Kolíčkovník aneb zásobník na kolíčky na prádlo

Dnes máme připravený návod na praktického domácího pomocníka – kolíčkovník. Jedná se o „kapsu“ na uložení kolíčků na prádlo. Kapsa je na dětském ramínku, aby jste ji mohli zavěsit a mít po ruce, když bude potřeba.

Já jsem měla doma kolíčky ve dvou plastových košíčcích. Jedny v prádelně, druhé putovaly se sušákem, kde bylo potřeba věšet. Zub času si na plastu vybral svou daň. Košíčky byly nehezké, hodně kolíčků bylo popraskaných a některé se rozpadaly při stisku. I rozpadlé jsem vracela do košíčku, že až bude čas, tak to přeberu a spáruji zdravé kusy. Jenže čas pořád není… Kolíčky používám hlavně venku, aby prádlo neodnesl vítr a doma jen pokud mám nedostatek místa na sušáku. Ale přijela moje mamka a nejen, že jsem slyšela: „Kdo hezky věší, snadněji žehlí.“ Ještě dodala k mým kolíčkům: „Ale s tímhle šrotem toho moc nepověsíš.“

Takže udělala čistku a probírku mého kolíčkového vybavení a když jsme se viděly příště, dostala jsem dárek. Sto nových plastových kolíčků s doporučením, že i ty zbylé co mám doma mám vyhodit. Zatím jsem je nevyhodila, dala jsem je do jednoho zbylého plastového košíčku, ale kam ty nové? No přece do kolíčkovníku. 🙂

K jeho výrobě jsem použila plastové dětské ramínko. Ideální je ramínko s otočným háčkem, ale dobře slouží i pevný háček. Rozměry si můžete upravit podle svého ramínka. Nakonec nemusíte použít dětské, ale velké a ušít si závěsný organizér. Vstup si udělejte pohodný, ať se ruka dostane i ke kolíčkům nebo věcem na dně.

Jako materiál je vhodné pevnější plátno. Pokud sáhnete po jemném, doporučuji vnitřní látku opatřit výztuhou. Na kolíčkovník potřebujeme dva pruhy látky – vnější a vnitřní. Záleží jen na vás, jakou barevnou kombinaci zvolíte. Jedná se o snadný rychlý projekt. Kdo nechce návod číst, může kouknout na video postup níže.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Info na začátek. Podle šířky ramínka zvolte šířku pruhu látky. Pruh látky je z každé strany ramínka širší minimálně o cca 1,5 cm. Proto v mém postup pracuji s šířkou pruhu 30 cm.

Začínáme, co potřebujeme:

  • 2 pruhy látky rozměru 30 x 75 cm
  • dětské ramínko šíře max. 27 cm
  • šablonu kruhu průměru 10 cm (já nahradila izolepou. můžete použít sklenici, víčko, talířek…)
  • nůžky, pravítko, křídu na látku nebo jiný popisovač vhodný na značení látky, šicí stroj, žehličku
  • kolíčky

Připravíme si dva pruhy pevnější tkaniny rozměru 75 x 30 cm. Já mám vzor kytek jako vnější, červenou látku jako vnitřní – podšívku.

Na všech kratších stranách zažehlíme 1 cm do rubu. Kdo se díval na video návod, tak tam jsem kraje zažehlila až před sešitím.

Pruhy položíme lícem na sebe a vyrovnáme.

Od jedné krátké hrany odměříme 5 cm a na střed přiložíme šablonu kruhu.

Kruh přeneseme na látku. Já použila krejčovskou křídu. Látky sešpendlíme.

Prošijeme trasu kruhu. Hrana patky kopíruje nakreslený kruh.

Kruh vystřihneme. Stříháme podle nakresleného kruhu.

Švový přídavek po celém obvodu opatříme nástřihy.

Látky protočíme lícem ven. Jednu látku protáhneme vzniklým kruhovým otvorem.

Vyrovnáme, vyžehlíme. Vyrovnáváme z lícové strany. Látku podšívky vtahujeme „dovnitř“.

Vstupní otvor z lícové strany prošijeme. Zvolte si vzdálenost prošití a tu dodržte ideálně po celém obvodu.

Nyní na sebe složíme zahnuté krátké konce na obou stranách pásu.

Z lícové strany prošijeme. Šijeme u hrany, tedy na polovinu šíře patky, abychom prošili a zafixovali všechny vrstvy látky.

Pruh složíme na polovinu, krátké strany vyrovnáme na sebe. Lícová strana je uvnitř. Sešpendlíme.

Přiložíme ramínko. Na látku přeneseme tvar ramínka.

Plynule sešijeme boky a nakreslený tvar ramínka. Uprostřed krátké horní strany je nesešitý otvor. U tohoto otvoru „pořádně“ zapošijte (několik stehů tam a zpět), aby se šev nepáral.

Sestřihneme švové přídavky a tvar ramínka.

Boky a šev tvaru ramínka začistíme entlovacím stehem.

Nyní vymodelujeme dno. Pro začátečníky je vhodné vyznačit si střed dna. Postačí rovné čáry na hraně skladu. Tuto čáru také získáte vyžehlením, ale ta by na fotkách nebyla vidět.

Nyní rozložíme roh. Boční šev „položíme“ na čáru středu dna. Švový přídavek složíme do zadního dílu (ten bez otvoru).

Roh vyrovnáme a od vrcholu vyznačíme prošití ve vzdálenosti 5 cm.

Stejný postup opakujeme i pro druhý roh.

Vyznačené boky dna prošijeme.

Protočíme lícem ven. Můžeme vyžehlit.

Vsuneme ramínko.

Naplníme kolíčky a máme hotovo.

Tak mě napadá, že kolíčkovník s dřevěnými kolíčky z krásné látky by byl i praktickým dárkem. Třeba pro mamku, protože: kdo hezky věší, snadno žehlí :o).

Všem přeji krásné slunné dny na sušení a minimální žehlení.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů