Náhrdelník ze spletené dutinky

Znáte dutinky z vlny? Už jako děti jsme na dřevěné cívce splétali zbytky vln a soupeřili, kdo vytvoří delšího hada. Hotové hady jsme tehdy na nic nevyužili, ale tenkrát to nikoho z dětí netrápilo. Dokázali jsme se zabavit a cvičili, jak se dnes píše, jemnou motoriku a trpělivost.

Výroba dutinky není žádná nová technologie. V minulosti se využívala zejména na výrobu provázků splétáním tenkých nitek. Podle používané cívky, se metoda nazývala pletení na cívce.

Ukázka z knihy: Šikovné ruce aneb malá škola textilních technik. Autorky: A. Vondrušková, L. Kaprasová

Pokud tedy již vytvoříme dutinku, jak ji můžeme využít? Většinou k dekoračním účelům a dalšímu zpracování samotné dutinky. Dutinky se sešívají do podložek nebo se našívají na plochy. Samotnou dutinku je možné použít jako silnější šňůru pro další zpracování – třeba háčkování dek a šálů. Dutinkou je možné také navléknout drát a varovat třeba nápis.

Já jsem z dutinky vytvořila náhrdelník. Pokud máte dutinku, vytvoření náhrdelníku je už „rychlovka“. 

Jak a z čeho tedy vyrobit dutinku? Ke spletení můžete použít téměř vše z nabídek délkových materiálů –  vlnu, přízi, nitě, špagáty. Já budu v dalším textu používat vlnu. Výroba dutinky je možná několika způsoby. Dutinku je možné uháčkovat. Velikost háčku je závislá na síle (tloušťce) vlny. Háčkem tedy zpracujte všechny tloušťky délkového materiálu.

Sháčkovaná dutinka z již vytvořené dutinky

Splést dutinku je možné na cívkách. Ty mohou být dřevěné, plastové i papírové. Se čtyřmi nebo více hroty. U cívek jsme limitováni velikostí průchodu v cívce. Spletená dutinky prochází vnitřkem cívky, takže silné provazy je nutné splétat na velkých cívkách.

Cívka může být „obyčejná“, kde pomocí háčku ručně přetahujeme vlnu přes hroty.

Dřevěná cívka se čtyřmi háčky

Modifikováním cívek vznikly splétací mlýnky. Ty jsou ruční (s kličkou) nebo elektrické. Já používám ruční splétací mlýnek. Podle vlastních zkušeností vím, že je možné na něm splétat vlny, které hladce projdou bočním očkem. Nejsou vhodné vlny strukturované, nopkové, chlupaté a „nadýchané“, které se snadno přetrhnou.

Výsledná dutinka je ovlivněna tloušťkou vlny. Čím tenčí tím jemnější dutinka.

Dutinka háčkovaná i vyrobená na cívce vyžaduje čas. Použití mlýnku práci zrychluje. Na fotce níže je ukázka mé netrpělivosti.:-) Stejnou vlnu jsem použila na dutinku háčkovanou a spletenou v mlýnku. Háčkování využívám pouze u silných vln nebo samotných dutinek.

Vlevo dutinka z mlýnku, vpravo háčkovaná

Pokud Vás zajímá, jak se pracuje s mlýnkem, koukněte se na video níže.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Jak tedy vznikl můj náhrdelník. Při použití mlýnku a stejného množství vlny, budete mít do hodiny hotovo. Splétání mi trvalo cca 45 minut, svázání 10 minut.

Potřebujeme – vlnu, háček, nůžky a splétací mlýnek.

Na náhrdelník jsem použila celé toto klubíčko vlny.

Začneme splétat. Na začátku a konci splétání si nechce dostatek nitky pro další zpracování. Ustřihnout můžete vždy, ale přidává se těžko.

Dutinka se při průchodu mlýnkem točí. Pokud splétáte dlouhé dutinky, za mlýnkem se dutinka smotává a cuchá. Dutinku rozpleteme a narovnáme.

Z tohoto klubíčka jsem vytvořila 10 m spletené dutinky.

Dutinku skladujeme jako vlnu, smotanou do klubíčka.

Pro náhrdelník jsem vytvořila z dutinky kola na podložce. Cca 20 cm jednoho konce jsem si nechala na omotání spoje konců dutinky.

Nitkou jednoho konce stáhněte a svažte všechny kola dutinky.

Nitku položte na stanu, kterou budete omotávat druhým koncem.

Volným koncem omotáme spoj. Mírně můžeme utahovat.

Na koci zavažte na uzlík nitky konců.

Konce nitek vtáhněte pod omotávku.

Až nyní zastřihněte nitky. A máme hotovo.

Tvoření z dutinky se meze nekladou. Na posledních fotkách je vidět i náramek, který ocení „mladá“ generace.

Použité magnetické zapínání

Krásný a pohodový čas s cívkou nebo mlýnkem a těšíme se na fotky v galerii a komentář níže.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů