Ubrousek na svačinu

Možná jste také v seznamu školních pomůcek našli položku – látkový ubrousek na svačinu. U nás tento ubrousek slouží spíše jako prostírání na které si dítě položí svačinku. Takže skvělý projekt pro úplné začátečníky.

Na šití ubrousku – látky založené ze všech stran, je více žehlení než šití. Osobně jsem si říkala, že nerychlejší je prostě okraj dvakrát ohnout a prošít. Asi bych to tak i udělala, ale ubrousek jsem šila i pro jiné děti a chtěla jsem, aby byl „hezký“. Ono, při tom dvakrát založení se v rozích už nahromadí hodně vrstev látky a prošití mnohdy není estetické. Natož se z rohu „rozjet“ při šití, to vznikne zaručeně chuchvalec nití. 🙂

Proto jsem si vzpomněla, že už jsme na blogu měly článek s návodem o prostírání s psaníčkovými rohy. A ty rohy byly dokonce ve dvou provedeních – šité a skládané. Celý článek najdete zde. Psaníčkové rohy mají tu výhodu, že jsou „ploché“, není zde tolik vrstev materiálu a vypadají profi. Také obšitím, které je ve větší vzdálenosti od kraje dáváte ubrousku eleganci. „Nevýhodou“ je větší výchozí rozměr látky, záložky jsou totiž větší.

Pokud kouknete na postup šití, zjistíte, že je vlastně téměř shodný s obyčejným založením. Každou stranu dvakrát zažehlíte a navíc jen šikmo sešijete roh. Protočíte, vyrovnáte, vyžehlíte a obšijete okraj. A je to.

Základem je látka ideálně přesného tvaru čtverce nebo obdélníku. Přesností je myšleno kolmé strany. Poté je na řadě žehlička. První založení, u nás 1 cm, je na začištění okraje. Toto založení můžeme nahradit obšitím okraje. Další založení nám vytváří lem. U mého školního ubrousku je 2 cm. Pro usnadnění a přesné založení látky jsme pro vás připravily šablony na zakládání lemů. Více zde.

Po zažehlení lemu složíme každý roh na uhlopříčku a v místě druhého skladu vedeme kolmici k okraji. Tuto trasu prošijeme přímým stehem. Látku k vrcholu odstřihneme. Švový přídavek u pevných látek rozžehlíme. Takto sešijeme všechny rohy. Následně celý lem otočíme, vyrovnáme a z lícové strany prošijeme. Šijeme z líce, neboť šicí stroje mají většinou „hezčí“ horní steh. Ale nic se nestane, pokud prošijete lem z rubové strany. Byl pro vás poslední odstavec nesrozumitelný? Nezoufejte, fotonávod najdete zde a video níže.   

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Ubrousky jsou připravené. Mám dva, tak jsem zvědavá, kdy budu šít nové. :o)

Přeji klidný začátek školního roku a radost z šití.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů