Netopýr II

Je tu opět podzim a konec října. U nás se chystá stezka odvahy a strašidelné tvoření s dětmi. Tak proč se nepřidat. Letos k nám přiletí pár hodných netopýrů.

Je tomu několik let, co jsme představili našeho netopýra. Nevím proč, ale tenkrát jsem ho viděla pouze v jedné barvě. Více se o šedém netopýrovi dočtete zde. Letos jsem zjistila, že barva v kombinaci se vzorem mu sluší. Takže se nebojte a pusťte se do barevných variací.

Letos jsem chtěla ušít jiný „model“ netopýra. Něco „rychlejšího“ na ušití. Jak řekl syn: „Mami, ušij jich hodně, ať můžu rozdávat!“ Tak jsem po pár pokusech netopýra zmenšila a zjednodušila. Na ocasu jsem vytvořila očko pro zavěšení nebo protažení kroužku či stužky. Napadla mě netopýří medaile :o)). Ale hodně na rozdávání jich asi nebude, jen pro pár kamarádů.

Šila jsem ze třech vrstev – dvě vnější látky – bavlněné plátno a froté, uvnitř je flís pro zpevnění. Postup je takový, že na sendvič látek nakreslíte obrys, ten obšijete, vystřihnete, otočíte, znovu obšijete a prošijete a máte „hotovo“.

No musím napsat, že zase taková rychlovka na šití to není. Je to ale skvělý tréninkový projekt na šití po lince, šití obloučků, stříhání nástřihů, protáčení a rozjezd jehly z rohu, kde je několik vrstev materiálu. A na jednoho netopýra si vystačíte i se zbytkem látek, tak nebojte a vyzkoušejte ho!   

Zkoušela jsem i menší velikost, ale ta už se velice těžko protáčela a šila na stroji. Také jsem zkoušela šít bez vnitřního flísu, jen sešít vnější látky otočit a „vycpat“. U této varianty jsou však švy více náchylné na vytržení z froté.

Také jsem zkoušela jiné tvary, ale ty neměly úspěch. Ale proč nevyužít již jednou použitý materiál :o). Postup a velikost optimálního netopýra můžete vyzkoušet podle postupu níže.

Co budeme potřebovat:

  • Střih tvaru netopýra (mamas střih zde) nebo si namalujte svého přímo na látku
  • Podle velikosti tři vrstvy látek – vnější horní, vnější spodní a flís
  • tužku nebo fix pro nakreslení tvaru netopýra
  • základní šicí pomůcky

Začínáme:

Na podložku položíme flís, na něj lícem nahoru froté, nahoru lícem dolu plátno.

Na plátno přeneseme obrys netopýra. Vrstvy sešpendlíme.

Po lince obšijeme. Na ocasu necháme nesešitý otvor.

Obstřihneme tvar. Švový přídavek opatříme nástřihy. Sestřihneme rohy, nastřihneme vnitřní rohy – krk, přechod uší a hlavy.

U protáčecího otvoru sestřihneme flís podle obrysu. Látku přídavku necháme větší pro snazší podhrnutí.

Protočíme lícem ven. Vyrovnáme. Podle použitého materiálu vyžehlíme. Podhrneme směrem dovnitř přídavek protáčecího otvoru a po obvodu prošijeme.

Prošijeme také linie křídla a těla.

Ocas ohneme k vnitřní straně a prošijeme. Tak vytvoříme oko pro zavěšení.

 Máme hotovo.

Jaké podzimní dekorace máte rádi vy? Dlabete dýně nebo raději šijete? Dejte nám vědět v komentářích.

Krásný podzim a ať pro vás šití není strašákem.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů