Kolíčkový adventní kalendář

Je listopad, začíná období dlouhých nocí a krátkých dnů a také zamyšlení nad Vánoci. Co letos? Bude něco jiné? U nás bude nový a jiný adventní kalendář. Nový je nově vyrobený a jiný? Nejsou v něm žádné sladkosti ani dárečky. Jen kolíčky s čísly, které odpočítávají dny do Vánoc – jednoduchá bytová dekorace.

A proč to? Nevím co dětem do kalendáře připravit, aby obsah splnil představy obou stran, mé i dětí. Doba nabádá k obezřetnosti a myslím, že adventní kalendář je věc, kde můžeme „ubrat“. Vím, že děti o sladké ani dárečky nepřijdou a třeba to čekání na Ježíška bude právě o to napínavější.  

Zaujali mě dřevěné kolíčky balené po 24 kusech a za cenu 26 Kč. Takže vstupní náklady nebyly drtivé.

Původně jsem chtěla kalendář  zařadit do projektů nenáročných na použitý materiál, ale ve finále se moje verze ukázala jako materiálově rozsáhlá. 🙂

Kalendář je oboustranný, může tedy viset i v prostoru a můžete vytvářet různé barevné kombinace.

Střed tvoří slepená kolečka z kartonu se stužkou pro zavěšení. Jedna strana je hnědý karton s popisem černým fixem, druhá je natřená, v mém případě tabulovou barvou, a text napsaný bílým popisovačem.

Po stranách jsou kolíčky s čísly. Jedna strana kolíčků má čísla vypálená pájkou. Druhá strana je natřená opět tabulovou barvou a čísla napsaná bílým popisovačem.

Ale původní myšlenka byla, že kalendář bude jednostranný. Karton bude přírodní a kolíčky popsané černým fixem. Takže mnozí najdete vše potřebné i bez nákupů a kalendář bude hotový za odpoledne.

Co jsem použila a potřebovala já na kolíčkový kalendář:

  • 24 dřevěných kolíčků
  • Slabší karton (krabice béžové barvy) velikosti na 4 kolečka o průměru 15 cm
  • Stužku délky cca 1 m
  • Lepidlo na papír
  • Kancelářskou sešívačku
  • Tabulovou barvu + štětec
  • Pájku vhodnou na vypalování do dřeva
  • Bílý permanentní popisovač
  • Černý permanentní popisovač
  • Tužku, bílou pastelku, nůžky
  • Pro inspiraci středovou šablonu s nápisem získáte zde

Začínáme:

Připravíme si 4 kolečka z kartonu na střed kalendáře. Já mám kolečka průměru 15 cm. Velikost si můžete upravit pole požadavků. Na kolečko menšího průměru se vám nemusí vejít kolíčky po obvodu. Připravte jedno kolečko, vyzkoušejte polohu kolíčků a pak upravte nebo vystřihněte další tři.

Použila jsem slabší karton, takže 4 vrstvy jsou tak akorát, aby po slepení kolíčky pěkně držely. Pokud máte silný karton, může být slepená vrstva příliš silná a kolík nebude držet, pak tedy slepte jen 3 nebo 2 vrstvy. Při použití dvou vrstev závěs nemůžete prošívat sešívačkou (viz info dále), ale jen nalepit na vnitřní stranu kartonu. Je potřeba zvolit kvalitní lepidlo, aby se závěs nevytrhl. Závěs lze také jednoduše přiznat, skrz všechny vrstvy vytvořit dírku, stužku jí protáhnout a zavázat.

Pokud použijete krabici s potiskem, tak vnější plochy koleček je vhodné mít bez nápisů a etiket. kolečka vystřihneme.

Připravíme si dvě vnitřní kolečka, stužku pro zavěšení a sešívačku.

Nožem uděláme v kraji průřezy pro stužku.

Provlečeme stužku a konec sešijeme kancelářskou sešívačkou. Sešijeme obě vrstvy stužky a karton. Jen pozor! Stužku provlečeme tak, aby po slepení koleček vycházela stužka ze středu tohoto sendviče. Koukněte na další fotky, ty řeknou více než popis.

Provlečená stužka. Tyto dvě plochy se následně slepí.

Středová kola se natřou lepidlem a slepí. Stužky vyrovnejte na sebe. Na jednu stranu nalepte „třetí“ kolečko, které zůstane v „přírodní“ barvě kartonu. Pokud nebudete „čtvrté“ kolečko natírat tabulovou barvou, můžete jej také rovnou nalepit. Stejně tak, pokud použijete třeba černý papír jako pátou vrstvu. Slepený střed zatížíme a necháme uschnout. Já jsem nejprve kolečko natřela tabulovou barvou, nechala uschnout a až poté slepila na střed. Nátěr jsem dělala při jednom otevření barvy společně s nátěrem kolíčků. Jdeme tedy na kolíčky.

Na jednu stranu kolíčků jsem si tužkou nakreslila čísla. Pak je „obtáhla“ pájkou. Dozdobení kolíčků se meze nekladou. Použijte měkkou tužku a netlačte, stačí slabá linka, tužku je možní vygumovat. Už z balení byly kolíčky nasazené na kartonu, při práci se mi to osvědčilo.

Druhou stranu kolíků a čtvrté kolečko jsem natřela černou tabulovou barvou. Moje barva je syntetická, nátěr je cítit než vyschne, proto jsem natírala ve sklepě.

Natřené a zaschlé kolíčky a kolečko.

Kolečko nalepíme na střed. Zatížíme a necháme uschnout.

Na černé kolíčky napíšeme čísla. Já jsem použila dva nátěry. Chtělo by to tenčí hrot fixu, ale mám pouze tento.

První test sestavení a barevného provedení. Je to smutné, chce to nápis a černé kolíčky dozdobení.

Nemám ani krásné písmo ani odvahu udělat nápis „rovnou“. Proto jsem použila „šablonu“, a to jak na černou, i kartonovou stanu. Aby mi jedna šablona stačila na obě strany musíme začít psaním na tmavou stranu.

Rubovou stranu nápisu natřeme bílou pastelkou. Vytvoříme si něco jako „kopírovací papír“.

Šablonu umístíme na černou stranu kolečka lícem nahoru, vidíme text. Tužkou obtáhneme text.

Na černém kolečku se nám slabě propíše text.

Obtáhneme a vyplníme bílou fixou.

Nyní rubovou stranu textu vybarvíme tužkou.

Položíme na kartovou stranu.

Obtáhneme text.

Vyplníme černým fixem.

Přidáme kolíčky a máme hotovo.

Proč jsou čísla s kolíčky na přeskáčku? Nebylo by fajn, pokud by čísla začínala na jedné straně stužky a končila na druhé? Bylo, ale při oddělávání jednotlivých dnů, by se kalendář nakláněl na jednu stranu. Proto jsou čísla umístěna na přeskáčku.

A jaký tedy bude Váš adventní čas a kalendář, stejný jako vloni? Těšíme se na komentáře a Vaše nápady.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů