Deska na žehlení

Dnešním projektem bych vám chtěla představit pomocníka, který se hodí při šití i rychlé úpravě neposedného oblečení. Je to příruční žehlící deska. Můj záměr je mít ji po ruce vedle šicího stroje a využívat ji zejména při šití. V kombinaci s „malou“ žehličkou budou tvořit silný tandem.

Desku si můžete vyrobit ve velikosti, kterou potřebujete nebo která se vám hodí na místo určení – na pračku, poličku. Prostě místo na rychlé žehlení. Kamarádky, které mají sušičku říkají, že velké prkno nepotřebují, ale malé by se hodilo. Tak třeba také spadáte do této kategorie.

Kdo někdy pral nebo měnil potah na žehlícím prknu viděl, že to není nic mimořádného. Látka, molitan, kovová nebo dřevotřísková konstrukce. Já ještě pamatuji mamku, jak žehlila na jídelním stole. Měla na něm složenou starší deku (larisu) a na ní bílé plátěné prostěradlo. Neměla napařovací žehličku, takže vše fungovalo. Moje švagrová však takto žehlila s novodobou napařovací žehličkou a zničila párou povrch stolu. Fólie na stole vytvořila bubliny a popraskala. Myslím, že ta by takovou desku jistě brala.

Rozměr je na vás. Podle rozměru, který si zvolíte, budete „shánět“ další materiál. Než se do všeho pustíme, napíši, co budeme potřebovat, a pak to ještě více upřesním. Deska má pevné jádro. Toto jádro je z dřevotřískové desky nebo překližky. Měkkou vrstvu tvoří molitan. Na molitanu je „technická vrstva“ z pevného měkkého materiálu typu arachne (hadr na podlahu), silná teplákovina, stará deka larisa. Horní vrstvu, kterou vidíme, tvoří pevné plátno nebo zaro (látka se „stříbrným“ povrchem (hliníkovým zátěrem), se schopností odrážet teplo). Všechny vrstvy jsou přes látku spojeny s deskou. K tomuto spoji můžete využít sponky, hřebíčky či připínáčky. Já osobně jsem použila ruční sponkovací pistoli.

Na začátku práce doporučuji si vyzkoušet jak funguje vaše kombinace spojovacího materiálu s deskou. Je také dobré si uvědomit, že ideálně jednou rukou držíte látku na místě a druhou sponkujete. Pokud použijete hřebíček a kladívko je fajn přizvat k práci další ruce. Sponky mají do desky celé zajet a nedeformovat se. Pokud se všechny deformují a těžko se „vtáčejí“ do desky, je nutné změnit desku, sponky nebo techniku přichycení.

I přesto, že většina sponek zajede do materiálu jak má, černá ovce se vždy najde. Zdeformovanou sponku podebereme ideálně šroubovákem (nepoužívejte nůžky) a vytáhneme. Na stejné místo dáme novou sponku.  

Sponku podebereme šroubovákem a „vypáčíme“.
Sponku vyndáme a nahradíme novou.

Práce se sponkovací ruční pistolí není náročná. Pistole má při sponkování celá ležet na podložce, lépe se do páky opřete.

Správná pozice sponkovačky, celá leží na podložce.
Nevhodná pozice sponkovačky, konec pistole je ve vzduchu.

Aby vše bylo ještě více názorné, výrobu „malé“ žehlící desky jsem natočila na video. Můžete se na celý proces výroby podívat níže.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Výrobu „velké“ žehlící desky jsem nafotila a popis uvádím zde. Oba postupy jsou stejné, jen používám jiné rozměry.

Základem je tedy deska. Já jsem sáhla po dřevotřískové desce tloušťky 1 cm. Manžel mi ji nařezal na požadovaný rozměr. Velká deska má rozměr 60 x 40 cm, v ruce držím desku 30 x 30 cm.

Molitan, ve stejném rozměru jako je vaše základní deska. Můj molitan je tedy rozměru 60 x 40 cm. Já jsem vyzkoušela molitan tloušťky 1 cm na velkou desku a molitanový sedák tloušťky cca 2 cm na menší desku a obě tloušťky „fungují“.

Zpevňující vrstva – technické textilie. Já jsem použila technickou tkaninu termolin, rozměr stejný jako deska, tedy 60 x 40 cm. U malé desky ve videu jsem tuto technickou tkaninu nechala větší (na každou stranu o 8 cm než rozměr desky), hrany desky jsou více zaoblené a látka se „hůře“ skládá a vypíná přes rohy na desce.

Takže máme připravenou desku, molitan a technickou textilii stejného rozměru.

Na vnější obal použijeme pevnější látku plátnového provedení.

Látka má přesah na každou stranu desky 10 cm. Můj rozměr látky je tedy 80 x 60 cm.

Na látce po obvodu zažehlíme 1 cm do rubu. Za tento okraj budeme látku sponkovat.

Rubová strana desky.

Jednak sponkujeme za dvě vrstvy látky a také budeme mít začištěný okraj látky.

Máme připravený materiál, tak začneme. Na podložku si položíme látku lícovou stranou do podložky. Na střed dále pokládáme – technickou textilii, molitan a desku. Vycentrujeme, změříme si okraje, Ideálně ze všech stran stejný přesah látky.

Pohled z boku na vrstvy.

Sponkovat začneme nejprve rohy. Jeden roh překlopíme na desku. V kraji sponkujeme. Sponkujeme v místě založení.

Stejně druhý roh.

Vyrovnáme stranu mezi rohy.

Pokračujeme stejně na druhé straně.

Dosponkujeme všechny strany.

Otočíme a máme hotovo.

Detail rohu.

Líbí se vám tento pomocník? Využili byste jej v domácnosti nebo při šití? Napište nám.

Hezké chvíle i při žehlení.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Výborný nápad !!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů