Hvězdy z látky a papíru

Krásný prosincový den. Při dnešním článku na mě dopadá nostalgie a vzpomínky. Čím déle chodím po tomto světě, tak více věřím, že věci, které se dějí mají „neviditelné“ vazby. Souhrou dvou náhod v předvánočním čase dnes čtete článek o hvězdičkách, které třeba budou zdobit i váš domov.

K jeho napsání mě přiměly dvě okolnosti. Látkovou plochou hvězdičku jsem viděla na internetu. Prostě na mě jednou vyskočila na Pinterestu. Koukám na ni a říkám si, to je babiččina hvězdička, ale né celá. I z látky vypadá moc hezky. To bych mohla vyzkoušet.

Pár dní na to mě potkala nemilá příhoda. Vytekla mi pračka. Přijdu do prádelny a tam stojí pár centimetrů vody. A v té vodě i různé krabice, které se tam zespodu nacucávají …. přeskočím slovní výbuch a chvilky zoufalství. Každopádně, při úklidu jsem našla v jedné z krabic děrné pásky po babičce. A hned mi bylo jasné, že hvězdičky jsou letos můj projekt.  Pro všechny mladé doplním, že děrný pásek bylo médium pro záznam a přenos informací z „výpočetní“ techniky dávno před USB diskem, cédéčkem i disketou, ale byl nástupcem děrných štítků. Prostě vrchol techniky v době mého dětství. Tyto pásky se také používaly na tisk jízdenek v autobusech. Pamatujete? Řidič měl takovou krabičku s kolečky, tam něco natočil podle toho, kam jedete, pak zatočil kličkou a vylezl papírek s tiskem.

Moje babička v té pradávné době měla k páskám přístup a skládala z nich krásné hvězdičky. Pokud nechala u hvězdičky ocas, byla z nich kometa. V mých dětských očích prostě naprosto dokonalá věc. Když jsem byla starší, tak jsem se je také naučila skládat a dnes se to můžete s námi naučit i vy. A to hned v několika variantách a z různých materiálů.

Základem je pruh. Pásky byly fajn, protože byly tenké, pevné, barevné, ozdobené děrováním, ale hlavně stejně široké. Nic vám nebrání si pásek ustřihnout z papíru, ale při skládání je fajn, pokud je pásek v celé délce stejně široký a hrany jsou hladké. Je i na vás, s jakou šířkou pásku budete pracovat. Jen platí, čím širší, tím potřebujme pásek delší. Celá hvězda je plastická a vhodná k zavěšení.

Základ hvězdy je plochý a poskládáte jej z papíru i z látky. Pokud uděláte hvězdu jen na jednu stranu, je vhodná pro nalepení jako dekorace nebo ozdoba.

Krásně vypadají hvězdy z listů knihy nebo notových papírů. Jen pozor na pevnost a hladkost papíru. Můj papír ze staré knihy je měkký. Jak uvidíte, snadno se prošívá, ale při protahování plastických cípů hvězdy se trhal a bortil.

Cípy z látky jsem vzdala. Byl to jen pokus.

Ale k samotným postupům. Jedná se vlastě o jeden postup, pouze s použitím různých materiálů. Pokud se naučíte hvězdu z papíru, zvládnete ji i z látky. Doporučuji začít papírem. Tam potřebujete pouze papír, nůžky, pravítko. Pruhy nastříháte a skládáte. První obměnou je pruh složit a prošít. Pozor jen, ať papír není příliš silný. Pokud papír nahradíte látkou, doporučuji látku pevnou, tenkou a takovou, která snese žehlení. Tam, kde si u papíru vystačíme s přeložením a uhlazením, u látky použijeme žehličku. Už jen pruhy na hvězdu jsou ze složeného a zažehleného pruhu, abychom měli krásné hladké okraje.

Dnes tady nenajdete fotopostup, ale rovnou několik videí. Je na vás, kterým začnete. V každém je postup skládání od samotných pruhů.

Papírová hvězda 3D

Ve videu jsou použity čtyři pruhy různé barvy, aby byl postup názorný. Každý pruh má šířku 2,5 cm a výchozí délku 80 cm. Délka je již s nadmírou, konce se po složení hvězdy odstřihnou.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Hvězda papírová – základ

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Hvězda papírová s prošitím

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Hvězda látková

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Věřím, že vás návod na tyto retro hvězdičky potěší, stejně jako mě.

Krásné skládaní a nezapomeňte si něco přát, pokud uvidíte padající hvězdu.

Dáša

Tagy:
Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů