Oprava a renovace zahradní houpačky – 1/3 sedák

Na mnoha zahradách stojí zahradní houpačky. Existuje mnoho typů a velikostí, levné i dražší, ale troufám si říct, že jedno mají houpačky společné. Po čase se jim protrhne sedák. 🙂

U nás chytl černého Petra můj tatínek. Najednou seděl na zemi, nohy hore a nemohl se z konstrukce vyhrabat. Věřím, že podobnou vtipnou historku zažil nejeden z vás.

To pak začíná pátrání, jak sedák opravit. Mnoho let jsme měli sedák vypletený popruhem, ale ten se všemožně posouval a časem i polyesterový popruh vlivem povětrnostních jevů degradoval a protrhl se. Další častou variantou je vyměnit textilní sedák za dřevěná prkna. Tato varianta je téměř nezničitelná, ale z pohodlné houpačky se stává trestná lavice.

Minulý rok, kdy definitivně dosloužil výplet z popruhu jsem tedy chvíli koumala a vytvořila nový sedák. Indicie byly jasné – snadno, rychle, efektně a pokud možno levně.

  • Snadno – žádné velké šití
  • Rychle – do hoďky máte hotovo
  • Efektně – žádné rozdělávání konstrukce
  • Levně – v rámci možností splněno, cena nižší než nová houpačka 🙂

Po roce testování můžu s klidným svědomím říct, že sedák funguje a drží, a tak si jej s námi teď můžete ušít i vy.

Po roce používání je sedák stále plně funkční, jen se trochu vyšisovala barva látky.

A když už byl nový sedák, rozhodla jsem se zrenovovat celou houpačku. Tedy i polstrování a stříšku. V tomto článku si ukážeme opravu sedáku. V příštím potáhneme polstr a ve třetí části opravíme stříšku.

Co budeme potřebovat

Spotřeba materiálu závisí na typu a velikosti vaší houpačky. Já v tomto článku budu udávat spotřebu pro snad nejrozšířenější typ zahradní houpačky, kterou je ta obyčejná, zelená s pruhovaným polstrováním. Je vidět na fotce dole. Pokud máte jiný typ houpačky, je potřeba rozměry přeměřit a spotřebu si upravit.

Pokud máte stejný typ houpačky jako já, tedy tu se zelenou konstrukcí a stříškou a zeleno-bílý pruhovaný polstr, rozměry si před střihnutím do látky taky ověřte. Může se lišit výrobce nebo rozměry a byla by škoda zničit si látku. (Pozn.: My máme houpačku již několik let natřenou na hnědo, proto naše konstrukce není zelená, to jen na vysvětlení. Původně zelená byla.)

Kontrolní rozměry pro zelenou houpačku: šířka sedáku 135 cm, výška opěradla 50 cm, hloubka sedáku 47 cm, rozměry střechy 111 x 167 cm.

Spotřeba na opravu sedáku (pro obyč zelenou houpačku):

  • Kočárkovina. Můžete použít i jinou pevnou látku, třeba lehátkovinu, ale kočárkovina se jeví jako nejekonomičtější varianta. – 2,1 m (Vystačíme si i se 2 m, ale pokud vám látku střihnou křivě, mohl by vám kousek chybět.)
  • Kostěný dělitelný zip délky 55 cm (nebo jiná délka pro jiný typ houpačky, jak délku určit si ukážeme dále) – 2 ks

Pokud chcete renovovat celou houpačku a materiál koupit najednou, zde uvádím spotřebu i pro další části:

  • Látka na polstr a stříšku, šíře min. 140 cm – 5 m
  • Výplň polstru použijeme původní
  • Zip jemný spirálový délka 85 cm, může být i v metráži
  • Šikmý proužek v barvě látky – 8 m
  • Suchý zip – 1 m

Jak na to

Na opravu roztrhaného sedáku houpačky budeme potřebovat kočárkovinu a dva kostěné dělitelné zipy.

Změříme si šířku sedáku. Měříme konstrukci v místech, kde se začíná rám zaoblovat. Pro zelenou houpačku je to 112 cm. Proto použijeme dva zipy dlouhé 55 cm. Pokud jste naměřili jiný rozměr, přizpůsobte tomu délku zipů. Součet délky obou zipů musí být stejný jako naměřený rozměr nebo o malinko menší.

Dále změříme konstrukci pro sedák. Použijeme k tomu provázek. A protože na fotce není moc vidět, vyznačila jsem vám trasu provázku ještě žlutou čarou. Pro zelenou houpačku je délka 198 cm.

Z výše naměřených rozměrů odvodíme potřebný rozměr látky. Šírku materiálu využívám plnou, zpevní se nám díky tomu strany sedáku. Minimální šířka materiálu musí být o cca 10 cm větší než je naměřená šířka sedáku (mých 112 cm). Kočárkovina bývá široká kolem 140 – 160 cm. Délka látky je naměřený rozměr šňůrky + 1 cm na vůli. Pro zelenou houpačku tedy 199 cm.

Na lícovou stranu jednoho kratšího konce látky umístíme zipy. Umístíme je na střed tak, aby jejich celková délka byla 112 cm (náš naměřený rozměr sedáku). Přesah látky bude na obou stranách stejný. Zipy jsou na látku položené jezdcem dolů a oba jezdci jsou při zapnutém stavu zipu u sebe. Zipy našpendlíme. Špendlíme pouze přes tkanici zipu blíže u kraje. Za chvíli totiž budeme muset zip rozepnout, tak ať ho nemáte přišpendlený celý.

Přesahující látku přes zipy zahneme a přišpendlíme k zipům.

Hrany látky si složíme po celé délce a přesuneme se k druhé kratší hraně látky.

Zip, který jsme si před chvílí našpendlili rozepneme, nijak s ním neotáčíme a druhou půlku zipu našpendlíme k druhé kratší hraně látky.

Zahnutou látku si na chvíli rozložíme a zip našpendlíme. Stejně to uděláme i s druhou půlkou druhého zipu.

Šířka látky po našpendlení i druhých částí zipů musí mít opět 112 cm. Zipy ve středu zipové tkanice přišijeme. Při šití použijeme zipovou patku. Trasa šití naznačena žlutě.

Po přišití zipy protočíme na lícovou stranu, uhladíme a celý zip z líce prošijeme.

Zipy máme našité a prošité. Teď si vše urovnáme tak, aby měl po celé délce sedák šířku 112 cm, ohyb si přichytíme svorkami nebo špendlíky a hrany látky přišijeme k ploše sedáku. Trasa šití naznačena žlutě. Pokud jste měli jinou šířku látky nebo jinak široký sedák, může být vaše zahnutí jiné, tak se toho nelekněte.

Takto budeme mít našité zipy a prošitou hranu látky. Hrana látky se při šití vytáhla, tak jsem před koncem vytvořila sklad, viz foto. Pokud byste tomu chtěli předejít, můžete už při našívání zipu zahnutou část látky trochu povytáhnout přes zip a tím její okraj zkrátit. Pokud nechápete o čem mluvím, tak se tím netrapte a pokud bude potřeba, vytvoříte sklad stejně jako já. 🙂

A teď už jen nový sedák zapneme na konstrukci houpačky.

Nejlépe se osvědčilo umístit zip na opěrák, 5 až 10 cm od spodní tyče.

Sedák můžete díky zipu kdykoliv odepnout a v případě potřeby sundat. Na zimu jej můžete schovat, chránit před povětrnostními vlivy a prodloužit tak jeho životnost.

V další části našeho miniseriálu o renovaci houpačky si ukážeme jak nově potáhnout polstr houpačky. Opět se pokusíme o maximální jednoduchost, ale funkčnost, takže bude potah snímatelný a pratelný. Druhý díl najdete na blogu za 14 dní.

Tak jak jsou na tom vaše houpačky? Taky jste už někdy řešili protržený sedák? Nebo sedák drží a chcete si s námi jen zrenovovat vzhled?

Napište nám do komentářů. Budeme se těšit na vaše příběhy s houpačkou. 🙂

Bára

  1. díl – Ten právě čtete – oprava protrženého sedáku
  2. díl – Nový potah polstrování – najdete TADY >>
  3. díl – Nová stříška – najdete TADY >>
Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů