Recy věci – druhá šance s barvou

Začalo jaro. Sázíme, zvelebujeme, užíváme si prvních teplých dnů. Já osobně téměř každé jaro něco u nás natírám. Letos byla na řadě terasa. Když je připravené terasa, může se vynést nábytek a začít dělat útulno.

V loňském roce jsem pomáhala s nátěrem dřevěných prvků na školkové zahradě a tam jsem si nashromáždila prázdné plechovky od barev. Měla jsem v plánu z nich udělat dětem na zahradu postavu robota, ale z důvodu bezpečnosti to nebylo možné. Takže co s plechovkami? Už mám ozkoušené, že jsou skvělé jako květináče.

Plechovky se snažím vymýt, ale to nejde úplně. Také záleží od jakých barev je máte. Já do nich sázím pouze květiny, nic jedlého. Jinak můžete plechovku použít jako obal. Při venkovním použití je potřeba udělat do plechovky díry pro odtok vody. Já je dělám tak cca 2 cm od spodní hrany, aby trocha voda zůstala při dně a zbytek odtekl.

Čím plechovky natírám? Mou velkou láskou – BALAKRYLEM. 🙂 Uni barvou, která se mi osvědčila při každém tvoření, kde jsem potřebovala něco natírat. Vyrábí se v různých barvách a je po otevření a zamíchání připravena k použití. Po důkladném uzavření ji můžete zase odložit a použít až bude potřeba.

Plechovky mohou být lesklé a mastné (i po umytí), pokud barva stéká je nutné povrch zdrsnit smirkovým papírem. Po zaschnutí natírám druhou vrstvou. Před nanesením můžete barvy mezi sebou míchat a získávat tak různé a jedinečné barvy a odstíny.

Letos jsem si koupila novou plechovku s modrou barvou. Trochu zklamání byla cena, která je každý rok vyšší a také po otevření prázdný prostor pod víčkem. Ale to už je dnešní doba.

Když už jsem měla otevřenou barvu a natřené plechovky, padl můj zrak na naší plastovou židli. Tato židle stála v kuchyni, když jsme před lety koupili náš dům. Nikdy jsme jí nevyhodili, ani jí nepořídili stejné kamarádky, ale vždy v létě ji používáme když je potřeba. Byla taková zašlá a hrubá. Na fotce je už po umytí před nátěrem. Plast už nebyl lesklý a hladký, tak jsem ji natřela a dostala nový kabát.

A myslím, že nevypadá vůbec zle. Uvidíme jak dlouho na ní barva vydrží. Pokud jsem vás inspirovala, tak popravdě netuším, jaký by byl výsledek na nové hladké plastové židli, zda tam barva bude držet, ale můžete se podělit o své zkušenosti. Každopádně na starých kusech alespoň po natření drží. 🙂 Jak dopadla po roce, vám dám vědět příští jaro.

A jak se plechovky a modrá židle líbí vám? Taky doma stále něco recyklujete? Těšíme se na komentáře.

Krásné jaro.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů