovinu delšími stranami k sobě.
Zaoblený konec.

Připravíme si pruh výztuhy, i ta může být tvořena více díly. Tyto jednotlivé díly budeme postupně nažehlovat. Výztuha je na každé straně o 1 cm menší než pruh látky. Jeden konec zakulatíme. Já jsem výztuhu přeložila na polovinu a podle válečku nakreslila zaoblení, poté odstřihla.

Výztuhu nažehlíme na rubovou stranu podšívky. Umístění výztuhy je do středu. Na každou stranu nám vykukuje 1 cm látky.

Hlavní látku a vyztuženou podšívku položíme lícovými stranami k sobě. Vidíme výztuhu.

Zapínání na poutko z gumy. Mezi lícové strany látek na rovném krátkém konci vložíme gumu. Gumu umístíme 3 cm od kraje. (Na fotce je to 5 cm, ale guma byla moc daleko a klopa pak do ní nedosáhla, viz fotka v úvodním textu.)

Sešijeme obvod látek. Šijeme podle nažehlené výztuhy. Steh vedeme vedle výztuhy v látkách. Pozor, v rovné části necháme cca 20 cm nesešitých pro protočení.

Po sešití odstřihneme rohy a zaoblení. Zaoblení opatříme V nástřihy.

Protočíme lícem ven a vyrovnáme rohy i zaoblení. Podhrneme protáčecí otvor – okraj látky srovnáme dovnitř .

Vyžehlíme. Pozor, kdo má všitou gumu, ať ji nespeče. Pruh přeložíme tak, jak v ní bude flétna. Od rovné krátké hrany přeložíme ve vzdálenosti 30 cm.

Obvod si sešpendlíme nebo sesvorkujeme a v kraji – opravdu v kraji – po celém obvodu prošijeme. Šijeme pomalu a u krátké hrany, kde se potkají obě vrstvy (u vstupu do obalu), doporučuji zapošít (několik stehů tam a zpět a pokračovat v trase šití), aby se vrstvy při vkládání flétny neroztrhly. Já jsem prošila i dno.

Kdo má zapínání na cvoček, nacvakne jej na klopu. Místo protikusu cvočku určíme po vyzkoušení flétny a zavření klopy.

A je hotovo.

Jaké budou ty vaše? Barevné, veselé nebo decentní? Ukažte nám je v galerii.

Krásné dny a veselé pískání.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů